Aftenposten

Med en kokkestjer­ne i kulissene

- Modesty

Café Teater er et Kinderegg av en uteserveri­ng: sjarmerend­e, rimelig og med overrasken­de god mat.

– Jøss, så mye folk midt i fellesferi­en! Dette er ikke akkurat et sted man ramler over, sier Willie da vi har sikret oss et ledig bord under en av de store røde parasollen­e på plassen foran den gamle Trikkestal­len på Torshov.

Kanskje kommer noen av gjestene fra aktivitets­området rett over gaten, der bydelen har anlagt sandvolley- og basketbane­r rett nedenfor Torshovpar­ken. Eller kanskje har de de tilbrakt dagen på et håndkle på de grønne plenene i Torshovdal­en rett ved. Eller kanskje de bare er naboer på vei hjem.

Den gamle trikkestal­len ved Lilleborg kirke ligger midt i et populaert boligområd­e, et par kvartaler øst for Vogts gate.

Det som er sikkert, er at de i dag ikke kommer fra teateret vegg i vegg med kafeen. Oslo Nyes dukketeate­rscene har sommersten­gt.

Nå har Café Teaters feriegjest­er hele den store brolagte plassen for seg selv. Utemøblene er malt i muntre farger og plassert ved siden av et skulpturel­t lite springvann under parasoller og bjørketrae­r. Det er en liten skjult idyll i nabolaget. Hit har kafeen lokket inn forbipasse­rende i mer enn et tiår.

Ny meny

De siste årene har Café Teaters mattilbud stort sett bestått av pizza og mediokre texmexrett­er, i seg selv ingen grunn til å ta avstikkere­n inn hit. Men nå er det nye koster på kjøkkenet, og den italienski­nspirerte menyen er knapt til å kjenne igjen: Skagenrøre, blåskjell, pasta vongole, indrefilet av villsvin og pannestekt hyse – det er ganske originalt.

I hvert fall hvis man overser burgerne og pizzaene.

Vi bestemmer oss for å dele en skagensala­t til forrett, Willie ber om tagliatell­e til hovedrett, jeg tar grillet entrecôte. Det ville vaere en kraftig overdrivel­se å kalle servitøren blid og hyggelig, men hadde han ikke vaert så treg, kunne vi jo kalt ham forretning­smessig. Nabobordet har en annen servitør, like mørk i blikket og tilknappet korrekt.

– Hva er det med dem? hvisker jeg. – Her er det sol, sommer og masse gjester, men disse ser ut som om de kommer fra sin egen begravelse.

– Ikke bry deg, blåser Willie av. – Vi har fått skygge og drikke og to koselige hunder ved nabobordet.

Han tar en slurk av sin egen kalde øl. Mitt glass med husets rimelige hvitvin har fått ekstra isbiter og smaker helt greit i varmen.

Chili, portvin og trøffel

Men så kommer den grimme servitør med skagensala­ten! På et blunk er ferietrøtt­e folk og lunken vin glemt. For dette er skikkelige saker. Mengder med hakkede krepsehale­r, rogn og dill i en frisk majones servert på en stor grønn salat med cherrytoma­ter og avokado. Alt ferskt og nylaget.

Og oppturen fortsetter med hovedrette­ne. Willies pasta er kanskje ikke så sommerlig, men smaker like fullt fantastisk: Tagliatell­e med mengder av portobello­sopp, biter av ytrefilet og persille i en rik fløtesaus tilsmakt med chili, portvin og trøffel.

– Denne vet jeg at jeg kommer til å lengte etter når høsten kommer, sier han.

Min entrecôte er også en innertier, servert med grillede grønnsaker, ovnsbakte poteter og trøffelmaj­ones. Kjøttet er sjeldent saftig og smakfullt, og alle råvarene er kyndig behandlet. Spesielt babyauberg­inen er grillet til perfeksjon, myke og kremaktige inni lettsvidd skinn.

– Herregud, så godt! stønner jeg. Til hovedrette­n har jeg fått et glass husets rødvin, også dette med isbiter.

En yrkesstolt kokk

Avslutning­en av måltidet, tiramisu og sjokoladef­ondant, er like solid, men ikke ekstraordi­naer som hovedrette­ne. Til det er tiramisuen litt for tung og tørr, og fondanten smaker litt for mye av mel. Men den er perfekt stekt.

Måltidet under parasollen har gjort oss mette og glade, til tross for de olme servitører. Det slår oss hvilken sjelden og positiv opplevelse det er med en slik kyndig matglede på kjøkkenet på en rimelig nabolagska­fé. Det er mer enn grunn god nok til å komme tilbake til Café Teater og Bistro når parasollen­e er skrudd ned til høsten.

 ??  ?? Tagliatell­e à la rustica har en fantastisk saus.
Tagliatell­e à la rustica har en fantastisk saus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway