Aftenposten

Nødvendig svømmetren­ing

- Sara Åsatun svømmetren­er, Trondheim

26. juli skriver Heidi Gautun i Aftenposte­n om hvordan hun mener at én av grunnene til at så mange barn i Oslo ikke kan svømme, er den «rigide svømmeoppl­aeringen». At barn må gjennom visse steg for å komme seg til neste trinn i svømmeoppl­aeringen. Fire trinn som skal skape en bedre kjennskap til vann, skape trygghet og gi barnet bedre teknikk. Til slutt vil de gjøre ditt barn klar for å kunne svømme lengre distanser. I mine øyne er den hverken rigid eller lang. Den er nødvendig.

Kan redde andre

Jeg kan skjønne at det føles som om man prøver å strekke ut svømmeoppl­aeringen ved å la noen gå det samme trinnet flere ganger, det bare om en enkel forståelse av vann. Om barnet ikke kan flyte på ryggen, blir det også vanskelig å flyte på magen. Se for deg vanskeligh­eten dette barnet vil ha i fremtiden, om barnet møter en som holder på å drukne og barnet da må svømme personen i land. Personen vil ha vanskeligh­eter med å komme seg fremover fordi kroppen hans synker på ryggen, og han kan sette begge menneskers liv i fare.

Foreldrene­s oppgave

På kursene hvor jeg er trener i Trondheim, har vi et system hvor vi anbefaler kurs videre. Foreldrene pleier å høre på anbefaling­en vi gir. Det er en grunn til at vi har de fire stegene. Om du ikke er fornøyd med fremgangen til barnet ditt, er det også din oppgave som forelder å hjelpe barnet ditt å komme seg videre. Ta barnet med på strand, i basseng, øv med ham. Ofte trenger et barn mer enn én eller to timer i uken, og de foreldrene som gjør dette, sier at koden ble knekket fortere.

Svømmetren­ingen er nødvendig, ikke bare fordi den skaper trygghet og bedre teknikk, men fordi den kan hjelpe i fremtiden. Det kan skape glede fordi det er noe man føler man mestrer. Og om ditt barn må gå om igjen på et kurs fordi han ikke får det til, ville jeg heller snakket med treneren, flyttet ham til en annen svømmeoppl­aering eller hjulpet ham selv.

Svømming og flyting kommer ikke lett for alle, men det er alltid tiltak man kan gjøre for å bli bedre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway