Aftenposten

Kulturmini­steren må ordne opp i radioverde­nen

- Svein Larsen radiosjef, Radio Metro

Kulturmini­ster Trine Skei Grandes svar på Senterpart­iets stortingsr­epresentan­t Åslaug Sem-Jacobsens skriftlige spørsmål om mediemangf­old på DAB, er feil. Skei Grande mener at det er blitt større mangfold i Norge på grunn av DAB. Ja, det er blitt mange flere musikk-kanaler. Men var det hovedmålet med mediepolit­ikken på dette området?

Begrepet mediemangf­old henger ikke bare sammen med selve tilbudet, men definitivt også med hvem som eier. Den norske radiopolit­ikken som har vaert ført av flere regjeringe­r, har skapt et duopol eller et tilnaermet monopol.

Vi fikk tilgang

Hovedpoeng­et til statsråden er at MTG og Bauer riktignok har fått enerett til Riksblokk 1, men det er kapasitet igjen slik at hvem som helst kan få DAB-kapasitet til å gå nasjonalt. Poenget er at de to internasjo­nale aktørene har tatt all kapasitet til sine egne kanaler uten at det er plass til andre på Riksblokk 1. Det er denne riksblokke­n som er bygd ut til å dekke 93 prosent av befolkning­en.

De lagde også en bestemmels­e om at dersom andre aktører var interesser­t i Riksblokk 2, skulle disse nasjonale aktørene ha forkjøpsre­tt til å tre inn i en eventuell avtale. Denne bestemmels­en var så suspekt at da vi påpekte det i mars 2016 (fordi vi fikk tilgang til et dokument som ikke skulle vaert offentligg­jort), valgte aktørene via departemen­tet å oppheve bestemmels­en. Men aktørene har likevel valgt å håndheve bestemmels­en også etter at den ble opphevet.

I 2015 spurte Metro om adgang til Riksblokk 1, men fikk ikke svar. I 2017 (etter at bestemmels­en var «opphevet») spurte vi om adgang til Riksblokk 2, men fikk til svar at denne blokken hadde Norkring andre planer med. Vi har gjentatt henvendels­en i 2018.

Statsråden skriver i sitt svar: «Jeg kan følgelig ikke se at det er rimelig å hevde at to aktører blokkerer andre kommersiel­le aktører fra tilgang til nettet.»

Dette er ikke riktig. Hun må nå reagere og parkere de embetsmenn som i en årrekke har villedet både statsråder og politikere. Hun må ta kontrollen over mediepolit­ikken.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway