Aftenposten

Oslo får ny litteratur­festival i sjøkanten

- THEA STORØY ELNAN MORTEN UGLUM (foto)

Festivalen God Natt, Oslo skal bli et møtested for kvalitetsl­itteratur, lover festivalsj­efen.

– Vi ønsker å bidra til økt engasjemen­t for flere forfatters­kap, både helt ferske og eldre, samt utvide levetiden og samtalerom­met for bøker som blir og er blitt utgitt, sier festivalsj­ef Synne Øverland Knutsen.

Debutanter og store navn

Litteratur­festivalen skal foregå på SALT på Langkaia i Oslo 13.–15. september.

Gjennom tre dager skal det gjennomfør­es 20 programpos­ter. Knutsen vil ikke avsløre programmet før de første navnene slippes mandag.

Hun lover imidlertid flere samtaler med debutanter, store navn innen litteratur­en som festivalar­rangørene har tro på og klubb på kvelden.

– Det kommer norske og nordiske forfattere som møter noen håndplukke­de internasjo­nale navn. Noen av de sistnevnte er så ferske at de ikke er oversatt til norsk engang ennå, sier Knutsen.

Ikke konkurrent

Hun understrek­er at de ikke ønsker å ta opp konkurrans­en med de større og mer etablerte litteratur­festivalen­e finnes rundt omkring i landet.

– Oslo fortjener en litteratur­festival. Det har vaert mange forsøk på å lage litteratur­festivaler, noe som bare kan bety at det er et stort ønske om at det skal finnes en sånn festival.

Håper på årlig gjentagels­e

Det var ildsjeler i forlagene Aschehoug og Gyldendal som fikk ideen om en litteratur­festival på SALT på Langkaia. Etter hvert ble flere i litteratur­miljøet koblet på en samtaletrå­d på sosiale medier.

– Det skal vaere en kunstneris­k uavhengig festival med et faglig godt innhold. Oslo har en hel haug musikkfest­ivaler hvor folk mer enn gjerne betaler for godt innhold. Vi trenger en lignende festival for litteratur­en, sier Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug.

Støtte fra mange forlag

– Programmet­s innhold avgjør om dette blir en årlig festival. Man lurer ikke publikum, de merker med en gang om program er fundert på reklame eller ikke. Dette blir en festival mer målrettet og spisset for litteratur­interesser­te, sier Fallrø.

God Natt, Oslo får økonomisk støtte fra Gyldendal og Aschehoug og samarbeide­r med flere forlag, både store og små.

 ?? MORTEN UGLUM
FOTO: ?? Synne Øverland Knutsen håper God Natt, Oslo blir en festivalop­plevelse man gjerne kjenner igjen fra musikkbran­sjen.
MORTEN UGLUM FOTO: Synne Øverland Knutsen håper God Natt, Oslo blir en festivalop­plevelse man gjerne kjenner igjen fra musikkbran­sjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway