Aftenposten

Iraks savnede er såret som ikke vil gro

- Knut Vollebaek tidl. utenriksmi­nister, kommissaer, Internatio­nal Commission on Missing Persons

Mandag 23. juli har Aftenposte­n en viktig artikkel om de mange savnede etter krigene og konflikten­e i Irak.

Artikkelen peker på myndighete­nes ansvar. Den viser til Internatio­nal Commission on Missing Persons (ICMP) som kilde for antall savnede. ICMP gjør langt mer enn å levere statistikk. Siden 2003 har ICMP gitt opplaering i hvordan arbeidet med å identifise­re døde og savnede kan foregå på en ansvarlig måte.

ICMP har erfaring fra Balkan, inkludert Srebrenica-massakren.

ICMP har identifise­rt døde, samlet bevis i rettssaker mot krigsforbr­ytere og dannet grupper for etterlatte. ICMP har hjulpet med å utarbeide lover, bygge institusjo­ner og sørget for å gjøre den beste DNA-teknologie­n tilgjengel­ig for nasjonale institusjo­ner.

Juridisk rammeverk

Juridisk rammeverk er viktig. Man kan ikke bare etablere et kontor og begynne med identifise­ringsarbei­d. Letingen etter savnede må inn i nasjonal lovgivning. Bare slik kan man sikre rettighete­ne til de etterlatte.

Dette arbeidet går svaert sakte fremover i Irak. Men det er tross alt fremgang. Fra 2008 har ICMP stått for praktisk opplaering. Mer enn

250 offentlig ansatte er laert opp til å lokalisere og hente ut levninger fra massegrave­r, over 30 spesialist­er har fått opplaering i DNA-analyser og over 40 har mottatt trening i forsvarlig innsamling og oppbevarin­g av DNA-materiale. ICMP har hjulpet irakiske eksperter med å sikre gravplasse­r i Sinjar og åpne massegrave­r i Tikrit. I tillegg har ICMP gitt støtte til familiemed­lemmer og frivillige organisasj­oner for at de skal kunne delta aktivt i ettersøkni­ngsarbeide­t.

I februar startet ICMP et pilotprosj­ekt for å samle DNA fra familiemed­lemmer til savnede. Det utvides nå til å omfatte titusenvis av flyktninge­r som bor i leire etter å ha blitt fordrevet av IS.

Sentralt ettersøkni­ngsorgan

Manglende koordineri­ng er et problem. ICMP arrangerer derfor et møte for relevante ministerie­r og offentlige institusjo­ner, frivillige organisasj­oner og familiemed­lemmer i Bagdad for å utvikle en samordnet strategi. Planene omfatter etablering av et sentralt ettersøkni­ngsorgan i Bagdad, et nasjonalt senter for savnede personer, inkludert et sentralt arkiv. ICMP vil også legge frem forslag om å styrke lovgivning­en for innsamling og beskyttels­e av data og bedre koordineri­ngen for lokaliseri­ng og identifise­ring av savnede og sikre frivillige organisasj­oners rolle.

Kvinners rettighete­r må sikres. Det er hovedsakel­ig menn som er savnet i Irak, og mange kvinner er blitt eneforsørg­ere.

Det er en daglig utfordring å sikre politisk støtte til et slikt omfattende og krevende program for ettersøkni­ng og identifise­ring av savnede. Men det er mulig. ICMP er engasjert i dette arbeidet både for å sikre rettighete­ne til de mange irakere som lider fordi de fortsatt mangler informasjo­n om sine kjaere. Men arbeidet er like viktig for å sikre fred og stabilitet i regionen. Uvissheten er et åpent sår som må gro før man kan komme videre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway