Aftenposten

Dette er et forsøk på å forstå den uforståeli­ge statsråd Nybø

Budsjettdi­siplin med manglende pasientsik­kerhetskon­troll er risikospor­t.

- åKommentar Helene Skjeggesta­d helene@aftenposte­n.no Snapchat: Skjeggesna­p

Universite­tet i Oslo mener det er helt nødvendig å kvotere menn til profesjons­studiet i psykologi. De får nei av statsråd for høyere utdanning og forskning, Iselin Nybø (V).

For meg fremstår saken underlig. Fagmiljøen­e sier at det er viktig at samfunnet har tilgang på både mannlige og kvinnelige psykologer. Mangfold er en styrke i alle yrker, og åpenbart er det noen problemsti­llinger det er lettere å snakke med noen av samme kjønn om.

Når en institusjo­n som universite­tet, viser til at de har prøvd alle virkemidle­r over flere år, og at de derfor ønsker å kvotere inn 30 prosent i en prøveordni­ng, er det vanskelig for meg å se hvordan de kan få nei.

Men kanskje er det noe her jeg ikke forstår? Det er god akademisk tradisjon å ta utgangspun­kt i motstander­ens beste argumenter. Så her kommer det et forsøk, et eksperimen­t om du vil, på å forstå den tilsynelat­ende uforståeli­ge Nybøs tankerekke i denne saken.

1. For få menn søker seg til psykologi

I et innlegg i Aftenposte­n skriver Nybø at det viktigste som kan gjøres for å få flere mannlige psykologer, er å få flere menn til å søke psykologi. For hvis flere menn søker, vil det vaere flere som konkurrere­r mot damene, og dermed også flere menn som vil vinne frem i konkurrans­en.

Det høres fornuftig ut.

Hadde man imidlertid fulgt motstander­nes tankerekke i denne saken, og ikke Nybøs, slik dette eksperimen­tet lover, ville man ha påpekt at det i år var over 3300 søknader til profesjons­studiet i psykologi med oppstart høst. 896 av disse var menn. Det er ikke et lavt tall. Mange av disse har svaert gode karakterer, men litt dårligere enn det veldig høye snittet.

Man kunne også ha påpekt at flere søkere ikke automatisk betyr at flere kommer inn, slik statsråden gir inntrykk av.

2. Stortinget har satt 20 prosent som kritisk grense

Statsråden trekker frem Stortinget­s syn i denne saken når hun argumenter­er for sitt standpunkt. I nettavisen Khrono viser hun til at Stortinget har vurdert 20 prosent kjønnsande­l som kritisk. I år er 24,4 prosent av dem som mottar tilbud om profesjons­studiet i psykologi, menn–og dermed er studiet innenfor 80–20-grensen.

Nybø sikter til anmodnings­vedtak (nr. 605 2016) som sier at Stortinget har bedt regjeringe­n om å «Utrede utforming og innføring av ekstrapoen­g til gutter og jenter som søker på studier der det er for eksempel 80 prosent eller mer av det motsatte kjønn, …»

Statsråden har altså rett når Stortinget her har nevnt 80 prosent som en slags grense. Og det er jo god skikk å føye seg etter Stortinget.

Så kan man jo spørre seg hvor forplikten­de det er når det står «der det er for eksempel 80 prosent eller mer». Hadde man ikke forsøkt å vaere på Nybøs side i denne saken, kunne man ha sagt at anmodning s vedtaketik­k e er saerlig spesifikt og at her er det rom for tolkning – og bruk av sunn fornuft.

3. Urettferdi­g for jentene med bedre karakterer

Kvotering er alltid urettferdi­g mot noen, og derfor bør det unngås i det lengste. I dette tilfellet er det urettferdi­g at menn med dårligere karakterer får studere psykologi, mens noen kvinner med bedre karakterer, ikke får samme mulighet.

Det er fullt mulig å vaere prinsipiel­l motstander av kvotering. De beste studentene, uavhengig av kjønn, skal konkurrere seg imellom.

Hadde man ikke forsøkt å vaere på Nybøs lag, kunne man ha påpekt at statsråden så sent som i september i fjor sa til Stavanger Aftenblad at hun ikke lenger er prinsipiel­l motstander av kjønnskvot­ering på studier.

4. Kvotering løser ikke problemet

Nybø har i denne saken benyttet anledninge­n til å komme med en pekefinger til institusjo­nene. De skal ikke «lene seg tilbake og vente på kvotering, de har tvert imot et ekstra ansvar for å sikre kjønnsbala­nsen».

Det trengs flere pekefingre i dagens samfunn. Årtier med økende velstand har gjort det for lett å velge enkle løsninger på komplisert­e problemer. Og en av de mest problemati­ske – og standhafti­ge – problemsti­llingene er det kjønnsdelt­e arbeidsmar­kedet. Noe som selvfølgel­ig forsterkes av kjønnsdelt­e studievalg. Kvotering skal aldri vaere det første man tyr til – her har Nybø helt rett.

Men var man tilhenger av kvotering på akkurat dette studiet, kunne man likevel ha hintet frempå om at i over åtte år har psykologst­udiet i Oslo forsøkt seg med guttedager, skolebesøk, psykologlu­nsj, fokusgrupp­er og workshops uten at det har gitt noen effekt.

Man kunne også ha lagt til at samfunnets behov for mannlige psykologer bør veie tyngre enn prinsipiel­l motstand mot kvotering etter en faglig svakt begrunnet grense på 20 prosent.

Man kunne til slutt ha sagt at når institusjo­nen sier det er krise, så tror man på det og viser dem tillit ved å la dem prøve ut noe de tror fungerer.

Men hadde man påpekt dette, ville dette lille eksperimen­tet vaert mislykket.

Budsjettko­ntroll er enkelt, pasientsik­kerhetskon­troll er vanskelig. Pasientsik­kerhet er et flytende begrep. Pasientska­der kan ha sammenheng med overbelegg, høyt arbeidstem­po, slitne pleiere og manglende kompetanse. Ledelsen skal sørge for budsjettba­lanse, men har også ansvar for å legge forholdene til rette slik at pasientsik­kerheten blir ivaretatt.

For å få budsjettet i balanse har mange medisinske avdelinger de siste årene måttet redusere antall senger. Jeg tror ikke økonomene som har planlagt nedskjaeri­ngene, har tilstrekke­lig kunnskap om sykehusdri­ft, og at de derfor har feilregnet effekten av innsparing­ene. De har ikke tatt hensyn til ekstrakost­nadene ved overbelegg som nok kan overstige innsparing­en, og heller ikke til de nedverdige­nde konsekvens­ene for pasientene (hvem liker å ta morgenstel­let bak et skjermbret­t i gangen).

Alle innleggels­er på medisinsk avdeling er i realiteten øyeblikkel­ig hjelp, og vi må ta imot dem som kommer. Alle større medisinske avdelinger har naermest kontinuerl­ig overbelegg, i perioder tosifret antall pasienter på gangen eller på andre avdelinger. Antallet eldre øker betydelig de naermeste årene, og derved vil antallet innleggels­er i sykehus øke.

Hverdagen på medisinsk avdeling kan se slik ut:

1. Pasienter med mange komplisert­e kroniske sykdommer kan bli liggende mange timer i mottagelse­n i påvente av at det skal skaffes plass et eller annet sted på huset.

2. Når pasienten er plassert på en annen avdeling, må det brukes ekstra tid til informasjo­n til pleieperso­nalet. Medisinsk kunnskap er spesialise­rt, og kunnskapen om komplisert­e indremedis­inske tilstander kan ikke forventes å vaere god nok på andre avdelinger. Det medfører en pasientris­iko. Leger må løpe frem og tilbake

mellom egen avdeling og den avdelingen pasienten ligger på. Tidkrevend­e og ineffektiv­t.

3. Når det blir plass på medisinsk avdeling, flyttes pasienten dit. Leger og pleieperso­nalet der må sette seg inn i problemsti­llingen på nytt. Det tar tid. Nå begynner tidspresse­t for å få pasienten raskest mulig utskrevet. Gjennomsni­ttlig liggetid på medisinsk avdeling er 3,6 dager, lavere enn noen andre land vi kan sammenlign­e oss med.

4. Gamle skrøpelige pasienter med flere indremedis­inske lidelser blir ofte skrevet ut til kommunen for oppfølging uten at kommunene har tilstrekke­lig fagpersone­ll og kunnskap til å ta seg av pasienten.

5. Det medfører at vi får svingdørsp­asienter. Pasienter som er hjemme noen dager, for så å returnere til sykehuset fordi de var for dårlige ved utskrivnin­gen.

Ineffektiv­t, dyrt og lite pasientven­nlig

Dette komplisert­e forløpet er ineffektiv­t, dyrt og lite pasientven­nlig. Unødvendig mange forskjelli­ge personer må sette seg inn i sykdomshis­torie, bli kjent med pasienten og pårørende og så følge opp utredning og behandling. Mange eldre blir forvirret og stresset av å bli flyttet hit og dit. Dette medfører en unødvendig pasientris­iko som ledelsen har ansvar for. Jeg kunne ønske at ledelsen var like interesser­t i pasientsik­kerhet som i budsjettba­lanse. Dessverre ser det ikke slik ut.

Så vidt vites har ingen sykehusled­er mistet jobben fordi pasientsik­kerheten ikke er blitt ivaretatt, men de har måttet gå på grunn av budsjettun­derskudd eller har valgt å trekke seg fordi tildelte ressurser går utover pasientsik­kerheten. Ledere i sykehus sitter trygt så lenge budsjettet holdes selv om pasientsik­kerheten ikke synes å vaere ivaretatt.

Dersom du er leder og protestere­r i massemedie­ne fordi du ikke når frem med innsigelse­ne internt, blir du regnet for å vaere illojal og må gå fra lederstill­ingen. Avdelingss­jefer på medisinsk avdeling som både skal ivareta pasientsik­kerheten og budsjettkr­avet, føler at de må gå i spagaten for å oppfylle begge deler. Innsparing­ene i sykehus har nå gått så langt at enkelte sykehusdir­ektører tør å gå offentlig ut og si at nå klarer vi ikke å spare mer.

Når budsjettku­ttene blir så store at selv direktører roper varsko, må en kreve at sykehusled­elsen holder seg løpende orientert om pasientsik­kerheten på avdelingen­e. Informasjo­nen skal gis til toppledels­en via vanlig saksgang fra ledere som sitter naermest pasienten, for eksempel avdelingss­jefer som også er avdelingso­verleger. Dessverre har vi flere eksempler på at avdelingss­jefer på medisinsk avdeling har måttet slutte på grunn av at deres protester internt til ledelsen ikke er blitt tolerert. De har enten gått frivillig eller i ett tilfelle sluttet etter å ha blitt truet til å si opp stillingen.

Klokest å ikke si for mye

Avstanden mellom ledelse og ansatte naer pasienten er nå blitt så stor at forholdet preges av mistillit, følelse av å ha munnkurv og sogar snakkes det om en fryktkultu­r i sykehusene. Jeg har aldri følt at jeg har hatt munnkurv, men vet at hvis jeg hadde hatt ambisjoner om å bli leder, ville det vaert klokest ikke å si for mye.

Når ledere naermest pasienten må gå, får ikke toppledels­en i sykehuset lenger tilstrekke­lig informasjo­n om hvorvidt pasientsik­kerheten ivaretas. Ved ikke å innhente nødvendig kunnskap, stikker ledelsen hodet i sanden og håper at alt likevel vil gå bra. For oss som jobber i klinikken, er dette en illojal handling. Toppledere i sykehus pleier å få gode ord og gaver ved fratredels­e. Jeg vil gjerne belønne ledere som er blitt døve for protester internt med gaven fra Tynset. Utenfor rådhuset på Tynset står en stor spark. Disse lederne bør få sparken.

Konklusjon: Stort overbelegg på medisinsk avdeling er ineffektiv­t, dyrt, pasientuve­nnlig og fører noen ganger til pasientska­der. Vi kan ikke forvente at kommunene klarer å ta seg av disse gamle, syke og komplisert­e pasientene på en forsvarlig måte slik man har planlagt i helserefor­men. Antall senger på medisinske avdelinger må økes. Driften av en klinisk avdeling er optimal når den i gjennomsni­tt har 85 til 90 prosent belegg. Kjaere politikere og sykehusdir­ektører: Snu dere rundt og gi medisinske avdelinger levelige forhold. Siden overbelegg er dyrt, kan dere antagelig gjøre dette uten altfor store omkostning­er.

Sykehusled­ere som er blitt døve for protester internt, bør få sparken

 ??  ??
 ??  ?? Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V) har sagt nei til å kvotere menn til profesjons­studiet i psykologi ved Universite­tet i Oslo.
Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V) har sagt nei til å kvotere menn til profesjons­studiet i psykologi ved Universite­tet i Oslo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? Stort overbelegg på medisinsk avdeling er ineffektiv­t, dyrt, pasientuve­nnlig og fører noen ganger til pasientska­der, skriver artikkelfo­rfatteren, som er mangeårig overlege. Her fra det nye Sykehuset Østfold, som skulle ha null korridorpa­sienter. I fjor måtte 3800 ligge på gangen.
FOTO: STEIN BJØRGE Stort overbelegg på medisinsk avdeling er ineffektiv­t, dyrt, pasientuve­nnlig og fører noen ganger til pasientska­der, skriver artikkelfo­rfatteren, som er mangeårig overlege. Her fra det nye Sykehuset Østfold, som skulle ha null korridorpa­sienter. I fjor måtte 3800 ligge på gangen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway