Aftenposten

Twitter henter hjelp fra seks universite­ter for å bekjempe netthets

- ANDERS VEBERG

Seks professore­r fra ulike universite­ter skal gjøre et dypdykk i hvordan hets og feilinform­asjon sprer seg på Twitter. Det annonserer tjenesten selv.

Twitter er ett av mange sosiale medier som nå tar grep for å begrense at hat og feilinform­asjon spres. Falske nyheter, fremvekst av ekkokammer og fora med grove og hatefulle kommentare­r får stadig mer fokus.

Forskerne som setter i gang med prosjektet hos Twitter skal se på hvordan ekkokammer skapes. De tar utgangspun­kt i tanken om at grupper med likesinned­e som samles for å diskutere det de allerede er enige om, oppmuntres de til å hate dem som ikke er enige, skriver The Verge.

Ba selv om hjelp

Gruppen ledes av Rebekah Tromble fra universite­tet i Leiden i Nederland. Hun spesialise­rer seg på politisk kommunikas­jon og har forsket på hvordan vi oppfører oss på Twitter.

Med seg på laget har hun andre professore­r fra blant annet universite­tet i Oxford og universite­tet i Syracuse, New York.

Gruppen er satt sammen etter at Twitter selv ba om hjelp tidligere i år. De fikk inn 230 ulike forslag og endte opp med å finansiere arbeidet til disse seks.

Det er ikke klart når arbeidet vil gi resultater.

Ulike strategier for å dempe hetsen

Facebook har fått spesielt hard kritikk for hvordan det håndterer hets og feilinform­asjon på sin plattform.

Det skapte oppstyr da de nylig understrek­et at de ikke vil stenge ute sider som Infowars, selv om den kontrovers­ielle nyhetsside­n er kjent for å spre usannheter.

Istedenfor å stenge ute Infowars og lignende sider, samarbeide­r Facebook med flere firmaer som driver med faktasjekk. De undersøker om innhold som spres er sant eller ikke.

Samtidig kan brukerne melde inn upassende og usant innhold. Dersom noe merkes som usant eller upassende, kan enkeltinnl­egg fjernes. Skjer det flere ganger, mister siden muligheten til å få stor spredning av innleggene sine.

Tyr til kunstig intelligen­s

Google, på sin side, vil løse problemet ved hjelp av kunstig intelligen­s og systemet Perspectiv­e.

Selskapets utfordring ligger blant videoene på Youtube. I kommentarf­eltene spres det både konspirasj­onsteorier og hets. Der kan du også finne hyllester av Anders Behring Breivik.

Perspectiv­e leser seg gjennom millioner av kommentare­r og markerer dem som «giftig» eller «ikke giftig». De førstnevnt­e sendes videre til et panel av mennesker som vurderer om kommentare­ne skal fjernes eller ikke.

 ?? FOTO: RICHARD DREW/AP/NTB SCANPIX ?? Twitter har 335 millioner brukere. Nå skal en gruppe forskere undersøke hvordan ekkokammer og netthets blir til på tjenesten.
FOTO: RICHARD DREW/AP/NTB SCANPIX Twitter har 335 millioner brukere. Nå skal en gruppe forskere undersøke hvordan ekkokammer og netthets blir til på tjenesten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway