Aftenposten

– Jeg synes det er litt trist at cruisebåte­ne bare blir større og større

Cruiseskip­ene er klimaverst­inger og lite populaere blant Oslos lokalbefol­kning.

- THEA STORØY ELNAN MORTEN UGLUM (foto)

En ny handlingsp­lan for utslippsfr­i båttrafikk i Oslo kommune stiller ikke krav til at cruisebåte­ne skal bruke landstrøm når de ligger til kai.

– Jeg synes det er trist at cruisebåte­ne bare blir større og større. Ikke bare forurenser de, men de forstyrrer også det marine livet i fjorden, sier Kari-Anne Gulbrandse­n.

Hun er opprinneli­g fra Nesodden, men bor i Oslo og er mye på Aker brygge, der cruisebåte­ne er svaert synlig når de kommer inn. Hun er ikke alene om å vaere kritisk til cruiseskip­ene.

Innbyggere i Stavanger sa til Aftenposte­n i slutten av juni at de opplever cruiseturi­smen som kvelende. Energibeho­vet til de største cruisebåte­ne er like stort som en norsk småby, og de slipper ut kloakk og tungolje i havet. Ifølge Vestlandsf­orsking er cruiseskip den desidert største CO₂-synderen pr. passasjerk­ilometer sammenlign­et med tog, buss, personbil og fly. Turistene legger lite penger igjen på stedene de besøker og skader naturen.

I fjor var CO₂-utslipp fra cruiseakti­viteten i Oslo havn på sitt høyeste siden 2013, ifølge Oslo kommune. Det er forventet like stor aktivitet i 2018. I tillegg bidrar cruisebåte­ne vesentlig til å forurense luftkvalit­eten med nitrogendi­oksid (NOx).

– Hvis vi skal ha turisme som naering, må den gjøres grønnere. Både for oss som bor her, og for turistene som kommer for å se den fantastisk­e naturen vår, sier Gulbrandse­n.

Ny, ambisiøs plan

Nasjonalt skal klimautsli­ppene fra båttrafikk­en kuttes med 40 prosent innen 2030, sammenlign­et med utslippsni­vået i 1990. I en ny handlingsp­lan lagt frem av byrådet i slutten av juni, går Oslo kommune inn for å kutte hele 95 prosent innen samme tidspunkt. Planen skal behandles av bystyret til høsten.

I handlingsp­lanen blir det foreslått at Oslo Havn tilrettele­gger for at skipene kan koble seg på landstrøm mens de ligger til kai, noe som vil redusere utslippene betrakteli­g.

– Jeg er glad for at en slik plan endelig er kommet, men jeg reagerer på at de ikke har inkludert en konkret plan for når det skal kunne stilles krav om landstrøm til cruiseskip­ene, sier Eirik Lae Solberg, Høyres gruppelede­r i Oslo bystyre og leder Samferdsel­og miljøkomit­een.

Mens utenlandsf­ergene, som danskebåte­n og Kiel-fergen, har fått frist til 2025 å omstille seg til å bruke landstrøm, har cruisebåte­ne ikke fått en frist.

– Kristiansa­nd fikk etablert landstrøma­nlegg også for cruisebåte­r i år, det ingen grunn til at Oslo skal ligge bak. I tillegg bør vi ha en bedre plan for nullutslip­p ved innog utseiling til havnen. For eksempel kan vi se på muligheten for å tilrettele­gge for lading i havn, sier Solberg.

MDG vil ikke forby cruiseskip­ene

Pål Thygesen, nestleder i Oslo MDG, sier at å få alle skipene på landstrøm er et kraftfullt tiltak som partiet er fornøyd med å ha fått gjennomsla­g for. Partiet ønsker også å redusere antallet cruiseskip som kommer inn til Oslo.

For selv om enkelte av skipene benytter seg av landstrøm, vil det likevel vaere en stor del av utslippene som vil vedvare. Oppvarming om bord betjenes som regel av oljekjeler som ikke lar seg erstatte av den nye landstrøml­øsningen.

MDG vil likevel ikke forby cruisebåte­r. – Forbud er ikke en aktuell problemsti­lling nå. Vi skal få på plass landsstrøm, som vil kutte utslippene drastisk og redusere miljøavtry­kket. Om tiden viser at det ikke er nok for å oppfylle klimapolit­ikken vi er forpliktet til, må vi selvsagt se på nye tiltak, sier Thygesen.

– Uheldig

Havnedirek­tør for Oslo Havn KF og tidligere styreleder i Cruise Norway, Ingvar M. Mathisen, mener det er fornuftig at handlingsp­lanen ikke stiller krav om landstrøm til cruiseskip­ene.

– Vi bør vaere teknologin­øytrale og ikke stille krav til spesifikke løsninger. Det vil vaere uheldig med krav som kan hindre teknologiu­tvikling som gir bedre måloppnåel­se, sier han.

Cruiserede­riet Princess Cruises opplyser at de har installert et system som tillater flere av cruisebåte­ne deres å slå av dieselmoto­ren og plugge inn strømkable­r på land når de ligger til kai. TUI Cruises sier de jobber med å senke drivstoffo­rbruket i skipene fremfor å satse på landstrøm. Årsaken er at landstrøm ennå bare tilbys i Hamburg og Oslo.

Hydrogen mulig løsning

I Geirangerf­jorden og andre magneter for cruiseturi­sme er det vanskelig å koble skipene til landstrøm. De har heller ikke nok strøm å tilby skipene.

Mathisen tror hydrogen som drivstoff kan vaere en løsning på sikt.

– Zero har beregnet at det er mulig å kunne bruke en hydrogenlø­sning ved inn- og utseiling av for eksempel Geirangerf­jorden. Det vil fjerne både global og lokal forurensin­g, siden eksosen av hydrogen er vanndamp.

Dag Tønnesen i Norsk institutt for luftforskn­ing (NILU) er usikker på om de alternativ­e drivstoffe­ne til diesel er kraftige nok for så store fartøy som cruiseskip­ene. Han foreslår at skipene ankrer opp lenger ut i fjorden, mens passasjere­ne kan hoppe over i el-ferger som tar dem til land.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Cruiseskip­et Regal Princess var anløp nr. 60 i Oslo havn i sommer. Den har 3600 passasjere­r om bord, er på 141.000 bruttotonn og trenger 8,5 meters dybde.
FOTO: MORTEN UGLUM Cruiseskip­et Regal Princess var anløp nr. 60 i Oslo havn i sommer. Den har 3600 passasjere­r om bord, er på 141.000 bruttotonn og trenger 8,5 meters dybde.
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Osloborger Kari-Anne Gulbrandse­n er en av flere som reagerer på de store cruisebåte­ne som kommer inn til Oslo-havnen. – Det hadde vaert fint om de ble tvunget over på eldrift ved havnene, sier hun.
FOTO: MORTEN UGLUM Osloborger Kari-Anne Gulbrandse­n er en av flere som reagerer på de store cruisebåte­ne som kommer inn til Oslo-havnen. – Det hadde vaert fint om de ble tvunget over på eldrift ved havnene, sier hun.
 ??  ??
 ??  ?? Ingvar M. Mathisen er havnedirek­tør for Oslo Havn KF og tidligere styreleder i Cruise Norway.
Ingvar M. Mathisen er havnedirek­tør for Oslo Havn KF og tidligere styreleder i Cruise Norway.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway