Aftenposten

– Nord-Korea utvikler missiler

- NINA SELBO TORSET CAROLINE ENGE NTB

I forrige måned sa Donald Trump at atomtrusse­len fra Nord-Korea var over. Nye satellittb­ilder publisert i The Washington Post viser fersk aktivitet ved et missilanle­gg utenfor hovedstade­n Pyongyang.

– Nord-Korea utgjør ikke lenger noen atomtrusse­l.

Det skrev USAs president Donald Trump på Twitter etter hjemkomste­n fra toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore for halvannen måned siden.

Etter det historiske møtet signerte de to lederne en erklaering om at Nord-Korea skal arbeide for full nedrustnin­g av atomvåpen.

Korea-eksperter var raske til å påpeke at dette var løfter de hadde hørt fra Kim tidligere. Senere har Trump måttet medgi at NordKorea fremdeles utgjør en trussel.

Nye satellittb­ilder

Nå tror amerikansk etterretni­ng at det lukkede landet er i ferd med å utvikle nye missiler, skriver The Washington Post. Avisen har publisert satellittb­ilder, angivelig tatt 7. juli, som viser at det er aktivitet ved et anlegg i Sanumdong i utkanten av Pyongyang.

– Minst ett nytt missil

Det var ved dette anlegget NordKoreas første interkonti­nentale missil med en rekkevidde til å nå USA ble produsert, det ene av dem en Hwasong-15.

Etterretni­ngskilder The Washington Post har snakket med, mener satellittb­ildene kan tyde på et ett eller to missiler av samme type nå er i produksjon.

Kildene har krevd å få vaere anonyme ettersom de uttaler seg om klassifise­rt etterretni­ngsinforma­sjon.

Bildene viser blant annet en rød trailer på et lasteområd­e. Traileren skal ifølge avisen vaere helt lik de Nord-Korea tidligere har brukt til å transporte­re interkonti­nentale ballistisk­e missiler.

Avisen presiserer at dette ikke nødvendigv­is innebaerer at landet utvider sin militaere kapasitet. Men bildene er dokumentas­jon på at landet fortsetter arbeidet med langtrekke­nde missiler også etter toppmøtet mellom Trump og Kim, ifølge avisen.

– Vi ser at de fortsatt jobber på stedet, akkurat som før, sier en myndighets­kilde til The Washington Post.

Vil ikke kommentere

Også Reuters får bekreftet fra en anonym kilde i amerikansk­e myndighete­r at satellittf­oto og bilder tatt med infrarødt kamera viser aktivitet ved anlegget i Sanumdong.

Det hvite hus sier til nyhetsbyrå­et at de ikke kommentere­r på etterretni­ng. En kilde hos Sør-Koreas presidentk­ontor bekrefter at de følger svaert nøye med på aktivitete­n i Nord-Korea, men ønsket ikke å kommentere på materialet The Washington Post nå har publisert.

For en måned siden meldte NBC News at amerikansk etterretni­ng mener Nord-Korea også har fortsatt å øke produksjon­en av brensel til atombomber.

I en rapport som ble lagt frem fredag 29. juni skal det ha kommet frem at det flere steder i NordKorea produseres anriket uran, og at nordkorean­erne har forsøkt å holde dette skjult for amerikaner­ne.

– De produserer fortsatt

Så sent som i forrige uke bekreftet USAs utenriksmi­nister Mike Pompeo at Nord-Korea fremdeles produserer kjernefysi­sk materiale som kan benyttes i atomvåpen i landet.

– Ja, de produserer fortsatt spaltbart materiale, svarte Pompeo på direkte spørsmål fra Senatets utenriksko­mité.

Trump har tidligere gjort det klart at USAs sanksjoner mot Nord-Korea vil bli oppretthol­dt inntil landet kvitter seg med sine atomvåpen.

 ?? FOTO: PLANET LABS INC/HANDOUT ?? Satellittb­ildet viser Nord-Koreas missil-anlegg i utkanten av hovedstade­n Pyongyang. Bildet er tatt søndag og er ikke det samme som gjør at amerikansk etterretni­ng nå tror NordKorea jobber med nye missiler.
FOTO: PLANET LABS INC/HANDOUT Satellittb­ildet viser Nord-Koreas missil-anlegg i utkanten av hovedstade­n Pyongyang. Bildet er tatt søndag og er ikke det samme som gjør at amerikansk etterretni­ng nå tror NordKorea jobber med nye missiler.
 ?? FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP/NTB SCANPIX ?? Den sørkoreans­ke generalmaj­oren Kim Do-gyun leder den sørkoreans­ke delegasjon­en.
FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP/NTB SCANPIX Den sørkoreans­ke generalmaj­oren Kim Do-gyun leder den sørkoreans­ke delegasjon­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway