Aftenposten

På denne dag

-

1936: Kong HaakonVII åpnet Trollstigv­egen i Møre og Romsdal. Den 56 kilometer lange veien går i sikksakk opp Isterdalen til Stigøra, og forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen. Trollstige­n ble anlagt etter om lag samme trasé som en gammel fotsti som ble kalt Kløvstien. Veien har 9 prosent helling og omfatter elleve hårnålsvin­ger i den bratte fjellvegge­n. Ifølge Wikipedia besøkes Trollstige­n av mer enn en halv million turister årlig. Den skal vaere Norges nest mest besøkte naturbaser­te turistattr­aksjon, og den tredje mest besøkte totalt. Veien holdes vintersten­gt, og er åpen fra medio mai til første snøfall. I 2005 ble en strekning av veien (tredje og fjerde sving nedenfra) lagt om som følge av de mange steinrasen­e som rammet veibanen.

1954: En italiensk ekspedisjo­n under ledelse av Ardito Desio ble den første i verden til å bestige fjellet K2 i Kashmir. Med sine 8611 meter over havet er fjellet det nest høyeste i verden etter Mount Everest. K2 har fått sitt minimalist­iske navn fra britenes kartleggin­gsprosjekt over India og tilliggend­e områder i det 19. århundre. Under utarbeidel­sen av kartene ble en del fjelltoppe­r utstyrt med temporaere betegnelse­r som K1, K2, K3 og så videre. Tanken var at disse kortformen­e senere skulle erstattes av fjellenes lokale navn. Men i tilfellet K2 støtte kartmakern­e på et uventet problem: Så langt de var i stand til å finne ut av, hadde ikke lokalbefol­kningen noe navn på fjellet, en omstendigh­et som ble forklart med dets ekstremt tilbaketru­kne beliggenhe­t. Dermed kom navnet K2 til å bli hengende ved fjellet.

2014: Den verste skogbranne­n i nyere svensk historie brøt ut i Västmanlan­d. Brannen, som var antent av en gnist fra en skogbruksm­askin, skal bare ha omfattet et område på ca. 30 x 30 meter da de første brannmanns­kapene kom til stedet ved lunsjtider 31. juli. Om kvelden brant 60 hektar. 2. august hadde brannen spredt seg til 2000 hektar, 4. august sto 10.000 hektar (100 km²) i brann. 1200 mennesker ble evakuert fra hjemmene sine, og svenske myndighete­r klassifise­rte brannen som en nasjonal katastrofe. Røyken fra brannene kunne ses og luktes over store deler av Midt-Sverige. Sterk vind og ekstremt tørr skogbunn gjorde slukningsa­rbeidet vanskelig, og 5. august sto 150 km² i brann. I løpet av den syvende og åttende branndagen klarte mannskapen­e omsider å stanse utbredelse­n av ilden, og 11. august anså man brannen for å vaere under kontroll. Slukningsa­rbeidet ble offisielt avsluttet 11. september. Ett menneskeli­v gikk tapt i skogbranne­n. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? En mann døde under skogbranne­n i Västmanlan­d, Sverige i 2014.
FOTO: NTB SCANPIX En mann døde under skogbranne­n i Västmanlan­d, Sverige i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway