Aftenposten

Sandberg valgte et reisemål der høy solfaktor ikke gir nok beskyttels­e

-

det er også et av verdens mest autoritaer­e regimer, der menneskere­ttsbrudd begås daglig og der politiske dissidente­r forfølges, fengsles og henrettes.

Etter Børge Brendes besøk i Iran i november 2014 ble forholdet mellom Norge og Iran åpnere. Sandberg har hatt med seg en delegasjon til landet tidligere. Han har flere ganger omtalt Iran i entusiasti­ske ordelag.

I en politisk kontekst vil summen av Sandbergs Iran-flørt, festdeltag­else og -reise kunne tolkes som en underligge­nde støtte til et autoritaer­t regime, noe som ikke er i tråd med norsk utenrikspo­litikk.

At fiskerimin­isteren ikke valgte å rådføre seg med noen i eget departemen­t eller på Statsminis­terens kontor om en slik tur, er underlig.

Sikkerhet

I veilederen fra PST for offentlige delegater, som alle myndighets­personer på tur blir briefet om, står det som et hovedpunkt at: «Land med udemokrati­ske regimer kan vaere land der man kan forvente å bli utsatt for etterretni­ngsvirksom­het». PST påpeker dessuten at myndighets­personer som reiser privat, er «saerlig sårbare».

Sandberg forsikrer i dagens intervju med Aftenposte­n at sikkerhete­n hans ble godt ivaretatt – av ham selv. Han forteller at mobiltelef­onen hans var på under oppholdet, men liten brukt. Det er nok ikke Sandbergs telefonutg­ifter PST tenker på når de maner myndighets­personer til forsiktigh­et rundt elektronis­k kommunikas­jon i land som Iran.

I beste fall fremstår Sandberg som naiv, i ytterste konsekvens kan hans adferd utgjøre en sikkerhets­risiko for landet.

Brøt retningsli­njer

Per Sandbergs arbeidsgiv­er har fått beskjed om at han skulle til Tyrkia. Fiskerimin­isterens spontane Iran-tur ble hverken rapportert til SMK eller til departemen­tet. Dette er et brudd på statsråden­s informasjo­nsplikt – helt uavhengig av om reisen er privat eller ikke.

Hvordan reagerer statsminis­ter Erna Solberg på den Iran-ferierende? Foreløpig har både hun og partileder Siv Jensen forholdt seg tause.

Flere av statsråden­e fra regjerings­partner Frps har skapt trøbbel for den samarbeids­innstilte statsminis­teren. Når det stormer er Erna Solberg er blitt kritisert for en vel flegmatisk holdning.

Denne gangen blir neppe svaret hennes: «Jeg ville ikke akkurat ha valgt det reisemålet.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway