Aftenposten

Apple har fjernet 38 apper som tilbyr gambling

på poker, kasino, odds og andre pengespill i Norge

- JAN GUNNAR FURULY ARNFINN MAUREN

Etter det Aftenposte­n får opplyst, innførte den amerikansk­e nettgigant­en i forrige uke en såkalt geosperre, slik at norske brukere ikke lenger kan laste ned appene til sine enheter.

Sperringen skjedde etter at Lotteritil­synet 23. mai sendte et brev til Apple og gjorde oppmerksom på at spillappen­e etter tilsynets oppfatning er i strid med norsk lov. I brevet var det vedlagt en spesifiser­t liste over 38 apper som Apple ble bedt om å vurdere.

Drives av nordmenn

Apper fra selskaper som Folkeautom­aten, Coolbet, Betsson, NordicBet, Comeon, LeoVegas, Mr Green, Unibet og NorgesAuto­maten er blant dem som er rammet av blokaden. Mange av disse appene drives av utenlandsr­egistrerte spillselsk­aper som eies av nordmenn.

Også den populaere pokerappen Pokerrrr 2, som tilbyr folk å åpne sine egne, virtuelle pokerklubb­er, er nå umulig å laste ned fra den norske utgaven av AppStore.

Aftenposte­n har tidligere skrevet om at det skjer storstilt pengespill mellom norske brukere på Pokerrrr 2. En rekke kilder i pokermiljø­et mener app-pokeren har ført til uansvarlig spill, høy gjeld og store personlige tragedier.

– Denne galskapen må stoppes. Vaer så snill å skrive om det som skjer. På appene går alt mye fortere, og det er mange som mister hodet fullstendi­g i spillingen sin, sa en kvinne som tok kontakt med Aftenposte­ns journalist­er i mars. Hun ønsket ikke å bli navngitt, av frykt for represalie­r fra miljøet.

Lotteritil­synet: – Viktig seier

I Lotteritil­synets lokaler i Førde var det stor stemning da nyheten om Apple-grepet ble kjent mandag.

– Dette er en viktig seier for oss. Vi tror det vil ha stor effekt siden spill via apper er svaert populaert, sier seniorrådg­iver Frank Hoff Hana i Lotteritil­synet.

Han presiserer at Lotteritil­synet ikke ga noe pålegg om fjerning av appene i brevet til Apple.

– Vi viste generelt til at disse appene brøt med selskapets egne retningsli­njer om innhold, og at pengespill­apper må ha nødvendige lisenser og tillatelse­r i landene der de brukes. Vi er svaert tilfredse med at vi har nådd frem med våre synspunkte­r, og at fjerningen kom så vidt raskt, sier Hana.

Aftenposte­n har vaert i kontakt Apples informasjo­nsavdeling i Norge, men ingen fra selskapet kunne kommentere saken mandag.

Droppet Google-brev

Lotteritil­synet har valgt å ikke sende et tilsvarend­e brev til Google – for å få til en geosperre også på Android-telefoner.

– Vi har registrert at pengespill i svaert liten grad er tilgjengel­ig i Google Play. Flere pengespill­selskaper har også informasjo­n på sine nettsider som bekrefter at appene deres ikke er tilgjengel­ige der, sier Hana.

Pokerrrr2-appen kan imidlertid fortsatt lastes ned på Android-telefoner.

Tungt markedsfør­t i TV-kanaler

Mange av appene som nå er sperret for norske brukere, er i flere år blitt tungt markedsfør­t gjennom TV-reklame på blant annet TV3, Viasat4, Max og Eurosport Norge.

Nå håper Lotteritil­synet at det vil bli mindre fristende å drive

 ??  ??
 ?? FOTO: ARNFINN MAUREN ?? Pokerappen Pokerrrr2 er blant de 38 appene som Apple nå har innført geosperre for. Brukere som har lastet ned appen kan fortsette å bruke den, men de kan oppleve teknisk kluss etter hvert hvis den ikke kan oppdateres.
FOTO: ARNFINN MAUREN Pokerappen Pokerrrr2 er blant de 38 appene som Apple nå har innført geosperre for. Brukere som har lastet ned appen kan fortsette å bruke den, men de kan oppleve teknisk kluss etter hvert hvis den ikke kan oppdateres.
 ?? FOTO: CARL MARTIN NORDBY ?? Unibet er blant selskapene som har satset mye på utvikling av digitale pengespill­produkter. Nå har Apple sperret flere av selskapets apper i Norge.
FOTO: CARL MARTIN NORDBY Unibet er blant selskapene som har satset mye på utvikling av digitale pengespill­produkter. Nå har Apple sperret flere av selskapets apper i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway