Aftenposten

– For mye står på spill

- METTE BUGGE

– Forfallet til en energiløs Petter Northug fra Blinkfesti­valen er forståelig. For mye står på spill, mener NRKs kommentato­r Jann Post.

32-åringen, som har vaert et trekkplast­er i festivalen gjennom mange år, fikk et rødt stoppskilt tirsdag ettermidda­g. Avsender var Arild Monsen, trener for sprintland­slaget.

Northug er tilbake i det gode selskap, etter noen år utenfor landslaget, til tider i konflikt med Norges Skiforbund. Mange hadde sett frem til at han skulle bryne seg mot noen av verdens beste norske og utenlandsk­e løpere, og det allerede i et 60 km blodslit fra Ålgård til Sandnes i kveld.

Dette er første rulleskire­nn av flere, der neste utfordring er Lysebotn Opp i morgen. Festivalen avsluttes lørdag.

– Petter er energiløs. Jeg måtte sette ned foten av hensyn til helsetilst­anden, sier Monsen, som forteller at Northug har vaert lav på energi de tre siste dagene.

Han har ellers gjennomfør­t et godt treningsop­plegg denne sommeren, der han blant annet har gjort unna mil etter mil på Tenerife.

Sist onsdag var han tilbake i Norge. Northug hadde sett frem til å vaere med i Sandnes, der han har høy status hos arrangøren.

Vil vaere føre var

– Jeg tenker at Petter nå er under en trener som overhodet ikke tar noen sjanser. Og når langrennsl­øperens comeback på landslaget skal evalueres, er det ingen som tenker på Blinkfesti­valen, sier Post, som fortsetter:

– Det dreier seg om å vaere på den sikre siden i en periode der treningsbe­lastningen har vaert på grensen. Det er viktig å ta hensyn til det som har skjedd de to siste årene, slik at han ikke tråkker over streken.

– Dette ligner litt på situasjone­n vi har sett de to siste årene, med stadig avbud?

– Denne gangen tror jeg det bare dreier seg om å vaere forsiktig og føre var. Det er jo allerede signaliser­t at han skal vaere med på landslagss­amlingen til uken.

Nok av stjerner igjen

Mens Northug denne gangen må stå over, er det nok av stjerner igjen. Deltagere fra 19 nasjoner stiller i flere løp. Tilsammen tok gjengen som er påmeldt 67 medaljer i OL i Sør Korea sist vinter, hvorav 17 gull.

– Det er et ekstremt bra felt når det gjelder langrenn og skiskyting. Blinkfesti­valen er et av sommerens høydepunkt­er. Her får løperne en fin mulighet til å måle seg mot hverandre og hvor de står nå, sier Post.

Martin Johnsrud Sundby, som vant åpningsdis­tansen i fjor, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger, som tok OL-gull i Pyeongchan­g, tilhører favorittgr­uppen som trolig kommer til å markere seg på 60 km.

Post husker tilbake på rotteracet i fjor, da allrounder­ne ville sette langløpern­e på plass. Det klarte de.

– Allerede fra start ble farten satt opp. Nå er jeg spent på om langløpern­e slår tilbake.

Kommer for å gå fort

Johnsrud Sundby viste seg fra en sterk side og det varsles at han har trent meget bra denne sommeren.

– Han har trent mer foran denne enn foran OL-sesongen, sier ny landslagst­rener Eirik Myhr Fossum, som ser frem til å få mange av sine fra elitelaget i aksjon.

– De har staket litt ekstra. Det er ikke så veldig ofte at de går seks mil på rulleski.

Myhr Nossum skryter av Blinkfesti­valen, som har opparbeide­t seg et godt renommé.

– Det stiller en del hvasse kanoner fra utlandet. Blink er en veldig god konkurrans­earena. Her får utøverne målt krefter og gjort opp status. Spesielt Lysebotn Opp gir en pekepinn på kapasitete­n.

Den vant for øvrig Holund i fjor, og satte løyperekor­d. Da sto han over langløpet. Nå er nittedølen ute etter triumf på 60 km også.

Blinkfesti­valen på TV onsdag: NRK 2 fra kl.18.40, fortsetter på NRK 1 kl. 19.30.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? Petter Northug har deltatt på flere rulleskire­nn i sommer, blant annet i Holmenkoll­en skishow i juni.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX Petter Northug har deltatt på flere rulleskire­nn i sommer, blant annet i Holmenkoll­en skishow i juni.
 ??  ?? NRK-kommentato­r Jann Post.
NRK-kommentato­r Jann Post.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway