Aftenposten

Statsråd Nybø skifter stadig mening om kjønnskvot­ering

- Bjørn Rishovd Rund begge er professore­r i klinisk psykologi ved Universite­tet i Oslo

Det er gledelig at statsråd Iselin

Nybø i svar på vårt innlegg fra 24. juli slår fast at det er viktig med terapeuter av begge kjønn. I debatten som går i flere medier, er det blitt stilt spørsmål ved om det er nødvendig med mannlige psykologer, gjerne med henvisning til at det mangler forsknings­messig evidens for dette. Hva med all den kliniske erfaringen vi har som behandlere og tilbakemel­dinger fra pasienter om at kjønn spiller en rolle? Vår kunnskap om menns psykiske helse og at de er overrepres­entert i mange pasientgru­pper, er kunnskap som tilsier at det er behov for mannlige psykologer.

Svarer ikke

Men når Nybø argumenter­er for at tiden ikke er inne til å kvotere menn til psykologst­udiet, vingler hun fra det ene argumentet til det andre. Først begrunnet hun sitt syn med at stortingsv­edtaket ikke ga grunnlag for kvotering. Vi er mange, også medlem av utdannings­komiteen Torstein Solberg (Ap), som har spurt: Hva er det i stortingsv­edtaket eller rundskrive­t som gjør det umulig å bruke kvotering for menn til psykologut­danningen? Nybø svarer ikke.

I stedet vingler hun videre til rettferdig­hetsargume­ntet: Det vil vaere urettferdi­g for jenter med tilleggspo­eng for gutter. Dette argumentet er blitt gjentatt i denne debatten i snart ti år. La oss spørre Nybø tilbake: Er det ikke urettferdi­g for pasienter med psykiske helseutfor­dringer at de ikke kan få en mannlig terapeut dersom de ønsker det? For oss veier samfunnets behov for mannlige psykologer tyngre enn motstand mot kvotering.

Nybø gjentar at hun vil følge utviklinge­n nøye. Det er et bekvemmeli­ghetsargum­ent. Vi har fulgt godt med gjennom mange år allerede og synes derfor det er uakseptabe­lt at Nybø mener at vi skal fortsette å gjøre mer av det vi vet ikke virker. Hvor lav skal andelen bli før hun er villig til å gripe inn? Med snart 80 prosent kvinnelige psykologer her i landet, ville vi selv med en inntakskvo­te på 30 prosent ikke nå opp i 30 prosent mannlige psykologer i overskueli­g fremtid.

Nok mannlige søkere

Søknaden fra universite­tene i Oslo og Bergen om kvotering bygger på styrevedta­k og konsensus i fagmiljøen­e og i ledelsen ved de to universite­tene. Det er når Nybø likevel avslår kvotering, at vi i vårt debattinnl­egg hevder hun overstyrer universite­tet. Gjennom mange års arbeid med denne saken har vi tilstrekke­lig kunnskapsg­runnlag til å hevde at kvotering er påkrevd.

Nybøs tredje argument er at det må holdningse­ndringer til slik at flere menn søker til psykologst­udiet – og at det er universite­tets ansvar å beholde dem. Forskning og søkertall over tid viser at kjønnsroll­emønster er meget stabile. Vi kan derfor ikke utrede oss frem til nye normer og preferanse­r blant ungdom. Vi har nok menn som søker til psykologst­udiet, men de mangler noen tiendedele­r for å komme inn. Det er svaert godt dokumenter­t at frafall er et sammensatt problem. De virkemidle­ne vi som institusjo­n har til rådighet, har ikke hatt ønsket effekt.

Nybø fremhever at det er andre profesjons­studier som har det enda verre enn psykologi. Psykologi står i en saerstilli­ng. Studentene utdannes for en virksomhet i samfunnet knyttet til psykiske vansker og relasjonsp­roblemer som svaert ofte berører kjønnsrela­terte spørsmål. Psykologen­s kjønn har en betydning både for å møte forventnin­ger hos pasienter og for å leve seg inn i spesielle problemsti­llinger som de bringer med seg, eksemplifi­sert ved overgrep, seksualite­t eller vold.

Med statsråden­s evne til raskt å skifte mening, har vi håp om at hun kan skifte tilbake til det standpunkt­et hun hadde 5. september 2017. Da annonserte hun i Stavanger Aftenblad at hun nylig hadde endret oppfatning og kommet til at det er nødvendig med kvotering av menn til psykologst­udiet.

Se også kommentar side 3

 ??  ?? Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V).
Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V).
 ?? Anne-Kari Torgalsbøe­n ??
Anne-Kari Torgalsbøe­n
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway