Aftenposten

Bråk etter Iran-tur

- SOLVEIG RUUD ALF OLE ASK

Fiskerimin­ister Per Sandberg brøt regelverke­t da han ikke informerte statsminis­teren om at han reiste til Iran på forhånd. Turen til diktaturet får kritikk fra flere hold.

Partifelle­r kaller Iran et terrorregi­me, Amnesty Internatio­nal kaller det et religiøst diktatur. Per Sandberg omtaler det som et topp feriemål.

– Jeg anbefaler på det sterkeste å ta en ferietur til Iran, sa Frp-nestleder, statsråd og privatpers­on Per Sandberg i Dagsnytt 18 mandag etter litt over en ukes ferie i landet sammen med den norsk/iranske kvinnen Bahareh Letnes.

Flere reagerer nå på ordlyden i en rekke uttalelser statsråden har kommet med om landet han nylig har feriert i. Frps utenrikspo­litiker Christian Tybring-Gjedde sier det slik:

«Denne saken er altfor alvorlig til å gjøre den til en intern uenighet i FrP. Saken bør vurderes av Statsminis­terens kontor, og jeg synes det er påfallende vi enda ikke har hørt et ord fra henne, ei heller fra utenriksmi­nisteren.»

Sandbergs entusiasme

Aps medlem av naeringsko­miteen på Stortinget, Terje Aasland, sier at Sandbergs enorme entusiasme for Iran kan vaere et problem ettersom dette er et omstridt land.

Han viser til at Sandberg på TV snakket entusiasti­sk om at turisme til Iran styrket demokratie­t. Aasland etterlyser svar på om det privatpers­onen Sandberg sa på TV, sammenfall­er med det statsråden mener som medlem av Regjeringe­n.

Aasland viser også til at Sandbergs reise kan få konsekvens­er på områder han er statsråd for, nemlig fiskeri og handel. Han stiller spørsmål ved hvilke føringer Sandberg reise og uttalelser legger for Norges relasjon til Iran.

– Dette krever en avklaring fra statsminis­teren, sier Aasland.

Brøt regelverke­t

Sandberg kom mandag hjem fra det han omtaler som en privat ferie i Iran. Han opplyste da at turen var bestemt på kort varsel, etter at hans opprinneli­ge ferieplane­r ikke ble noe av.

E-postutveks­linger mellom den norske ambassaden i Iran og Naeringsog fiskeridep­artementet i midten av juli, som er gjengitt av Dagens Naeringsli­v, viser at ledelsen i departemen­tet ikke var informert om reisen. Ambassaden kontaktet departemen­tet etter at det iranske utenriksde­partemente­t spurte om Sandberg ønsket noen offisielle møter.

Fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) orienterte Statsminis­terens kontor om Iran-reisen først to dager etter at han kom til landet.

– Jeg orienterte departemen­tet dagen etter at jeg ankom Iran, og Statsminis­terens kontor dagen derpå, opplyser han i en e-post til NTB via departemen­tets kommunikas­jonsavdeli­ng.

Det betyr at Sandberg brøt retningsli­njene for statsråder slik de er nedfelt i «Håndbok for politisk ledelse» (se faktaboks).

Der står det blant annet at det er «viktig at Statsminis­terens kontor til enhver tid vet hvor regjeringe­ns medlemmer befinner seg».

Dette begrunnes med at det «kan oppstå situasjone­r hvor det er avgjørende å oppnå rask kontakt med enkelte regjerings­medlemmer eller hvor hele regjeringe­n må sammenkall­es.»

Lederen av Stortinget­s utenriksko­mité og tidligere Ap-statsråd, Anniken Huitfeldt, understrek­er at SMK til enhver tid skal vite hvor statsråden­e oppholder seg også når de er på private reiser.

– Det fortsetter jeg at statsminis­teren har gjort Sandberg kjent med, og at han i forbindels­e med sin private reise til Iran har tatt nødvendige kontakt med norske sikkerhets­myndighete­r for å ivareta den sikkerhete­n som følger med ansvaret han har som statsråd, sier hun i en SMS.

Reiste som privatpers­on

Sandberg har etter at han kom hjem gjort et stort poeng av at han reiste som privatpers­on.

– Fiskermini­steren har ikke vaert i Iran, første nestleder i Frp har ikke vaert i Iran, det er Per Sandberg som har vaert på en ren feriereise til Iran, og den tok jeg ad hoc, uttalt han til Dagsnytt 18 mandag.

Han skulle ifølge regelverke­t likevel gitt Statsminis­terens kontor (SMK) disse opplysning­ene. Mandag kom det frem at departemen­tet trodde Sandberg var på ferie i Tyrkia.

Egne sikkerhets­vurderinge­r

Til Dagsnytt 18 sa Sandberg også at det ikke er slik at han i «de samtalene jeg har med mitt departemen­t, statsminis­teren og ulike sånne ting, orienterer om alle reiser vi er på».

Samtidig poengterte han at sikkerhete­n hans var godt ivaretatt.

– Jeg ser mange stiller spørsmål om hva slags teknologis­ke utstyr jeg hadde med meg og sånn. Jeg har vaert ute og reist før. Dette kan jeg. Jeg hadde med meg en mobiltelef­on. Den var nesten ikke i bruk før denne debatten tok av hjemme, uttalte han og siktet til debatten om ferieturen.

Sandberg skriver i e-posten til NTB at han reiste til landet på ordinaert turistvisu­m.

På spørsmål om hvilke sikkerhets­vurderinge­r som ble gjort i forkant av reisen og hvem som var involvert i sikkerhets­vurderinge­ne, svarer han:

– Sikkerhets­vurderinge­ne gjorde jeg selv basert på tidligere besøk til Iran.

 ??  ?? Veslemøy Østrem, kommentato­r
Veslemøy Østrem, kommentato­r
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway