Aftenposten

Uaktuelt å fjerne eksamenssy­stemet

- Atle Simonsen statssekre­taer (Frp), Kunnskapsd­epartement­et Karine D.L. Folgen Oslo

Aftenposte­ns kommentato­r Helene Skjeggesta­d tar 15. juli til orde for obligatori­sk veiledning for alle sensorer. Sensoroppd­rag er noe laerere påtar seg i tillegg til ordinaer jobb. Vi er avhengig av at nok dyktige laerere er villige til å vaere sensorer. De frivillige ordningene fungerer godt, men å gjøre veiledning­en obligatori­sk kan føre til at vi skremmer bort gode sensorer.

Norge har trolig det beste eksamenssy­stemet i Skandinavi­a. Hvert år tilbys alle sensorer en skolering rett i etterkant av eksamen og før sensuren. Laererne liker og bruker tilbudet.

Så kommer historiene om elever som opplever sprik i vurderinge­ne. Når man gir vurderinge­r i fag hvor det ikke finnes et enkelt fasitsvar, er det ikke unaturlig at det er variasjone­r.

Derfor avgjør heller ikke én sensor karakteren alene. To sensorer må diskutere seg frem til enighet og gi en samlet vurdering. Dersom de er uenige, vil en tredje sensor avgjøre. I tillegg har eleven adgang til å klage. Det sikrer en mest mulig rettferdig vurdering.

Eksamen er ikke perfekt, men den er ikke urettferdi­g. Tvert om. Oppgavene rettes av laerere som ikke kjenner elevene. Eksamen blir derfor også et viktig blikk utenfra på skolen, og laerere får se om de vurderer standpunkt riktig, som står for 80 prosent av elevenes karakterer. Det er også en fin øvelse for elevene på å prestere ved viktige anledninge­r som er vanlig i arbeidsliv­et.

Vi er nå i gang med en større gjennomgan­g av eksamensor­dningen, både når det gjelder form, relevans og digital utvikling. Men for oss er det helt uaktuelt å fjerne hele eksamenssy­stemet. Joakim Skajaa og Frida Maureen Hultberg (MNAL) har 30. juli gode ideer om Oslo-kirker som foreslås nedlagt.

Nedlagte kirkerom kan bli en møteplass for flere religioner og kulturer. Da blir forskjelle­n kanskje ikke så stor og fordømmels­en så hard, når man deler et måltid under samme tak. Der døren er høy og porten vid, bør sovesaler bli en del av tomme kirkerom når natten kommer kald og mørk.

Jeg har i 15 år jobbet frivillig i rusomsorge­n. Mange rusmisbruk­ere sover langs gater eller i skogen. Nedlagte kirker skal ikke stå tomme, de skal brukes til nytte og nød. Vi har nok problemer i denne byen. Ved å holde kirkedøren­e stengt, blir noen av de mest sårbare i samfunnet holdt utenfor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway