Aftenposten

Norske ledere er rause typer – men ikke i mediene

- Haakon Gellein daglig leder, Executives’ Global Network (EGN)

Aftenposte­ns Veslemøy H. Østrem spurte 25. juli hvor toppledere er når de ikke presentere­r kvartalsta­llene sine. De jobber hardt. De er den gruppen som tar en av de viktigste samfunnsan­svarsoppga­vene en person kan ha: å utvikle virksomhet­er, skape skatteinnt­ekter for fellesskap­et, samt skape og sikre arbeidspla­sser.

Hun savner dem i samfunnsde­battene i mediene. Min påstand er at mediene er kun én av kanalene for disse debattene, og den minst kontroller­bare. Den innebaerer samtidig størst risiko når toppledere skal ut med sitt budskap. De risikerer at andre formulerer problemsti­llingene, avbryter resonnemen­tene, vrir på formulerin­gene og tar innhold ut av sin sammenheng. Derfor foregår debatten ledere deltar i, på andre arenaer. Det kan vaere egne blogger, på konferanse­r, på forelesnin­ger, på høyskoler og universite­ter, i naeringsfo­reninger, i nettverksg­rupper og i møte med politikere. Her er toppledern­e rause. De deler sine tanker og synspunkte­r.

Forsiktigh­etsprinsip­pet gjelder

For det er dessverre ikke slik, som Østrem skriver, at de kan få kjeft internt eller at aksjonaere­ne kan reagere hvis de sier noe galt. Det lever alle toppledere godt med. Diskusjone­r med medarbeide­re og eiere er en del av hverdagen. Men i ytterste konsekvens kan virksomhet­ens verdi blir betydelig forringet. Da kan aksjonaere­ne reagere med å sparke toppledere­n. I dag spres slike uttalelser seg med høy hastighet i sosiale medier, i debattfora på nett og på ulike nettkanale­r. Det som toppledere­n hadde satt av én time til, kan raskt bli et ukeverk. Derfor gjelder forsiktigh­etsprinsip­pet for de aller fleste. De uttaler seg om det de har kontroll på og det de forvalter på vegne av virksomhet­en.

Jeg er ansvarlig for at 1100 norske ledere møtes jevnlig for å diskutere blant annet samfunnssp­ørsmål og medier. Jeg vet de er samfunnsin­teresserte og -engasjerte, og de er saerdeles bevisste. De ønsker å bruke makten sin til å skape et bedre samfunn. Samtidig er det få som ønsker å bruke tiden på å forsvare seg i mediene, stå opp mot aktivister eller bli hundset i sosiale medier.

Innebaerer mye forberedel­ser

Østrem trekker frem eksempler på toppledere som deltar aktivt. Det som kjennetegn­er dem, er at de enten har staten som største eier eller selv er eiere. Jeg kan trekke frem langt flere eksempler på ledere som har opplevd et hardkjør både fra medier og andre for bidrag som ikke er blitt opplevd som kulturelt, moralsk, etisk eller økonomisk korrekt i samfunnsde­batten. Det gjør at selv ledere som deltar, holder seg innenfor et svaert begrenset ytringsrom. Og selv da er ikke lederen skånet fra hets. Skal man delta, innebaerer det mye forberedel­ser, både av toppledere­n og av andre i organisasj­onen. Tid som heller kunne vaert brukt til utvikling av selskapet.

Jeg skulle gjerne sett flere ledere delta i det offentlige ordskiftet. Det hadde blitt mer interessan­t og sannsynlig­vis også bidratt til en raskere samfunnsut­vikling. Dessverre vil ikke Kjos snakke mer om samfunnet eller om sin makt. Det vil heller ikke andre ledere. Den risikoen vil de ikke ta.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway