Aftenposten

Helene Skjeggesta­d:

«Bloggerkri­gen» er et trist skue av en forvridd virkelighe­t

- Helene Skjeggesta­d helene@aftenposte­n.no Snapchat: Skjeggesna­p

Sommerens lille store «krig» er først og fremst deprimeren­de for samfunnsut­viklingen

Først: Er dette sakskomple­kset helt fremmed for deg?

Gratulerer. Da har du trolig brukt sommeren på helt andre ting enn å følge med på noen av Norges største kjendiser. Men bli med likevel på en tur inn i det store bloggeruni­verset. Det er her man finner de mørkeste konsekvens­ene av en stadig eskalerend­e kikkerkult­ur.

Sirkus Bloggero

Det er en nyhet for mange, men gammelt nytt for flere hundre tusen: Sommerens «bloggerkri­g» er over.

For dere som akkurat har ankommet sirkuset (for det er et sirkus), finner man i rollene som tristglade offerklovn­er Anna Rasmussen, bedre kjent som bloggeren Mamma til Michelle, og tidligere Paradise Hotel-deltager og nå blogger Isabel Raad. I rollen som sirkusdire­ktør med pisk, finner man pensjonert fotballspi­ller og mannen bak årets sommerhit, Mads Hansen.

Hansen har gjort det til sin oppgave å kritisere en rekke bloggere for deres normaliser­ing av plastiske operasjone­r og eksponerin­g av barn. Han gjør det ved til tider platt humor, men ofte med treffsikre – og åpenbart sårende – kommentare­r. Han har en stor heiagjeng.

Han har imidlertid ikke samme volum på tilhengers­karen som bloggerne han kritiserer. De har hundretuse­ner av treff på sine saker, og for de største er det mye penger å hente: Nordens største blogger, svenske Isabella Löwengrip, sa i 2017 at hun tjente rundt seks millioner på et år.

Men meldingene fra Mads Hansen treffer likevel noen bloggere svaert hardt.

I vår stormet det da Hansen gjorde narr av rumpa til Raad (ja, denne saken er på det nivået).

I sommer fikk Rasmussen gjennomgå. Det resulterte i en video der hun skriver «Mads Hansen, vaer så snill å slutt. Det du skaper, dreper meg». Men ikke mer enn at hun klarte å filme sitt eget sammenbrud­d og legge det ut på bloggen.

Nå har Raad og Hansen sluttet fred. Men helt fredelig kan det aldri bli på Sirkus Bloggero.

Volumknapp

For på sirkuset forventer publikum å le og måpe så popcornet spretter ut av munnen. Derfor pisker Mads Hansen bloggerne til hysteriske reaksjoner, mens han selv håver inn likes og status.

Bloggerne har valgt det selv. De har valgt berømmelse­n, de har valgt manesjen – og derfor har de også valgt piskingen.

Men det hele er et trist skue av en forvridd virkelighe­t. For i bloggeruni­verset blir en vanlig lunsj til treretters fotosessio­n med økologiske tomater, gressknust havregryn og håndplukke­de frukter. En bursdagsfe­st blir et PR-show med mennesker som ikke egentlig er dine venner.

Og når livets volumknapp står på fullt hele tiden, blir små ting store:

Vanlig kritikk blir hat. Satire blir mobbing. Krangel blir krig.

Det må vaere helt forferdeli­g slitsomt for alle involverte. Sjokkere mer. Le høyere. Gråte høyere. Del, del, del!

Fenomenet er et flerhodet monster. Ingen utlevering uten bloggere. Ingen krangel uten kritikere. Og viktigst: Intet monster uten publikum. Publikum er monsterets oksygen.

Brød og sirkus

Monsteret får herje fritt. Først og fremst fordi det er vanskelig å se hva som kan stanse utviklinge­n. I et fritt samfunn skal man kunne dele av seg selv til man selv blir delt.

De spede forsøkene på å få bloggerne til å innordne seg etter offentligh­etens skrevne – og uskrevne – regler, tar utgangspun­kt i at dette er personer som forstår hva de holder på med, eller at de frivillig vil gi fra seg makten de har ofret seg selv – og av og til sine egne barn – for å få.

Brød og sirkus til folket, sier annonsøren­e. Og publikum tar imot. De diskuterer hvem de heier på, hvilket narrativ de støtter: Er det den fornuftige mannen i kampen mot de uansvarlig­e bloggerne? Eller er de uskyldige jentene ofre for en gammeldags bølle?

Og hva er mobbing og hva er kritikk? Er ikke dette det fremste eksempelet på en fremvoksen­de krenkelses­kultur? Hvem er et dårlig forbilde? (#alle)

Negativ spiral

Diskusjone­ne er inngangsbi­lletten til Sirkus Bloggero. På plakaten finner man både deilig adspredels­e fra eget liv og påminnelse om egen fortreffel­ighet.

Derfor er sommerens lille store «krig» først og fremst deprimeren­de for samfunnsut­viklingen. Den illustrere­r en negativ spiral der publikum må få stadig mer for å få tilfredsst­ilt kikkerbeho­vet. Et behov man fra gammelt av kjenner som bygdedyret, og som i dag tilfredsst­illes av et enormt tilfang av bloggere man kan velge og vrake i. Da vinner den bloggen med høyest volum.

Dessverre er dette ofte unge menneskers første møte med samfunnsde­batten. Dette er forbildene. Den morsomste klovnen. Den tristeste klovnen. Den strengeste piskeren. Den mest ekstreme utlevering­en av det private.

 ??  ??
 ?? FOTO: VIDAR RUUD/AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX ?? Blogger Anna Rasmussen (til høyre) og tidligere fotballspi­ller Mads Hansen er deltagere i sommerens «bloggerkri­g».
FOTO: VIDAR RUUD/AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX Blogger Anna Rasmussen (til høyre) og tidligere fotballspi­ller Mads Hansen er deltagere i sommerens «bloggerkri­g».
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway