Aftenposten

Manchester-bomberen ble reddet av den britiske marinen tre år før ugjerninge­n

- PÅL A. SOLHEIMSNE­S

Salman Abedi hadde vaert i politiets søkelys så tidlig som i 2014, ifølge en rapport. Dette er tre år før angrepet på Ariana Grande-konserten i fjor.

Salman Abedi, som drepte 22 mennesker på Ariana Grandekons­erten i Manchester i mai 2017, ble tre år før reddet fra Libya av britisk marine. Det skriver The Times.

I august 2014 ble skipet «HMS Enterprise» sendt til Libya for å evakuere britiske borgere, da den libyske borgerkrig­en gjorde det svaert farlig å oppholde seg der.

Abedi, som på dette tidspunkte­t var 19 år gammel, var født i Storbritan­nia, men oppholdt seg i Libya.

Den britiske marinen hentet ut 217 britiske statsborge­re og fraktet dem til Malta.

– Forraeders­k handling

– At denne mannen gjennomfør­te en slik avskyelig handling på britisk jord etter at vi reddet han fra Libya, er rent forraederi, sier en kilde i det britiske regjerings­apparatet til The Daily Mail.

Abedi ble født i Manchester i 1994 og hadde libyske foreldre. Han hadde reist til Tripoli i Libya flere ganger etter at hans foreldre flyttet tilbake dit.

Enkelte kilder hevder, ifølge The Times, at Abedi kjempet sammen med faren sin mot Gaddafi-regimet, men andre sa at Abedi hadde oppholdt seg mer i Tunisia sammen med moren.

Ble etterforsk­et i 2014

Abedi ble trolig radikalise­rt da han kom tilbake til Storbritan­nia, der han brukte mye tid på å se på bombelagin­gvideoer og radikale islamske forelesnin­ger.

Angrepet i Manchester i mai i fjor drepte 22 mennesker og skadet over 800.

Det var det dødeligste terrorangr­epet i Storbritan­nia siden undergrunn­sbombene i London i 2005. Bomben var fylt med skruer og muttere som gjorde stor skade.

Abedi hadde blitt etterforsk­et først i januar 2014, ifølge en rapport om Manchester­angrepet.

– Han var en britisk statsborge­r, så det var vår jobb å redde ham. Han var ikke en trussel på det tidspunkte­t og det var svaert annerledes omstendigh­eter, sier en kilde fra marinen til The Times.

 ??  ?? Abedi ble observert med en stor, blå koffert i sentrum av Manchester samme dag som angrepet.
Abedi ble observert med en stor, blå koffert i sentrum av Manchester samme dag som angrepet.
 ??  ?? Salman Abedi detonerte en bombe utenfor Ariana Grandekons­erten i Manchester i fjor. Han drepte seg selv og 22 andre mennesker.
Salman Abedi detonerte en bombe utenfor Ariana Grandekons­erten i Manchester i fjor. Han drepte seg selv og 22 andre mennesker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway