Aftenposten

Unnfallenh­eten etter skuddene mot William Nygaard

- Arnfinn Moland historiker

Ifølge Aftenposte­n (27. juli) tar Ketil Bjørnstad i sin nye bok et oppgjør med den manglende støtten til William Nygaard etter attentatfo­rsøket mot ham 11. oktober 1993. Det har han god grunn til. Jeg husker godt unnfallenh­eten, noe som fikk meg til å ta tastaturet fatt den høsten. Et innlegg ble sendt til Dagbladet, med tittelen «Nei, Thomas Mathisen!», men ble refusert. Her gikk jeg i rette med den profilerte rettssosio­logen, som mente NRK hadde drevet med forhåndsdø­mming i en reportasje om mordforsøk­et. Noe bør gjengis, siden Dagbladet ikke fant det politisk korrekt å offentligg­jøre det i 1993:

«Alt i alt har mange av kommentara­ne bore preg av overdreven formaljuss, redsel for engasjemen­t og av ei malplasser­t liberalism­e heilt på sida av det dette dreier seg om. Den veldige omsorg for rettsstate­n blir ei skrøpeleg redningspl­anke sett i det perspektiv at det nettopp er eit fundamenta­lt prinsipp i denne rettsstate­n som er trua: ytringsfri­domen. Dei formalisti­ske utsagn sender ut feil signal til det iranske regimet og dei islamske fundamenta­listane: «Dei kan vera uskuldige, vi må venta på politiette­rforskinga.» Det er ei total og fatal mistyding. I denne saka er det to skuldige: den som har halde i pistolen, og dei som gjennom udåden til denne personen, kven han/ho nå er, naer på hadde fått sin dødsdom eksekvert.

Den islamske fundamenta­lismen er kanskje den einaste religionsi­deologi i verda i dag som reelt er ein trussel både mot enkeltmenn­esket og nasjonar. Vår toleranse for alt som har med religionsu­tøving å gjera må ikkje få utarta til aksept for kulturelt barbari. Og offentlege dødsdommar mot folk som forsvarar det frie ord, kan bare kallast barbari. Denne saka handlar også om at intellektu­elle i vår vestlige kultur står i fare for å bli så tolerante at dei toler intolerans­e. Og då er det fare på ferde.»

Heldigvis overlevde forlagsdir­ektøren. Som forlegger for Sataniske vers i 1988 gikk han i front for de verdier vårt demokrati er tuftet på, noe ikke minst Gunnar Sønsteby skjønte godt da han møtte opp på Aschehougs hagefest i 1992. Da var Salman Rushdie til stede i Drammensve­ien 99.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway