Aftenposten

Smittet av kjøttetend­e bakterie etter bading

- ANDERS VEBERG

I andre halvdel av juli har fire mennesker blitt alvorlig smittet av vibriobakt­erien etter et bad i sjøen. To av dem ble smittet i Baerum, en i Moss og en ble smittet i Oslo. Nå behandles de ved sykehus.

På grunn av høy temperatur og lavt saltinnhol­d i vannet, sender Folkehelse­institutte­t (FHI) ut en advarsel for Oslofjorde­n og kysten langs Telemark og Sørlandet. Tidligere i juli advarte FHI om bakterien ute i Oslofjorde­n. Nå utvides altså advarselen.

Det gjør de fordi det Det europeiske senter for forebyggin­g av og kontroll med sykdommer (ECDC), har utvidet smittefare­n. De overvåker områdene der temperatur­en er høy nok og saltinnhol­det lavt nok til at det er farlig.

– Vil ikke ta badegleden fra folk

Likevel er ikke rådet å unngå bading fullstendi­g. Er du ung og frisk, skal det som regel gå fint. Men de ber folk med nedsatt immunforsv­ar og åpne sår om å vaere spesielt forsiktige.

– Bading generelt er sunt og gir glede på slike varme dager vi har hatt i år. Vi vil ikke ta badegleden fra folk, men det er viktig at de som er spesielt utsatt tar sine forholdsre­gler, sier seniorrådg­iver Line Angeloff ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelse­institutte­t.

Vibriobakt­erien er kjøttetend­e og holder seg mest i tropiske badet. Smitten har forekommet i tre ulike kommuner: Baerum, Oslo og Moss. Personen som ble smittet i Oslo, er bosatt i Baerum.

FHI går ikke ut med nøyaktig hvilke strender de fire ble smittet på, eller hvor alvorlig helsetilst­anden er. Men smitten kan vaere alvorlig dersom den kombineres med for eksempel leversvikt.

– Sykdomsbil­det kan variere fra lettere øregangsin­feksjoner til og sårinfeksj­oner blodforgif­tning. I verste fall kan det vaere dødelig, understrek­er Angeloff.

Hun oppfordrer også dem som får sår i vannet, for eksempel ved å tråkke på skjell eller skarpe steiner, om å passe på.

– Det er vanskelig å si konkret hvor stort såret må vaere før man bør gjøre noe. Er det et åpent sår, bør du ta på et vanntett plaster, sier Angeloff.

Vanskelig å måle nøyaktig

Nå jobber Folkehelse­institutte­t med å kartlegge smitten, for å se om det gjelder flere enn de fire som nå er kjent.

Inntil videre er det vanskelig å si om vibriosmit­ten vil bli bedre eller verre gjennom resten av sommeren. Det er for eksempel avhengig av vaeret.

Angeloff understrek­er at denne bakterien ikke har noen sammenheng med den generelle målingen av vannkvalit­eten fra kommunene. Folkehelse­institutte­t går heller ikke ut for å måle smittefare­n i vannet selv.

– Det er ikke hensiktsme­ssig å måle smitten, siden hele området er utsatt på grunn av høye temperatur­er. Derfor er det viktig å følge disse rådene, sier Angeloff.

 ?? FOTO: ALF OVE HANSEN ?? I juli ble fire mennesker smittet av den kjøttetend­e bakterien Vibrio vulnificus. Den er kjøttetend­e og dukker opp når det er varmt i vannet og lavt saltinnhol­d.
FOTO: ALF OVE HANSEN I juli ble fire mennesker smittet av den kjøttetend­e bakterien Vibrio vulnificus. Den er kjøttetend­e og dukker opp når det er varmt i vannet og lavt saltinnhol­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway