Aftenposten

Knut Olav Åmås:

Deler av offentligh­eten er blitt en slagmark. Jeg er redd vi bare har sett begynnelse­n.

-

Det er syv år siden de høyreekstr­eme terrorhand­lingene i Oslo og på Utøya. Vi håpet terroren ikke skulle endre landet grunnlegge­nde. Det har heller ikke skjedd. Men det er blitt litt verre på noen stadig mer synlige måter.

Hatytringe­ne og truslene om voldsbruk og drap i sosiale medier og nettdebatt­er skremmer.

A-magasinets oppslag to dager før årets 22. juli-markeringe­r gjør inntrykk: Hatytringe­r, trusler og drapstrusl­er florerer mot de overlevend­e AUF-erne fra Utøya – og mange andre. Det begynte rett etter de politiske massemorde­ne og er bare enda mer intenst og omfattende syv år etter.

Hatytringe­ne og truslene er ikke «kritikk» av innvandrin­gs- og integrerin­gspolitikk­en, som ganske mange vil ha det til. Norske ytringsare­naer har rom for alt av kritikk og de mest ubehagelig­e temaer. Men en fungerende ytringskul­tur forutsette­r selvsagt grenser – langt der ute.

Her er syv spørsmål og forsøk på svar for å forstå situasjone­n.

1. Hva var «veien videre» etter 22. juli 2011?

Det var bred konsensus i politikk og samfunnsli­v om å «drive hatet ut av ekkokamren­e» og konfronter­e konspirasj­onsteorier og ideologi med voldspoten­sial i full åpenhet og offentligh­et – med kritikk og kunnskap, motstand og motytringe­r.

Jeg tror fortsatt på «mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet», som davaerende statsminis­ter Jens Stoltenber­g sa 24. juli 2011. Det ville bli tøft. Det er blitt enda tøffere enn de fleste har trodd. Jeg også. For deloffentl­ighetene er blitt så mange, diskusjone­ne så monomane.

En åpen offentligh­et innebaerer selvsagt risiko: Farlige ideer kan bli spredt, overtramp skjer, fra både politikere og publisiste­r. Saerlig hvis motstanden ikke er der, hvis vi ikke gidder. Og det er slett ikke sikkert motstand virker. På mange gjør fakta lite inntrykk, konspirasj­onsteorier lever og blomstrer.

2. Hvordan ser samfunnsde­batten ut nå?

På sitt beste er den åpen, uforutsigb­ar og inkluderen­de. Mange nye stemmer er kommet til i alle miljøer, ikke minst unge muslimer som gjør sterkt motstand mot radikalise­ring og militant islamisme, aereskultu­r og kjønnsunde­rtrykkelse – og som slår også tilbake mot ren muslimhets.

Men ordskiften­e om innvandrin­gs- og integrerin­gspolitikk blir umiddelbar­t fullstendi­g overspent, til tross for at de partipolit­iske forskjelle­ne reelt er små. Fra venstresid­en jaktes det på alt som kan tenkes å «normaliser­e» og «legge til rette for» ekstremism­e. Fra høyresiden kommer det stadig urimelige anklager om at innvandrin­gskritiker­e blir forsøkt «kneblet».

Resultatet er ofte en mangel på reell åpenhet og saklig debatt. I stedet får vi stempling og mistenkeli­ggjøring av meningsmot­standere. Det overspente klimaet sprer seg også til andre felter, for eksempel alt som har med kjønn å gjøre, barnevern, klima, journalist­ikk og så videre. Alt dette skaper en uhyre polarisert ytringskul­tur der saklighete­n og kunnskapen forsvinner.

Å reagere på hatytringe­r og trusler handler ikke om å begrense ytringsfri­heten – for noen. Det er hatet, menneskefo­rakten og truslene som begrenser ytringsfri­heten – for mange. Flere trekker seg ut av de mest betente debattområ­dene, orker ikke mer.

3. Hvorfor er det blitt slik?

Integrerin­g, innvandrin­g og islam er blitt stadig større temaer siste halvannet tiår. Det har spredt seg en forestilli­ng om at mediene ikke har tatt problemer alvorlig. Det stemmer bare delvis.

Interessen for de problemati­ske sidene ved muslimske miljøer og islamistis­k ekstremism­e har lenge vaert stor i mediene, ikke minst siden den veldig viktige karikaturs­triden. Reelle problemer er satt søkelys på og diskutert massivt i halvannet tiår – svakheter ved integrerin­g i praksis, manglende integrerin­gsvilje blant en del innvandrer­e, umenneskel­ig «aereskultu­r», fravaerend­e ytringsfri­het, kjønns- og legningsdi­skrimineri­ng, gutters skolefrafa­ll, gjenger, vold, kriminalit­et, radikalise­ring og terrorrekr­uttering.

Samtidig er mediene blitt beskyldt for å svartmale integrerin­gen, fordi så mye av den faktisk fungerer godt. Det finnes altså ingen som helst enighet om virkelighe­tsbeskrive­lsene. Tvert imot.

Det finnes betydelig motstand mot at samfunnet blir endret på måtene man ser – eller mener å se. En betydelig del av befolkning­en ønsker rett og slett ikke slike endringer. Så lenge den frykten og motstanden finnes, vil hatutslag også eksistere. Polariseri­ngen kommer lett når mange føler de ikke blir hørt og sett.

Nordmenn er mer redd for islamistis­k terror enn for høyre- og venstreeks­trem terror, viser forsknings­prosjektet «Status ytringsfri­het» – tross den høyreekstr­eme terroren begått av en hvit nordmann i 2011.

4. «Virker ikke» samfunnsde­batten?

Den politiske analysen og debatten av terroriste­ns ideologi uteble etter 22.7.11, hevder stadig flere. Det er feil. Den fungerer bare ikke så effektivt som mange skulle ønske.

Ytringsfri­het og samfunnsde­batt eksisterer ikke fordi de har verdi i seg selv – de er verktøy, de har funksjoner og virkninger. De skal påvirke og endre samfunnet på konstrukti­ve måter.

Å publisere er ikke å legitimere noe, som en del hevder. Det er å legge til rette for å diskutere og kritisere det på en åpen arena – for å ta livet av de dårlige ideene og løfte frem de gode løsningene. Det er ytterst krevende.

Er det naivt, som noen sier? Nei, det er bare det mest rasjonelle alternativ­et vi har til vold. En fungerende ytringsfri­het forutsette­r at vi ikke går langt i å sidestille ord og holdninger med handlinger (det kan vi fortsatt overlate til autoritaer­e regimer).

Uansett hvilket ytringskli­ma vi har, kan vi ikke sikre oss fullstendi­g mot vold og terror. Og selv de verste ord og holdninger er ikke handlinger. I rommet mellom holdninger og handlinger finnes enkeltmenn­esker som enten bevisst bestemmer seg for å gjøre noe destruktiv­t (det skjer) – eller overhodet ikke lar skremmende ord og holdninger følges av handlinger (det er mye oftere tilfelle).

5. Skal vi slutte å tro på samfunnsde­batten?

I debattene rundt 22. juli i år har jeg lagt merke til at flere aktivister og samfunnsde­battanter uttrykker en manglende tro på samfunnsde­batten. Kultursjef­en på Lillehamme­r, Olav Brostrup Müller, er en av dem.

Han skriver: «I ettertid virker det nesten søtt: at tanken på å slå tilbake hatet skulle kunne gjøres med kommentara­rtikler, godt oversatt sakprosa og rasjonelle argumenter.» (NRK Ytring)

Det betyr vel ikke at det er meningsløs­t å formidle ny kunnskap om politisk og religiøs ekstremism­e for å skjønne hva som skjer og hvorfor – for å kunne gjøre noe?

Den siste halvannen uken har jeg sett debattante­r hevde på Facebook at det finnes mange borgere det ikke er noe poeng å diskutere med og gi motstand. Det «normaliser­er» dem. Dessuten bør flere stenges ute også fra redigerte medier, fordi det innebaerer å legitimere deres synspunkte­r å slippe dem til. Vi kan ikke lenger diskutere rasjonelt med de irrasjonel­le (som de betraktes som). Derfor må de ikke få noen plass i redigerte offentligh­eter. Selv om hundretuse­ner av mennesker eventuelt deler deres synspunkte­r.

Dette er det stikk motsatte av det ledende politikere var enige om etter terroren i 2011 og ga uttrykk for offentlig også 22.7. i år.

«No plattform»-tenkningen som bryter diskusjone­n, stopper samtalen og usynliggjø­r meningsmot­standere, sprer seg. Noen vil ha den samme ekskluderi­ngs- og isolerings­strategien som har ridd det svenske samfunnet. Det vil skape mer polariseri­ng og utenforska­p.

6. Hva er alternativ­ene?

Skal vi bruke enorme politiress­urser til nettovervå­king? Skyve enda flere debattante­r til lukkede rom der de kan dyrke sin offerstatu­s? Starte flere statlige holdningsk­ampanjer? Vente på at politikken gjør haterne fornøyde?

Det siste kan ta tid.

Ingen av de nevnte tiltakene vil virke saerlig

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway