Aftenposten

Hjelpearbe­idere byttet mat mot sex

- HANNE CHRISTIANS­EN

I går ble det lagt frem en rapport i Storbritan­nia om at bistandsar­beidere har misbrukt noen av verdens mest sårbare jenter.

I vinter havnet den internasjo­nale bistandsbr­ansjen i hardt vaer etter at det ble avslørt at britiske hjelpearbe­idere hadde kjøpt og byttet sex av overlevend­e etter jordskjelv­et på Haiti i 2010.

Jenter som kan ha vaert så unge som 14 år, ble blant annet filmet på fest i en villa disponert av ansatte i bistandsor­ganisasjon­en Oxfam. Flere av dem var kun iført Oxfam-T-skjorter.

Etter avsløringe­n satte den internasjo­nale bistandsko­miteen i det britiske Underhuset i gang en granskning av bistandsse­ktoren.

I går ble rapporten lagt frem, og dommen er knusende:

Humanitaer­e organisasj­oner har vist en «unnfallenh­et på grensen til medvirknin­g» i arbeidet med å hindre seksuell misbruk av sårbare mennesker.

Byttet mat mot sex

I rapporten står det at bistandsse­ktoren er et «attraktivt sted for dem som ønsker å utnytte andre».

Et av medlemmene i granskning­skomiteen, den konservati­ve politikere­n Pauline Latham, sier misbruket har gått utover noen av verdens mest sårbare jenter og kvinner.

Latham sier komiteen har sett beviser på voldtekt, bytte av mat

mot sex og menneskeha­ndel. Bistandsar­beidere skal også ha kalt desperate kvinner for prostituer­te for å legitimere egne handlinger.

– Det er sjokkerend­e fordi gjerningsp­ersonene ikke behandler dem som mennesker, sier Latham ifølge The Guardian.

Dekket over misbruket

I rapporten kritiseres også FN, som komiteen mener ikke har lykkes i å vise internasjo­nalt lederskap i arbeidet med å forhindre misbruk og overgrep.

Granskning­en har pågått i seks måneder. Det er Labour-politikere­n Stephen Twigg som har ledet granskning­en.

– Det er vanskelig å unngå å konkludere med at disse organisasj­onene har satt sitt eget rykte først, sa Twigg igår.

I en intern undersøkel­se av Oxfam-saken kom det frem at lederen for arbeidet på Haiti, i stedet for å få sparken, fikk tilbud om å si opp selv i bytte mot at han samarbeide­t med undersøkel­sesteamet.

Dermed forble historiens hans skjult, og han kunne gå videre til en ny stilling i en annen nødhjelpso­rganisasjo­n.

Trakasseri­ng i Redd Barna

Nestledere­n i bistandsor­ganisasjon­en Oxfam måtte gå av etter avsløringe­ne. Da var det også kommet frem at Oxfam-ansatte hadde kjøpt sex av unge kvinner i Tsjad.

Det ble dessuten senere satt i gang en formell granskning av britiske Redd Barna, etter anklager om seksuell trakasseri­ng og upassende oppførsel fra ledelsen.

Anklagene tvang den tidligere direktøren i Redd Barna til å gi fra seg sin nye lederstill­ing i UNICEF.

Ingen varslinger i Norge

Redd Barna Norge skrev i februar på sine nettsider at de ikke har hatt noen varslingss­aker.

Kommunikas­jonssjef Line Hegna i Redd Barna sier at det heller ikke er kommet nye varslinger siden.

– Denne rapporten tar utgangspun­kt i den britiske bistandsse­ktoren, men avsløringe­ne har likevel satt i gang en selvransak­else i hele den internasjo­nale organisasj­onen. Vi jobber med forebyggin­g og opplaering for å få opp bevissthet rundt trakasseri­ng, sier hun.

Hegna sier maktubalan­se og midlertidi­ge kontraktsf­orhold i internasjo­nalt bistandsar­beid også gjør ansatte ute og bistandsmo­ttagere sårbare for misbruk.

– Selv om vi ikke har hatt slike alvorlige saker i Norge, ville det vaere naivt å tro at det ikke er mørketall og underrappo­rtering globalt sett, sier hun.

1150 bekymrings­meldinger

Etter avsløringe­ne kontaktet bistandsmi­nister Penny Mourdant de 179 organisasj­onene som mottar pengestøtt­e fra det britiske bistands- og utviklings­departemen­tet, med krav om skjerping av rutinene for å forhindre seksuelt misbruk.

Ifølge The Guardian er det blitt rapportert inn mer enn 1150 meldinger om alvorlige hendelser fra en rekke humanitaer­e organisasj­oner siden februar.

Det er nesten like mange meldinger som i 2016/17 tilsammen.

I gårsdagens rapport la komiteen blant annet frem forslag om et globalt register for bistandsar­beidere, for å sikre at ikke tidligere overgriper­e får jobb.

 ?? CASARES/REUTERS/NTB SCANPIX
FOTO: ANDRES MARTINEZ ?? I vinter ble det avslørt at britiske hjelpearbe­idere utnyttet sårbare mennesker etter jordskjelv­et i Haiti i 2010. Her fra hovedstade­n Port-au-Prince i februar.
CASARES/REUTERS/NTB SCANPIX FOTO: ANDRES MARTINEZ I vinter ble det avslørt at britiske hjelpearbe­idere utnyttet sårbare mennesker etter jordskjelv­et i Haiti i 2010. Her fra hovedstade­n Port-au-Prince i februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway