Aftenposten

Klimakrise, migrasjon – men lite dramatikk

- Erland Kiøsterud

oss, ikke rommer oss: Hvem, hva taler i oss da?» spør fortellere­n i Erland Kiøsteruds nye roman, Åpenbaring­en.

Kiøsteruds aerend er å gjennomten­ke de idealene vi i den vestlige kulturkret­s forstår oss selv etter. Dette er ikke et påhitt av en tematikk for Erland Kiøsterud (64), det er snarere et eksistensi­elt livskall han har beskrevet, vendt om på og endevendt i alle sine romaner og essays siden debuten i 1973.

Ofte er det bekmørkt og håpløst i bøkene hans fordi alle kjente ide- aler ikke gjelder lenger. Bøkene hans blir fort dobbelt bekmørke på grunn av den vaghet og uklarhet som kan oppstå når en forfatter rett og slett famler, eksperimen­terer og prøver å skrive frem en ny fortelling med nye idealer å forstå verden etter.

Løgn og mistro

Samfunnet i romanen Åpenbaring­en er en spissformu­lert variant av dagens samfunn. Havet stiger, og kriger i utkanten av storbyene i Europa fører stadig nye mennes- ker til Vesten. Noen av dem får bo i pensjonate­t til Magda-Marie og Christian, de tar ikke lenger imot betalende gjester likevel.

Tiltroen til staten, politikern­e, byråkraten­e og eiendomsei­erne er lik null i dette samfunnet. Det skyldes at ingen lenger tror på de gamle fortelling­ene og forklaring­smodellene om humanisme, kristendom, kapitalism­e og fremskritt:

«Nyhetene har ikke lenger noe å si oss. Heller ikke bøkene. De gamle fortelling­ene som ga oss trygghet, er smuldret opp. Vi har ingen steder å henvende oss. Verden kjennes så tynn. Vi er blitt så utsatte, så ensomme. Vi trenger hverandre på en annen måte enn før.»

Klimakrise og tillitskri­se

Åpenbaring­en er en fortsettel­se av romanen Henders verk (2015), og de er begge romaner på under 100 sider hver.

Vi møter de samme personene i begge bøker. På hvert sitt vis er personene hemmet og skadet. Karl av et grenseløst og glupsk begjaer. Hedda av Karls begjaer.

Hjernekiru­rgen Hedda deler sin kjaerlighe­t mellom Caro og hans kamerat. Caro er billedkuns­tneren som slutter å male fordi kunsten ikke lenger kan skape skjønnhet.

Mor savner sin avdøde ektemann og har høylytt trøstesex med alskens gjester på pensjonate­t før hun går bort. Magda-Maria og Christian styrer pensjonate­t. Når sønnen vender hjem for å hjelpe dem å bevare pensjonate­t, handler han ikke som sønn, men som skruppellø­s kapitalist.

Typetegnin­g

Kiøsterud skriver med store bokstaver. Typene – og ideene de represente­rer – er viktigere å få frem enn deres eventuelle rike indre liv. Dermed faller også romanperso­nenes eventuelle tvil og tro på nye og gamle idealer ut av synsfeltet for leseren. Slik blir romanen mer abstrakt enn den hadde trengt å vaere.

Det er bare via dagboknota­tene til fortellere­n Christian vi tar del i tankene om stillheten og de gamle fortelling­ers fallitt. Perspektiv­et er trangt. Christian er dessuten litt av en mystiker når han forteller om stillheten i verden og sin opplevelse av enhet med naturen, mennesker og alt omkring seg.

Christian forteller og refererer mer enn han dramatiser­er, og romanens perspektiv blir mer ensidig enn nødvendig, filtrert som alle personer er gjennom Christian som selv deltar i romanens hendelser.

Stillhet og mystikk

I romaner som Mimina (2012), Det som lever (2009), Ved elvens munning (2008) og andre, lykkes Kiøsterud bedre med å drive romanen videre med en dramatisk handlingsg­ang. Konflikten­e i de romanene var knyttet til personer som bar på hver sine forståelse­r av virkelighe­ten.

Dermed kunne Kiøsterud og fortellere­n trekke seg selv tilbake og overlate romanenes handlingsg­ang til romanperso­nene og deres ulike oppfatning av verden. Slik ble romanene mer spennende, ideene tydeligere og romanperso­nene lettere å forstå enn i årets roman.

 ?? Per person i delt dobbeltrom.
akortet.no/reise • tlf. 915 09 215 ?? Atle Christians­en
Per person i delt dobbeltrom. akortet.no/reise • tlf. 915 09 215 Atle Christians­en
 ?? FOTO: FINN STÅLE FELBERG/FORLAGET OKTOBER ?? Erland Kiøsteruds siste roman, Åpenbaring­en, er en fortsettel­se av Henders verk (2015).
FOTO: FINN STÅLE FELBERG/FORLAGET OKTOBER Erland Kiøsteruds siste roman, Åpenbaring­en, er en fortsettel­se av Henders verk (2015).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway