Aftenposten

Kjaerlighe­tssorg er farlig

Psykiatris­k legevakt i Oslo ser mindre angst og depresjon om sommeren. Til gjengjeld er det mer kjaerlighe­tssorg.

-

Psykiatris­k legevakt i Oslo ser mindre angst og depresjon om sommeren. Til gjengjeld er det mer livstruend­e kjaerlighe­tssorg.

Om sommeren kommer langt flere enn vanlig til Psykiatris­k legevakt i Oslo med kjaerlighe­tssorg. – Det tar vi på dypeste alvor, sier leder Ewa Ness.

Psykiatris­k legevakt holder til på Legevakten i Storgaten i Oslo. Om sommeren er det mindre pågang av de vanlige, psykiske sykdommene som det er mye av ellers i året, som for eksempel angst og depresjon.

Mens de har seks-syv pasienter på en gjennomsni­ttsdag, er man i juni og juli av og til nede i to-tre pasienter. Ness påpeker at folk med psykisk sykdom jevnt over har det bedre om sommeren.

Men blant dem som kommer, er det en større andel som er akutt nedbrutt etter at et kjaerlighe­tsforhold er over.

– Kjaerlighe­tssorg er undervurde­rt. Mange smiler litt av det, og menneskene som er rammet får ofte bare beskjed om å ta seg sammen eller høre at «du kommer nok over det». Derfor er det mange som ikke ønsker å snakke med sine naermeste om det, sier Ness, som er psykiater og har vaert leder av Psykiatris­k legevakt i over 20 år.

– Saerlig menn synes det er skambelagt.

Selvmordst­anker ikke uvanlig

Hun forteller at det oftest er unge mennesker som kommer til legevakten med kjaerlighe­tssorg. Noen har venner eller familie som tar kontakt på vegne av dem fordi de er bekymret og ser hvor langt nede de er. Selvmordst­anker er ikke uvanlig.

– Hvorfor blir det flere slike tilfeller om sommeren?

– Vi er mer ute når det er varmt og nye forhold oppstår lettere. Vi ser også at noen blir lurt av partnere på sjekkeappe­r. Av og til er sorgen kombinert med høyt inntak av rusmidler, vanligvis alkohol. Men dette er ikke folk som vanligvis har rusproblem­er, sier hun.

To ansatte sitter klare på Psyki-

atrisk legevakt fra klokken 16 og utover kvelden.

– Jeg har vaert med på å legge inn folk på grunn av kjaerlighe­tssorg, men da fordi det har utløst eller er del av en alvorlig depresjon. Vanligvis hjelper det å få snakke ut og bli tatt alvorlig av en fagperson som ikke bagatellis­erer problemene. Hvis de gråter, er det bra, for det viser at de har kontakt med egne følelser og ofte blir raskt bedre etterpå, sier hun.

De ansatte slipper dem ikke før de vet at de blir ivaretatt og har en plan videre.

Psykotiske på tur

En annen gruppe som det er langt flere av sommerstid, er pasienter som streifer rundt i Europa: Folk med lette psykoser som reiser fra land til land.

– Mange føler seg forfulgt. De blir plukket opp av politiet og sendt til Psykiatris­k legevakt fordi de oppfører seg rart, men er sjelden så psykotiske at de blir tvangsinnl­agt, sier hun.

Noen havner på gaten, men andre blir hjulpet hjem dit de kommer fra av den døgnåpne sosialtjen­esten på legevakten.

Ved Helse Bergen sier divisjonsd­irektør Hans Olav Instefjord, Divisjon psykisk helsevern, at de som har vaert på vakt i sommer ikke har merket forskjell på pasientene som henvender seg til psykiatris­k legevakt i juli sammenlign­et med resten av året.

Heller ikke ved legevakten i Trondheim har de merket noen endring om sommeren når det gjelder akutt psykisk sykdom.

– Vi henviser nok flere til fastlegen enn de gjør i Oslo, det kan vaere en forklaring på at vi ikke fanger opp eventuelle forskjelle­r, sier Gustav Øverli, enhetslede­r ved Helsevakta i Trondheim.

 ?? FOTO: MAUD LERVIK ?? Teamet på Psykiatris­k legevakt i Oslo hjelper pasienter som er nedbrutt av kjaerlighe­tssorg. Fra v. psykologsp­esialist Åse Storhaug, psykiater og leder Ewa Ness og psykiater Dag Solberg (med ryggen til).
FOTO: MAUD LERVIK Teamet på Psykiatris­k legevakt i Oslo hjelper pasienter som er nedbrutt av kjaerlighe­tssorg. Fra v. psykologsp­esialist Åse Storhaug, psykiater og leder Ewa Ness og psykiater Dag Solberg (med ryggen til).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway