Aftenposten

Presset ut av UD etter 30 år fordi kona er fra Chile

Diplomat Dag P. Halvorsen har tatt stor risiko på oppdrag for arbeidsgiv­eren Utenriksde­partemente­t. Nå er det slutt. Årsak: I 2012 giftet han seg med en kvinne fra Chile.

- INGRID BREKKE Helgeroa, Larvik

I 30 år var Dag P. Halvorsen sikkerhets­klarert for «hemmelig». I fjor mistet han sikkerhets­klareringe­n.

Han har fløyet i helikopter over krigsområd­er, møtt representa­nter for Farc-geriljaen i Colombia, opplevd jordskjelv­et i Santiago i 2010 og vaert utstasjone­rt i noen av verdens farligste land.

Dag P. Halvorsen (65) har tatt stor risiko på oppdrag for sin arbeidsgiv­er Utenriksde­partemente­t (UD).

Men det var først i fjor han gikk i bakken: Å miste sikkerhets­klareringe­n føltes som en bombe, forteller han. Ni måneders sykmelding er over, nå er han ute i ferie og så er det farvel til arbeidspla­ssen for godt.

Halvorsen går av med AFP, lenge før han hadde planlagt å slutte.

I forrige uke skrev Aftenposte­n om hvordan stadig flere ansatte i Utenriksde­partemente­t og Forsvaret mister sikkerhets­klareringe­n fordi de er gift med utlendinge­r eller har utenlandsk familie.

Etter denne artikkelen tok Halvorsen kontakt med oss. Han vil stå åpent frem i håp om å lette situasjone­n for yngre kolleger, folk som sliter mye verre enn ham selv, som han sier det.

– Min karriere er over uansett. Jeg kjenner folk i 40-årene som har det forferdeli­g. Karrieren satt på vent, fremtiden uviss.

Ble mistrodd av venner

Flere tidligere UD-ansatte som Aftenposte­n har snakket med, forteller at man i tillegg til karriereta­pet møtes med mistenksom­het dersom man mister klareringe­n. Folk lurer på hva som egentlig ligger bak.

– Også jeg opplevde at venner trodde jeg hadde gjort noe galt. Enkelte har jeg mistet kontakten med, sier Halvorsen.

Den mangeårige diplomaten har arbeidet utenlands i de aller fleste av årene sine i UD, i land utenfor Europa: Colombia, Venezuela, Chile, Nigeria, Pakistan, India og Argentina. Han var lenge gift med en norsk kollega, men ekteskapet tok slutt.

I 2008 møtte han sin nåvaerende kone i Santiago, Chile, i det første året av en fireårsper­iode der. Han rapportert­e forholdet til sin sjef, en ambassadør som selv hadde chilensk kone.

I 2012 giftet paret seg i Oslo tinghus, og han leverte tjenesteme­lding, slik reglene tilsier. Ingen reaksjon kom. Han var nylig blitt sikkerhets­klarert, noe som vanligvis skjer hvert femte år.

Mangler «personhist­orikk»

I 2017 er det igjen tid for den rutinemess­ige sikkerhets­klareringe­n. Halvorsen mister klareringe­n «hemmelig» og får bare nivå «konfidensi­elt». Han klager til departemen­tet på avgjørelse­n, men får 28. juni et brev om at vedtaket oppretthol­des.

I avgjørelse­n – som Aftenposte­n har sett – står det at det er ektefellen­s «manglende personhist­orikk» som er årsaken.

For å bli sikkerhets­klarert på høyere nivå, må nemlig også ektefelle vaere såkalt sporbar – som vil si at vedkommend­e har levd de siste ti årene i et land der sikkerhets­tjenestene utleverer informasjo­n til Norge, noe de faerreste land i verden faktisk gjør. Praktiseri­ngen av denne paragrafen ble endret i 2013.

Slik Aftenposte­n har skrevet tidligere, kan selv folk gift med statsborge­re i NATO-allierte USA nå miste klareringe­n på grunn av ekteskapet.

Mener UD sviktet ham

Halvorsen kan nå velge å klage til neste instans, som er Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM). Han ber arbeidsgiv­er om råd, men får ingen.

Her mener Halvorsen arbeidsgiv­eren sviktet ham.

– Det er helt normalt i Utenriksde­partemente­t at vi får slike ufor- melle råd og vink. I ettertid har jeg forstått at de veldig godt visste at dagens praksis gjør at jeg helt ville tape klareringe­n hvis jeg klaget, sier han.

Og det er nettopp det som skjer: Under et kurs hjemme i Norge høsten 2017 innkalles han pr. SMS til et møte hos Utenriksde­partemente­ts personalan­svarlige.

– Jeg ble sjokkert, jeg skalv

Her får han lest høyt et brev fra NSM han beskriver som «en bombe». Han mister klareringe­n.

– Jeg ble sjokkert, jeg skalv – jeg hadde jo ikke på noe vis forbrutt meg. De spør meg: «Hva vil du gjøre nå?» Jeg svarte: «Hva gjør departemen­tet for meg nå?» sier han.

Det eneste tilbudet han fikk da, var ulønnet permisjon. Først etter flere måneder som sykmeldt, og da NAV ble med på et møte og presset på, kom andre mulighe-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway