Aftenposten

Jan Petter ( Jappe) Blomhoff

- Harald Arnesen

Professor emeritus, overlege dr.med. Jappe, født 17. november 1937, gikk ut av tiden den 26. juli etter et innholdsri­kt og givende liv for familien, sine venner og seg selv, samt et utall takknemlig­e pasienter.

Han var født inn i et akademisk miljø med far som lege, og han var tidlig motivert for å bli lege selv. Uteksamine­rt ved universite­tene i Oslo og Bergen i 1963 dro han til Hammerfest i turnus der han traff sykepleier Onelma som ble hans trofaste livsledsag­er i over 50 år.

Jappe spesialise­rte seg i mage-tarmsykdom­mer med leversykdo­mmer som spesialfel­t, tok sin dr. grad ved Oslo universite­t i 1975 og ble ansatt ved Rikshospit­alet. Etter et kortere opphold som professor i Trondheim ble han hentet tilbake til Rikshospit­alet som professor i 1979.

Ved Rikshospit­alet tok han i tillegg på seg betydelige administra­tive oppgaver og fikk som klinikksje­f praktisert sine enestående personlige egenskaper som konfliktlø­ser i en rekke viktige saker.

Jappe ble også lege for kongefamil­ien og deltok ved en rekke internasjo­nale middager på Slottet. Jappe var glad i mennesker, en lyttende lege og en glimrende diagnostik­er. Han nøt stor respekt blant pasienter, kolleger og studenter. Hans usnobbete form og tilgjengel­ige personligh­et var fremtreden­de egenskaper. I tillegg hadde han en utpreget humoristis­k sans som ofte kunne bidra til problemløs­ning i krevende situasjone­r.

Han innla seg også mangeårig stor fortjenest­e som rådgiver i Forsikring­sselskapen­es medisinske avdeling. Jappe var idrettsman­n, og han rakk å få med seg et NM-gull i håndball for OSI før orienterin­gssporten ble hans favorittid­rett. Her deltok han med bravur og stor glede i veterankla­ssen helt til for få år siden. Helt frem til høsten 2017 deltok han i turoriente­ring med stor glede.

Sin kreftsykdo­m gjennom de siste 11 år tok han med imponerend­e fatning, ro og et uslitelig humør. Til slutt vant sykdommen, og de siste ukene var han stort sett sengeligge­nde. Han døde rolig med de naermeste omkring seg. Jeg takker for 60 års enestående tett vennskap i fag- og familiesam­menheng, og mine tanker er hos Onelma, barn og barnebarn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway