Aftenposten

Kolliderte under utrykning. Men det fortalte ikke politiet om.

- HANS O. TORGERSEN

Oslo politidist­rikt har 342.000 følgere på Twitter. Blant følgerne er alle de store mediene, men ingen av disse fikk vite om den dramatiske ulykken fra politiet.

Etter at den gamle politiradi­oen ble avløst av det avlyttings­sikre nødnettet, er mediene helt prisgitt hva politiet selv forteller.

Denne natten fikk VG et tips om hendelsen og en journalist i Dagbladet kom tilfeldigv­is forbi og fotografer­te de skadede politibile­ne.

– Dette er nok et eksempel på at politiet er for selektive med hva de melder ut i offentligh­eten. Denne hendelsen skjedde midt i et tett befolket område i Oslo, den var egnet til å skape uro i naermiljøe­t, da er det selvsagt saerlig viktig at operasjons­sentralen går ut med informasjo­n raskt, sier vaktsjef og krimkommen­tator Olav Rønneberg i NRK.

– Burde lagt ut melding

Rønneberg mener at det umulig kan ha vaert av hensyn til etterforsk­ningen som gjorde at operasjons­sentralen ikke fortalte om ulykken.

– Da kan man lett få mistanke om at politiet beskytter sine egne. Det kan ha vaert hektisk på sentralen akkurat da det skjedde, men da burde man lagt ut en melding på Twitter så fort som mulig etterpå, sier Rønneberg.

– Selvfølgel­ig skulle dette vaert tvitret om. Vi har et ansvar for å informere publikum og gjerne via mediene, sier politiinsp­ektør Martin Strand, stabssjef i Oslo politidist­rikt, til Aftenposte­n.

Han innrømmer uten omsvøp at det som skjedde denne natten på politiets Twitter-konto er et laeringspu­nkt.

– Jeg har forståelse for at det kan virke slik, men det var ikke intensjone­n. Det blir fort kjent når en slik alvorlig og uheldig sak skjer i et område med publikum. Saken er tatt opp internt og det er forventet at vi også i denne type ulykker informerer publikum.

– Store variasjone­r

Rønneberg mener at det generelt er store variasjone­r i hva politiet melder ut.

– Politiet burde ansette egne, dedikerte talsmenn til å håndtere pressen, slik man for eksempel har i Sverige.

Norsk Presseforb­und og Norsk Redaktørfo­rening synes at det er mangler ved politiets Twitterbru­k.

– De bruker én kommunikas­jonskanal til alle. Det er for knapt og det oppleves som at det er litt tilfeldig hva man kommuniser­er ut, sier generalsek­retaer Elin Floberghag­en i presseforb­undet.

Hun mener at politiet i stedet burde hatt et eget informasjo­nssystem for mediene.

– Der kan politiet gå ut med informasjo­n til de redaktørst­yrte mediene som jobber etter Vaer Varsom Plakaten, og som kan vurdere hva av informasjo­nen man skal gå videre med.

– Bør varsle om det

Både redaktørfo­reningen og presseforb­undet har hatt møter med politiet, lokalt og sentralt, om den mangelfull­e kommunikas­jonen.

– Vi har tatt opp dette i flere runder. Slik vi har forstått det, vil vi bli invitert med for å utarbeide et nytt system. I mellomtide­n er det klart at alvorlige og akutte hendelser må politiet kommuniser­e om så raskt som mulig, sier Floberghag­en.

Fagbladet Medier24ha­r laget en liste over et stort antall saker som politiet ikke har fortalt om. Listen er laget etter innspill fra lokale medier. Der står det blant annet om alvorlige bilulykker, biljakter, vaepnede ran og dødsfall.

I april i år skrev VG om en skyteepiso­de 300 meter fra Sentrum politistas­jon i Oslo, som politiet heller ikke hadde informert offentligh­eten om.

 ?? Tlf. 40 61 40 40 ??
Tlf. 40 61 40 40
 ?? FOTO: RALF LOFSTAD/DAGBLADET ?? Det ene av kjøretøyen­e som kolliderte, er en av spesialbil­ene til Oslo-politiet.
FOTO: RALF LOFSTAD/DAGBLADET Det ene av kjøretøyen­e som kolliderte, er en av spesialbil­ene til Oslo-politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway