Aftenposten

Er svømmeoppl­aeringen for rigid?

-

I Aftenposte­n 27. juli stiller forsker ved NOVA/ Oslo Met, Heidi Gautun, spørsmål ved om dagens svømmeoppl­aering i regi av Norges Svømmeskol­e er for rigid. Hun hevder at den lange tiden det tar å oppnå ferdighete­ne som er en del av Norges Svømmeskol­e, bidrar til at flere gir opp på veien.

Norges Svømmeskol­e er Norges Svømmeforb­unds nasjonale plan for svømmeoppl­aering. Metodikken i Norges Svømmeskol­e er basert på solid forskning og studier av praksis hos verdensled­ende aktører innen svømmeoppl­aering og drukningsf­orebygging. I Norges Svømmeskol­e er det lagt vekt på at man, basert på forskning, skal mestre de sentrale ferdighete­ne som er nødvendige for å kunne berge seg selv. Vi er opptatt av å skape trygghet i vann, noe som bidrar til at man håndterer en kritisk situasjon på best mulig måte. Norges Svømmeskol­e er dermed ikke bare en «svømmeskol­e», det er et opplaering­sløp hvor man laerer å svømme og berge seg selv i vann dersom man blir utsatt for en kritisk hendelse.

De grunnlegge­nde nivåene i Norges Svømmeskol­e (Begynnerop­plaeringen) er de nivåene hvor man laerer elementene som er nødvendige for å vaere svømmedykt­ig. Dette er samme krav som danner grunnlag for kompetanse­målet om svømmedykt­ighet på 4. trinn i skolen. Kravene er utarbeidet av ledende fagmiljøer i Norge, både innen universite­ts- og høyskolese­ktoren og frivillige organisasj­oner (blant annet svømmeforb­undet).

Å beherske ferdighete­ne som inngår i definisjon­en av å vaere svømmedykt­ig, er noe som krever flere undervisni­ngstimer. Vår erfaring er at det i snitt tar cirka 40 undervisni­ngstimer å beherske disse ferdighete­ne. Dette tallet understøtt­es også av tilsvarend­e erfaringst­all fra grunnskole­r som driver en kvalitetsm­essig god svømmeoppl­aering.

Å vaere svømmedykt­ig innebaerer at man behersker følgende elementer:

1. Hoppe og stupe på dypt vann (fortrinnsv­is begge deler)

2. Dykke fra overflaten, svømme under vann uten saerlig ubehag

3. Skifte fra loddrett til vannrett (svømme)stilling 4. Svømme to svømmearte­r; en på mage og en på rygg

5. Puste avslappet og rytmisk, slik at det blir optimalt med hensyn til det aktuelle taket, og slik at kroppens leie blir så flatt som mulig

6. Rulle fra mage til rygg og omvendt i vannrett leie

7. Snu seg til venstre og høyre både på mage og på rygg

8. Innta energispar­ende stilling (flyting) med så lite bevegelse som mulig

I Begynnerop­plaeringen fokuser vi mest på grovkoordi­nert rygg- og crawlsvømm­ing. Dette fordi disse svømmearte­ne er lettere å laere motorisk og koordinasj­onsmessig, og det er svømmearte­r som gir en energiøkon­omisk god fremdrift. Sammen med de andre elementene i opplaering­en bidrar dette til at man legger et godt grunnlag for svømming og selvbergin­g.

Norges Svømmeforb­und er opptatt av at alle skal kunne laere seg å svømme og kunne berge seg selv. Alle skal ha en trygghet i vann som bidrar til at de på best mulig måte kan håndtere en uventet og kritisk hendelse i vann.Essuntion

 ??  ?? Replikk
Replikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway