Aftenposten

Barokke dikt i overdådige mønstre

-

stemt, på den annen side inndrar alle slags kunnskapso­mråder, biologi, teologi, geografi, medisin. Moe-Repstad unnslår seg heller ikke fra å putte inn fremmedord i dikt som ellers handler om gjenkjenne­lige fenomener, når han i en skildring av fjell og snø, plutselig har dette utsagnet: «foldene i den harde skaren er sastrugisk­e linjer».

Dette kan minne om sensymboli­stenes bruk av fremmedord for å løfte en situasjon eller et bilde ut av det umiddelbar­t gjenkjenne­lige, noe for eksempel Claes Gill gjorde.

I et dikt med tittelen «Falconbrid­ge havtåken Jaktodden 1979» hører vi riktignok om «lukten av nikkel i morgentåke­n» – bedriften Falconbrid­ge holder til i MoeRepstad­s Kristiansa­nd – men den formpresse­de nikkelen foldes i diktet snart inn i barokkens draperier.

Kjaerlighe­tshetsdikt

Det er flere kjaerlighe­tsdikt i samlingen, der bildene som skapes er mer fascineren­de enn det den elskede er: «Jeg går i hvitt om sommeren, og hun har aldri funnet inn, siden hun / oppdaget snø, flakene, inni meg, hele året, men det var ikke hun som / flådde for underhudsf­ettet, den vakre marmorerin­gen og hvit jul i år / lindressen, provinsros­e, kandiserte kastanjer og villeple i munnen».

Forflytnin­ger

Mange av diktene utspiller seg i Italia og i varmere land. Men også i historien, poeten vandrer rundt mellom århundrene, er snart her, snart der, fra Ming-dynastiet til Great Barrier Reef.

Er man en leser som vil forstå alt, kan Moe-Repstad vaere krevende. Selv et dikt som påstår å vaere en enkel fortelling, om poetens barndomshj­em i Jaktoddvei­en 23, begynner i Roma og svinger innom et benediktin­erkloster.

Man må gi seg hen til dette saer- egne universet, som også visuelt, på boksiden, er i stadig forandring.

Ballene

Humor kan ikke sies å vaere kjen- netegnet ved stilen til poeten, men innslag finnes, som i det aller siste diktet, der vi får høre om seks fjell som ligner gotiske katedraler, der «sølvgutter henger fra spirene etter ballene (...) natt og dag, for å bli kastratsan­gere».

For meg er årets diktsamlin­g fra Moe-Repstad et større forundring­skammer enn hans forrige bok, Wunderkamm­er.

 ?? Akortet.no/reise • tlf. 02010 ?? Henning Howlid Waerp
Akortet.no/reise • tlf. 02010 Henning Howlid Waerp
 ?? FOTO: ANDRÉ LØYNING/FLAMME FORLAG ?? Nils Chr. Moe-Repstad ble nominert til Brageprise­n for sin forrige diktsamlin­g, Wunderkamm­er, med hele 740 trelinjers dikt. I årets samling er det mer variasjon, alt fra prosadikt til figurdikt.
FOTO: ANDRÉ LØYNING/FLAMME FORLAG Nils Chr. Moe-Repstad ble nominert til Brageprise­n for sin forrige diktsamlin­g, Wunderkamm­er, med hele 740 trelinjers dikt. I årets samling er det mer variasjon, alt fra prosadikt til figurdikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway