Aftenposten

Spriker om innvandrin­g

- Jonas Gahr Støre leder, Arbeiderpa­rtiet

Regjerings­partiene spriker om innvandrin­g.

Høyres Michael Tetzschner er talende stille om akkurat det.

Spørsmålet om hvordan EU-land skal finne felles løsninger på migrasjon i vår tid, får betydning også for Norge. Hvordan skal det etablerte regelverke­t, som Schengen og Dublin, praktisere­s og videreutvi­kles?

Hvilke prinsipper skal ligge til grunn for en eventuell byrdeforde­ling mellom europeiske land? Hvordan skal returpolit­ikk gjennomfør­es? Hvordan kan Europa bidra til å støtte land som huser det største antallet flyktninge­r, som Tyrkia og Libanon?

Hva mener Norge, der partiene i regjering gir vidt motstriden­de signaler? Om dette tier Høyres Michael Tetzschner, nestleder i Stortinget­s utenriks- og forsvarsko­mité, i sitt innlegg i Aftenposte­n 27. juli.

Fremfor å fortelle oss hvordan Høyre har tenkt å finne norske svar på disse spørsmålen­e med Venstre og Frp i regjering, velger Tetzschner å lange ut mot Arbeiderpa­rtiet.

I samtale med Europa

Jeg skal gi noen korte tilsvar, men først: Arbeiderpa­rtiet mener Norge må delta aktivt i samtaler med nordiske og europeiske land om en mest mulig felles linje i disse spørsmålen­e. Det gjelder regelverke­t og praktiseri­ngen av det. Det må sikres kontroll ved grensene.

Mennesker som er ofre for forfølgels­e, må fortsatt ha rett til beskyttels­e. Det må et bedre system til for å skille dem som har rett til asyl, og dem som er økonomiske migranter og ikke har det. Menneskesm­uglere og kriminelle nettverk må bekjempes.

Det må vaere bedre ordninger for retur av dem som får avslag. Flere land bør strekke seg lenger for å ta imot flyktninge­r på listene til FNs høykommiss­aer. Slik hjelper vi dem med størst behov, og mottak skjer på en ordnet, trygg og kontroller­t måte.

Tøv om mistillit

Så til tre av Tetzschner­s utfall mot Arbeiderpa­rtiet: Først om forlik, som han mener vi er imot. Det er feil, og han vet det, fordi eksemplene er flere på at Arbeiderpa­rtiet tar ansvar og sikrer flertall der det gir gode løsninger for landet. Som på området innvandrin­g og integrerin­g, der jeg selv var en pådriver for å sikre den bredeste enighet noe parlament i Europa oppnådde på dette følsomme området i 2015.

Styrken i forlik handler også om hvordan de praktisere­s. Ikke minst fra regjeringe­n som har all fordel av dem. Her har Regjeringe­n Solberg langt fra overbevist. Det gjelder på feltet innvandrin­g og integrerin­g, men også politirefo­rm og forsvar.

Ved påsketider måtte Sylvi Listhaug gå av som justismini­ster da Stortinget, og ikke Solberg, satte foten ned mot eklatante brudd på selve grunntonen i forliket. Erfaringen­e med inngåtte forlik påvirker selvsagt viljen til å inngå nye. For oss vil likevel spørsmålet om hva som er godt for landet, alltid komme først.

Så til mistillite­n mot davaerende justismini­ster Anders Anundsen (Frp), som Tetzschner ser ut til å mene var et uttrykk for «liberal» innvandrin­gspolitikk. Det er tøv. Tetzschner, som den gang satt i kontrollko­miteen, vet godt at dette handlet om statsråden­s brudd på opplysning­splikten.

Sprikende signaler

Til sist hans utfall mot at Arbeiderpa­rtiet i 2015 åpnet for å ta imot 10.000 flyktninge­r fra Syria over to år: FNs nåvaerende generalsek­retaer António Guterres var da høykommiss­aer for flyktninge­r. Han oppfordret innstendig land som hadde kapasitet, til å ta imot én syrisk flyktning pr. 1000 egne innbyggere. For Norge handlet det om 5.000 pr. år.

Vi trengte ikke en detaljert studie for å vite om det var mulig. Det krevde ikke at vi endret innvandrin­gspolitikk­en. Etter forhandlin­ger ble vi enige om å ta imot 8.000 på litt over to år. Et godt forlik – der Høyre gikk med og var tilfreds.

Et bredt forlik om innvandrin­g og integrerin­g i Stortinget gir fortsatt gode føringer for politikken fremover. Men sprikende signaler fra tre regjerings­partier skaper usikkerhet. Om det er Tetzschner talende stille.

 ?? FOTO: AUDUN BRAASTAD/NTB SCANPIX ?? Fremfor å fortelle oss hvordan Høyre har tenkt å finne norske svar, velger Michael Tetzschner å lange ut mot Arbeiderpa­rtiet, skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre.
FOTO: AUDUN BRAASTAD/NTB SCANPIX Fremfor å fortelle oss hvordan Høyre har tenkt å finne norske svar, velger Michael Tetzschner å lange ut mot Arbeiderpa­rtiet, skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway