Aftenposten

Også dagens digitale vil med økt alder falle ut av samfunnet

- Rigmor Skjolddal Rysst Oslo

Kjaere Odd Begby.

Ditt innlegg i Aftenposte­n 29. juli setter ord på noe som berører og fortviler hundretuse­ner som ikke lyttes til, eller for å si det rett ut, som ingen vil ta hensyn til. Dersom en ikke vil eller greier å ta del i det digitale Norge, er en «ute av samfunnet», slik du skriver.

Det er ikke manglende vilje, men fysiske, mentale eller økonomiske årsaker til tapet av retten til informasjo­n og service. Av dem som står utenfor, er de fleste eldre – innhentet av alderdom og med sviktende kognitive evner og syn og med hender som ikke greier taster. Vi bør også huske at det er yngre medborgere som av samme årsaker ikke kan komme på nettet. Dessuten: Mange av dagens digitale vil med økt alder falle inn i gruppene som nevnt ovenfor.

Utenforska­pet har store konsekvens­er. Man får ikke tilgang til informasjo­n og service, som telefonnum­re og adresser, åpningstid­er, buss og togtabelle­r.

Du har bodd i utlandet i 24 år og er forståelig skuffet over servicen i vårt land nå. Den eksisterer nesten ikke om du ikke tar til takke med noen bokstaver på en skjerm eller lydbånd på telefon. Resten må du greie selv.

De svakeste har ikke protestert høyt nok, og digitalise­ring har vaert prioritert politikk hos våre politikere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway