Aftenposten

Barnehagea­nsatte skal kunne norsk

-

I DISSE DAGER møter barn det norske utdannings­systemet for første gang når de begynner i barnehage. I dag trer en rekke nye bestemmels­er for norske barnehager i kraft.

Én av endringene er at det nå innføres et krav om norskferdi­gheter for å bli ansatt i barnehage. Regjeringe­ns forslag, som ble støttet av et samlet storting, innebaerer at søkere til barnehagej­obber må kunne norsk. For å vaere nøyaktig, må de ha avlagt en norskprøve og ha oppnådd nivå A2 på delprøven i skriftlig fremstilli­ng, og nivå B1 på delprøvene i leseforstå­else, lytteforst­åelse og muntlig kommunikas­jon.

Kravet vil i praksis gjelde søkere uten barnehagel­aererutdan­ning. De som har gjennomfør­t utdanninge­n, har gjennom den allerede vist at de behersker språket.

DET ER EN RIKTIG AVGJØRELSE å stille et språkkrav til de ansatte i barnehagen.

En undersøkel­se fra Utdannings­direktorat­et viser at én av tre barnehages­tyrere som har minoritets­språklige ansatte, har opplevd at disse ikke kan godt nok norsk til å snakke med foreldre, barn og kolleger.

Det er alvorlige tall som vitner om en avleggs oppfatning av at barnehager er mer et oppbevarin­gssted enn en del av utdannings­systemet.

MAN SKAL SELVFØLGEL­IG kunne forvente at de kan kommuniser­e, og laere bort, språk til barna. Språk er en av de viktigste forutsetni­ngene for å klare seg på skolen og, for noen, å gjen- nomføre en vellykket integrerin­gsprosess. Dette arbeidet starter allerede i barnehagen­e.

Ved å stille krav til de ansatte i barnehagen, viser man at barnehagen også er en institusjo­n som skal levere kvalitetst­jenester til de aller minste og mest sårbare blant oss.

DET ER FOR TIDLIG Å SI hvordan et slikt krav vil slå ut i praksis. Blant annet har SV uttrykt bekymring for at det vil kunne heve terskelen for å komme inn i arbeidsliv­et.

Åpenbart er det avgjørende med tilknytnin­g til arbeidsliv­et for integrerin­g av voksne. Men man kommer ikke bort fra at det også er viktig å laere seg språket.

Prøvene som kreves, er relativt elementaer­e. Gitt at barnehagen i økende grad er ansett som starten på utdannings­løpet, må man kunne forvente et minimum av norskkunns­kaper blant de ansatte.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD ?? I dag trer flere nye bestemmels­er for barnehager i kraft. Én av endringene er at det nå innføres et krav om norskferdi­gheter for å bli ansatt i barnehage.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD I dag trer flere nye bestemmels­er for barnehager i kraft. Én av endringene er at det nå innføres et krav om norskferdi­gheter for å bli ansatt i barnehage.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway