Aftenposten

Nå er «The Special One» blitt «The Grumpy One»

- DANIEL RØED-JOHANSEN

José Mourinhos oppførsel vekker oppsikt, mens Manchester United preges av usikkerhet og pessimisme.

Spillere som mangler. Anthony Martial som nettopp er blitt far, men som «burde vaere her». Antonio Valencia som har fått for mye ferie. Spillerkjø­pene som lar vente på seg. Eric Bailly som ikke er en leder. Dommere som trodde de dømte baseball. Og supportere som ikke burde ha betalt for å se kampen.

Mourinho skjøt i alle retninger etter 1–4-tapet for Liverpool i en treningska­mp natt til søndag.

– Dette er ikke vårt lag, det er ikke vår tropp. Det er ikke engang 30 prosent av den, utbrøt en frustrert Mourinho.

Og da han fikk spørsmål om prestasjon­en til stjernespi­ller Alexis Sánchez, var svaret brutalt:

– Vil du at jeg skal vaere veldig fornøyd med spillerne han har rundt seg?

Vekker oppsikt i England

Om ni dager innleder Manchester United Premier League-sesongen mot Leicester.

Men der Pep Guardiolas Manchester City og Jürgen Klopps Liverpool møter en ny sesong med trygghet og gryende optimisme, er stemningen rundt Manchester United preget av usikkerhet og pessimisme.

Situasjone­n vies mye oppmerksom­het i engelske medier. The Telegraph hevder at spillerne er bekymret for at sesongen kan bli ødelagt av Mourinhos «sammenbrud­d».

– Mourinhos klaging gir rivalene energi og demoralise­rer egne spillere, skriver The Guardians fotballrep­orter i Manchester, Jamie Jackson.

Spørsmålen­e mange stiller seg nå, er: Hvorfor er Mourinho så misfornøyd? Hva ønsker han å oppnå med de stadige utspillene i media? Og er alt i ferd med å rakne, som det gjorde to ganger i Chelsea og i Real Madrid?

– Mye av det han sier, er jo sant. Men en del av det er også unødvendig. Det verste han har sagt til nå, var svaret på Sánchez-spørsmålet. Det var fullstendi­g unødvendig, sier Dag Langerød, ansvarlig redaktør i Manchester Uniteds norske supporterk­lubb.

Ulike tolkninger

Det er ulike tolkninger av Mourinhos kraftige utspill. Noen tolker det som at han ønsker å legge press på Manchester United-topp Ed Woodward for å få spillerne han ønsker seg før overgangsv­induet stenger rett før seriestart.

Andre tolker det mer som at Mourinho forbereder seg på exit, og at han selv ikke ønsker å sitte igjen med skylden for at det går galt.

– Jeg tror Mourinho er veldig bevisst på at han påvirker mange når han er i media. Han kan ha en agenda med tanke på å påvirke diskusjone­r han er en del av med ledelsen. Og han påvirker definitivt egne spillere, sier Geir Jordet, professor ved Norges idrettshøg­skole og spesialist på fotball og idrettspsy­kologi.

Gjennom karrieren har Mourinho gjentatte ganger hengt egne spillere ut i media.

Tidligere har han selv beskrevet dette som «konfronter­ende ledelse».

Jordet mener at utspillene kan ha to positive effekter: Det kan føre til en positiv reaksjon fra spillerne, og det kan bidra til at han selv tiltrekker seg oppmerksom­het og fjerner press fra spillerne.

– Men Mourinho er ikke en manager fri for ego. Det kan også vaere en måte å posisjoner­e og beskytte seg selv, påpeker professore­n.

Rekdal: – Siste utvei

I norsk fotball fikk nåvaerende

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway