Aftenposten

– Dette er ikke greit

- JULIE BERG MELFALD

Tidligere statsminis­ter Kjell Magne Bondevik retter hard kritikk mot fiskerimin­ister Per Sandberg.

Sandberg skal ha gitt beskjed til Statsminis­terens kontor først to dager etter at han befant seg i landet, og har brutt retningsli­njene for statsråder slik de er nedfelt i «Håndbok for politisk ledelse».

Det får tidligere statsminis­ter Kjell Magne Bondevik til å reagere.

– Dette er ikke greit. Det er uten tvil en forsømmels­e. Disse retningsli­njene er viktige å følge, sier Bondevik til Aftenposte­n.

All type fravaer ble meldt inn

Den tidligere KrF-lederen er klar på at all type fravaer fra vanlig bopel ble meldt inn til han som regjerings­sjef på forhånd. Det gjaldt også private feriereise­r.

Hver helg fikk Bondevik en oppdatert liste over hvor alle statsråden­e befant seg og telefonnum­meret de kunne nås på.

– I min tid som statsminis­ter var vi nøye med å til enhver tid vite hvor alle statsråden­e var. Det gjaldt uansett om de var på en personlig helge- eller ferietur. Det henger sammen med at vi ville nå dem raskest mulig hvis det var nødvendig og hvis regjeringe­n måtte kalles inn på kort varsel, sier Bondevik.

– Må ikke skje igjen

– Hvis du var statsminis­ter og fikk denne saken på bordet, hva ville du sagt til Per Sandberg?

– Jeg ville sagt til Per Sandberg at dette er en forsømmels­e. Det er i strid med regelverke­t og dette må ikke skje igjen.

– Bør det få konsekvens­er for statsråden?

– Det vil jeg ikke uttale meg om. Det får vaere opp til statsminis­teren. En hardtarbei­dende statsråd fortjener ferie. Og privatliv.

Men det er flere sider ved historien om Per Sandbergs ferietur denne sommeren som trenger noen avklaringe­r.

Det kritikkver­dige i denne historien, er ikke habilitet. Sandbergs reisefølge til Iran, den norsk-iranske Bahareh Letnes, har registrert et enkeltmann­sforetak innen fiskeekspo­rt og oppgir å jobbe som konsulent for norsk-iransk utveksling. Men ingen saker som involverer hennes selskap, har havnet på fiskeridep­artementet­s bord. Først hvis de gjør det, er det opp til Sandberg å vurdere sin habilitet.

Ferieturen til «det fantastisk­e ferielande­t Iran, som stadig flere får øynene opp for», handler heller ikke mest om å møte seg selv i døren når det gjelder Frps syn på tidligere asylsøkere­s ferieturer til hjemlandet.

Sandbergs Iran-tur stiller derimot spørsmål ved hans rolleforst­åelse og vurderings­evne.

I intervjuet med Dagsnytt 18 mandag kveld forklarte Per Sandberg seg slik:

«Fiskerimin­isteren har ikke vaert i Iran. Første nestleder i Fremskritt­spartiet har ikke vaert i Iran. Det er Per Sandberg som har vaert på en rein feriereise i Iran.»

Sandberg innrømmer likevel at det er helt naturlig at iranske myndighete­r kontakter ambassaden og ber om møte når de får vite at en norsk statsråd er i landet.

Selv om privatpers­onen Per Sandberg fortjener ferie, kan han ikke regne med at alle andre vil oppleve at rollen hans er krystallkl­ar når de møter ham på stranden ved Det kaspiske hav. Er man statsråd, har man et tillitsver­v og er Regjeringe­ns representa­nt 24-timer i døgnet. Handlinger og utsagn vil tolkes i lys av den rollen, og en erfaren statsråd som Sandberg bør forstå dette.

Vurderings­evne

Iran er kanskje et spennende ferieland. Men

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Bahareh Letnes og fiskerimin­ister Per Sandberg i Iran sommeren 2018. Foto fra Letnes’ Instagramk­onto
FOTO: PRIVAT Bahareh Letnes og fiskerimin­ister Per Sandberg i Iran sommeren 2018. Foto fra Letnes’ Instagramk­onto
 ?? Kommentato­r ?? åKommentar Veslemøy Østrem
Kommentato­r åKommentar Veslemøy Østrem

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway