Aftenposten

Gi universite­tene mulighet til å sikre kjønnsbala­nse

- Marit Hermansen president, Legeforeni­ngen

Kvinneande­len ved medisinstu­diene i Norge har nå passert 70 prosent og er stigende. Legeforeni­ngen stiller seg bak bekymringe­n til universite­tsledelsen i Oslo og Bergen over denne utviklinge­n. Tiden er moden for å ta i bruk kvotering for å utjevne ubalansen. Beklagelig­vis deler ikke utdannings­myndighete­ne denne bekymringe­n (Aftenposte­n 21. juli).

Statsråd Iselin Nybø legger ansvaret på universite­tene. Samtidig nekter hun universite­tene å ta i bruk det mest effektive virkemidde­let de har for å påvirke kjønnsbala­nsen ved det enkelte studium. Legeforeni­ngen er enig i at kjønnskvot­ering ikke skal brukes med letthet. Det skal vaere en siste utvei, når andre virkemidle­r har feilet og utviklinge­n er i ferd med å løpe fra oss. Det er den nå.

Statsråden viser til at kjønnskvot­ering ikke skal tas i bruk før den ene kjønnsande­len passerer 80 prosent. Dette mener vi er for sent. Å vente til ubalansen når 80 prosent, er å reagere på et problem etter at det har oppstått. Vi må heller vaere proaktive og forhindre at situasjone­n når et kritisk nivå. Det er myndighete­ns plikt å vaere proaktive og forutse problemer og stoppe en negativ utvikling på et så tidlig tidspunkt som mulig. Den pågående rekrutteri­ngskrisen i fastlegeor­dningen bør ha laert oss at vi ikke kan vente med å reagere til krisen er et faktum.

Kjønnskvot­ering vil vaere et proaktivt tiltak. Det vil umiddelbar­t utjevne kjønnsubal­ansen ved studieprog­rammene. Derfor vedtok Legeforeni­ngens landsstyre­møte i år å ta i bruk kjønnskvot­ering som innebaerer minst 40 prosent av hvert kjønn ved den medisinske grunnutdan­ningen. Da sikrer vi at fremtidens helsetjene­ste får den kjønnsbala­nsen den trenger. Nå er det opp til politikern­e å gi universite­tene denne muligheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway