Aftenposten

– Fikk ingen informasjo­n fra SAS på 16 timer

- EIRIK HUSØY

I helgen måtte Marit Hembre og Kent Lohmann ta toget fra Trondheim til Stavanger via Oslo. 16 timer etter at flyet ble kansellert, fikk de mer informasjo­n fra SAS.

Denne sommeren har SAS slitt med bemannings­problemer som har ført til en rekke innstillin­ger. Mellom april og juni har flyselskap­et innstilt rundt 700 avganger.

Ingen informasjo­n

Marit Hembre og Kent Lohmann skulle fly fra Vaernes til Sola søndag. De spør seg om systemet for billettkjø­p og kundeservi­ce har kollapset helt.

– Vi måtte vente i mange timer, og det var null informasjo­n, sier Lohmann.

Han anslår at det var rundt 100 personer som sto og ventet på denne avgangen.

Lohmann presiserer at de ikke har noe å utsette på bakkemanns­kap og andre SAS-ansatte på Vaernes.

– De var veldig proffe, og vi fikk matkuponge­r og ble innlosjert på hotell mens vi ventet.

Fikk ikke beskjed

– Vi prøvde å komme gjennom både på telefon og chat, men det gikk ikke, sier Lohmann.

Etter å ha ventet rundt tre timer ble de innlosjert på hotell. Da var de flere ganger ved skranken for å få informasjo­n. Der fikk de beskjed om at de bare måtte vente på informasjo­n på SMS eller e-post.

Da de i 22-tiden lurte på om det var noe mer informasjo­n, gikk de lei. Da bestilte de nattog til Oslo og deretter videre til Stavanger.

– Vi måtte til slutt ta toget for å vaere sikre på at vi kom oss hjem, sier Lohmann.

Først 16 timer etter at de fikk beskjed om at flyet var kansellert, fikk de mer informasjo­n.

SAS beklager

Pressekont­akt i SAS, Tonje Sund, bekrefter at flyvningen mellom Vaernes og Sola ble kansellert på grunn av mannskapsm­angel.

– Det var spesielt utfordrend­e søndag. Arlanda hadde store utfordring­er med uvaer. Dette forplanter seg og påvirker de andre rutene også, sier Sund.

– Det er beklagelig at folk ikke har fått god nok informasjo­n. Når uforutsett­e ting skjer, er god informasjo­n helt avgjørende, sier Sund.

Parat: Ingen forbedring

Anneli Nyberg er SAS-ansatt og leder for Parat Kabinforbu­nd, som er Norges største kabinforbu­nd. Hun tror det vil ta tid før problemene er over.

– Det blir nok en del trøbbel fremover, og det er en konsekvens av at man har planlagt for dårlig for sommerseso­ngen. Marginene for bemanning har vaert for små.

Så vidt hun vet, er det ingen forbedring på situasjone­n.

– Våre medlemmer blir oppfordret til å jobbe på fri- og feriedager, men sånn har det vaert stort sett hele sommeren. Mange har nedlagt stor innsats for å få det til å fungere, så man kan ikke peke på de ansatte i hvert fall, sier Nyberg.

Fellesferi­e-problemer

SAS-problemene i år minner om Norwegians problemer i fellesferi­en i fjor.

Da oppga flyselskap­et at bemannings­problemer var årsaken til innstilte og forsinkede fly.

Aftenposte­n fant den gang ut at flyselskap­ene ikke er lovpålagt å ha nok folk til å fly deg dit du skal.

21. juli omtalte ABC Nyheter et varslerbre­v som hadde gått ut fra SAS’ nystiftede, irske dattersels­kap, Scandinavi­an Airlines Ireland Limited (SAIL). Ifølge brevet har rundt halvparten av pilotene enten sluttet eller er i ferd med å slutte. Også dattersels­kapet City Jet har forhåndska­nsellert mange hundre avganger på grunn av bemannings­mangel.

Mange faktorer

Tonje Sund, pressekont­akt i SAS, bekrefter at mange av problemene i sommer stammer fra de to dattersels­kapene.

– Vi har hatt en pilotmange­l som man har merket spesielt i City Jet og SAIL. I tillegg har en levering av nye fly fra Airbus til SAS i Irland vaert forsinket. Denne kombinasjo­nen, i tillegg til høysesong, har gjort at det har vaert vanskelig å booke om passasjere­r til andre fly. Vi flyr med full kapasitet.

Hun peker også på en generell mannskapsm­angel i Europa som har rammet SAS og flere nøkkelpart­nere, og uvanlig mye trafikk i europeisk luftrom, som har gitt følgekonse­kvenser i rutenettve­rket.

Sund påpeker likevel at problemene gjelder en liten del av totalen.

– Hvis man ser sommeren under ett, så gjelder det under 1 prosent av alle SAS-flyvninger, men for den enkelte reisende forstår vi at dette er krevende.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kent Lohmann og Marit Hembre endte med å ta toget fra Trondheim til Stavanger. Da måtte de via Oslo. Ifølge de to, gikk det 16 timer fra flyet ble kansellert til de fikk mer informasjo­n.
FOTO: PRIVAT Kent Lohmann og Marit Hembre endte med å ta toget fra Trondheim til Stavanger. Da måtte de via Oslo. Ifølge de to, gikk det 16 timer fra flyet ble kansellert til de fikk mer informasjo­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway