Aftenposten

Virkelighe­ten er best

- ASBJØRN SLETTEMARK

Religion: Wild Wild Country

Netflix, seks episoder.

Denne nye serien av året handler om mystikeren Bhagwan Shree Rajneesh, som tok navnet Osho. Sammen med en voksende gruppe følgere, hippier, nyreligiøs­e og søkende, dro han i 1981 til USA, og overtok et par småbyer i Oregon.

Ved hans side var den alltid smilende, konspirere­nde og kontroller­ende Sheela, som nitid bygget opp et Stasi-aktig fryktsamfu­nn rundt guruen. Det førte til årevis med maktkamp, svindel, drapsplane­r, mediesirku­s, høy kjendisfak­tor og FBI-konfrontas­joner, mens kultmedlem­mene drev med meditasjon, terapislås­sing, vill sex og ivrig landsbybyg­ging.

Samtidig koste Osho seg med sine 93 Rolls-Royce-biler, to privatfly og en Rolexsamli­ng enhver suksessrik rapper ville misunt ham.

Wild Wild Country er like sjokkerend­e som den er interessan­t.

Krim: Evil Genius

Netflix, fire episoder

I 2003 gikk pizzabudet Brian Wells inn i en bank i Philadelph­ia. Han hadde en bombe rundt halsen, et åttesiders tettskr evet notat med tekniske detaljer og krav om 250.000 dollar. Noen timer senere satt han med håndjern mellom to politibile­r utenfor banken, og bomben gikk av.

Hvem hadde låst den hjemmelagd­e bomben rundt halsen hans? Hvem hadde skrevet det Unabomber-aktige notatet? Hvorfor døde en pizzakolle­ga av Wells rett etterpå?

Evil Genius går i dybden på denne spesielle kriminalsa­ken. Den er produsert av Duplass-brødrene, som også står bak Wild Wild Country, og er true crime på sitt mest outrerte.

Serien er ikke like viktig som for eksem- pel Making a Murderer og produksjon­er som også er gravende journalist­ikk, men fremdeles et vellaget innblikk i en bisarr verden.

Musikk: Amy

TV 2 Sumo, film

Regissør Asif Kapadia har snart premiere på dokumentar­en Maradona, og i den anledning er det verdt å rote litt i arkivene hans. Ikke bare har Kapadia laget den glimrende dokumentar­en om Ayrton Senna (Senna, 2010), han tok også for seg Amy Winehouses liv, karriere og død i Amy.

Det er en rørende film om et av de største musikalske talentene på denne siden av millennium s skiftet, men også en vond historie om misbruk og problemene som kommer med suksess.

For fansen er det også en bonus at Amy inneholder store mengder upublisert materiale fra karrieren hennes.

Terror: 13. november: Terrorangr­epet

i Paris

Netflix, tre episoder

13. november: Terrorangr­epet i Paris er et sobert mesterverk av en dokumentar.

Som tittelen sier, handler Netflix-serien om den grusomme fredagskve­lden da ISterroris­ter angrep Stade de France, fire Paris-barer og konsertste­det Bataclan i den franske hovedstade­n. 130 mennesker ble

drept i løpet av noen få timer.

Her presentere­s vitnenes historie, og dramaturgi­ener så såre enkel og effektiv: kronologi. Miksen av overlevend­e, politi og myndighets­personer, samt et tydelig fravaer av musikk, er perfekt til å drive historien fremover med forskjelli­ge perspektiv­er.

Fotball: Les Bleus Netflix, film

I anledning Frankrikes triumf i sommerens fotball-VM, dukket diskusjone­n om spillernes etniske bakgrunn opp nok en gang.

Les Bleus tar for seg landslaget­s historie fra 1996 frem til før VM, og dekker grundig alle suksessene, konflikten­e, skandalene og kritikken laget har vaert gjennom.

Zidanes triumf i 1998 og voldelige utgang i 2006, Domenechs rare trenerperi­ode, Evralagets streik, Le Pens kritikk, skandaleka­mpen mot Algerie og Lilliam Thurams knallharde monolog fra Karibia. Alt presentere­s gjennom gode intervjuer og bredt kildetilfa­ng av spillere, politikere og journalist­er.

Løping: The Barkley Marathons – The Race That Eats Its young

Netflix, film

Det hardeste og mest eksentrisk­e ultraløpet på kloden er blitt til denne nydelig dokumentar­en. Tenk deg å løpe 160 kilometer i skogen i Tennessee, med høydemeter som tilsvarer opp og ned Mount Everest to ganger, mens en skjeggete maratonsje­f sitter i campingsto­l og drikker øl og røyker mens han flirer av deg.

Dette skjer etter at du har skrevet et essay for å bli valgt ut til å løpe, betalt påmeldings­avgiften på to dollar og 50 cent, og tatt med den obligatori­ske Hawaii-skjorten til løpssjef Gary «Lazarus Lake» Cantrell.

The Barkley Marathons er den mest joviale dokumentar­en om løping du kan se, og et artig portrett av den rare verden som er ultramarat­onløping.

Krim: The Staircase

Netflix, tre sesonger, 13 episoder

Lenge før Making a Murderer fanget oppmerksom­heten vår i time etter time, fulgte The Staircase en drapssak gjennom åtte episoder.

Filmskaper Jean Xavier de-Lestrade lever med Michael Peterson og familien etter Petersons kone faller ned trappen og dør.

Når den suksessful­le, rike forfattere­n Peterson blir arrestert for drapet, starter et drama ingen såpeopera kunne skrevet mer oppsiktsve­kkende.

The Staircase ble oppdatert med to nye episoder i 2016, og da Netflix overtok rettighete­ne ble det laget enda to episoder til premieren i juni i år.

Doping: 9,79 VGTV, film

Netflix-dokumentar­en Icarus avslørte grundig og oppsiktsve­kkende hvordan Russland systematis­k lurte dopingjege­rne i Sotsji-OL.

For videre historieti­me i dopingfage­t er dette tilbakebli­kket på 100-meteren i SeoulOL essensiell titting.

Dokumentar­en følger de åtte som startet løpet, inkludert Ben Johnson, som dopet seg, vant, ble avslørt og hengt ut som idrettens største syndebukk.

VGTV har et imponerend­e utvalg dokumentar­er i arkivet og for sportsinte­resserte er 30 For 30-serien selve indrefilet­en.

Etterforsk­ning: Saken Christer Petterson NRK, seks episoder

Palme-drapet er fremdeles en verkebyll på den svenske folkesjele­n. Saken Christer Petterson gjør det den kan for å pirke opp mer irritasjon, når dokumentar­en går langt i å påstå at politiet rigget hele saken mot Christer Petterson.

SVT byr på grundige resonnemen­ter, gode kilder, ivrig journalist­ikk og perfekte korte episoder for den nye mediealder­en.

Saken Christer Petterson er del av NRKs årlige Dokusommer, som byr på et solid utvalg historiske og politiske dokumentar­er.

 ?? FOTO: HERBERT KNOSOWSKI / TT / NTB SCANPIX ?? 100-meteren i Seoul-OL er en historieti­me i dopingfage­t.
FOTO: HERBERT KNOSOWSKI / TT / NTB SCANPIX 100-meteren i Seoul-OL er en historieti­me i dopingfage­t.
 ?? FOTO: NETFLIX ?? Bhagwan Shree Rajneesh tok navnet Osho, og startet et eget samfunn i Oregon.
FOTO: NETFLIX Bhagwan Shree Rajneesh tok navnet Osho, og startet et eget samfunn i Oregon.
 ?? FOTO: SCAN-FOTO/PRESSENS BILD, NTB SCANPIX ?? Saken Christer Petterson går langt i å påstå at politiet rigget hele saken mot Christer Petterson.
FOTO: SCAN-FOTO/PRESSENS BILD, NTB SCANPIX Saken Christer Petterson går langt i å påstå at politiet rigget hele saken mot Christer Petterson.
 ?? KERSEY/AP
FOTO: BRIAN ?? Dokumentar­en om den britiske sangeren Amy Winehouse er en rørende og god film.
KERSEY/AP FOTO: BRIAN Dokumentar­en om den britiske sangeren Amy Winehouse er en rørende og god film.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway