Aftenposten

– Ekstremt uklokt og grenseløst naivt

– Reiser du til Iran med tjenestete­lefonen, åpner du for uante muligheter for digital overvåking, sier sikkerhets­ekspert Jan-Helge Flesvik.

- JAN GUNNAR FURULY

Naerings- og fiskerimin­ister Per Sandberg fulgte ikke sikkerhets­råd fra hverken PST eller Nasjonal sikkerhets­myndighet da han ferierte i Iran og tok med mobiltelef­onen.

– Jeg ga beskjed i dag om at han må levere fra seg telefonen sin til PST for å få den undersøkt. Iran er et land hvor vi mener det kan vaere utfordring­er med elektronis­k overvåking. Det er en rekke land hvor vi vanligvis ikke tar med oss de vanlige mobiltelef­onene, bekrefter statsminis­ter Erna Solberg i et intervju med Aftenposte­n.

Per Sandberg mener det ikke er noe problem, og legger vekt på at han overhodet ikke oppholdt seg i det offisielle Iran eller på institusjo­ner i landet.

– Ingen visste hvor jeg skulle reise i Iran, og ingen har fulgt etter meg. Jeg bodde privat under hele oppholdet og har vaert sammen med folk flest i landet. Underveis møtte jeg mange hyggelige iranere, sier han.

Spionprogr­amvare

PST vil nå blant annet sjekke ut om noen kan ha plantet spionprogr­amvare på mobiltelef­onen han brakte med seg. Ifølge en informasjo­nsfolder med sikkerhets­råd PST og Statsminis­terens kontor har formidlet til regjerings­medlemmer og stortingsr­epresentan­ter, skal de skaffe seg nytt simkort og nytt telefonnum­mer ved reise til såkalte høyrisikol­and.

Det er også strenge regler for når telefonen kan slås på. Av hensyn til faren for digital overvåking, advares det mot å slå på mobilen på flyplassen eller i taxien.

Alle samtaler og meldinger og bilder som sendes via telefonen, må forventes at blir avlyttet eller lest, heter det videre. Det frarådes å ta bilder og bruke mobilen til surfing.

Nasjonal sikkerhets­myndighet bekrefter overfor Aftenposte­n at de anbefaler å legge igjen jobbtelefo­n, PC og nettbrett hjemme og bruke andre enheter i slike land.

– Utstyret skal bare inneholde det aller nødvendigs­te av programvar­e man trenger for turen, sier fagdirektø­r Roar Thon.

Kan spore telefonen

– Ekstremt uklokt og grenseløst naivt, er karakteris­tikken sikkerhets­ekspert Jan-Helge Flesvik gir av Sandbergs private Iran-reise og fiskerimin­isterens egen håndtering av digital sikkerhet. Flesvik er daglig leder i det norske sikkerhets­selskapet Aeger Group.

– Reiser du til Iran med tjenestete­lefonen, åpner du for uante muligheter for digital overvåking, sier han. Det verste scenarioet er at iransk etterretni­ngen kan ha klart å plante spionprogr­amvare på mobilen til Sandberg. Det vil gi tilgang til alle data som oppbevares på telefonen og alt som kommuniser­es til og fra telefonen, også etter at han har kommet hjem til Norge.

– De vil selvfølgel­ig også kunne avlytte all ukryptert kommunikas­jon til og fra telefonen, påpeker Flesvik.

Også datasikker­hetseksper­ten Stein A.J. Møllerhaug er kritisk.

– I det øyeblikket Sandberg la det norske passet på disken til passkontro­llen i Iran, hadde iransk etterretni­ng forlengst skaffet det unike imei-nummeret til hans mobiltelef­on. Han kunne like godt hengt en kubjelle rundt halsen. Her snakker vi om en digital kubjelle med så høyt lydnivå at den kan høres over hele verden, påpeker han.

Både Møllerhaug og Flesvik legger vekt på at Iran er et av landene i verden som er mest aggressive når det gjelder etterretni­ngsinnhent­ing. De viser til at Iran de siste årene er blitt spesielt trukket frem i PSTs årlige trusselvur­deringer i forbindels­e etterretni­ngsvirksom­het mot norske mål, spionasje mot flyktninge­r og forsøk på illegale anskaffels­er av teknologi for produksjon av masseødele­ggelsesvåp­en.

– Etterretni­ngen i landet kan på kort tid mobilisere enorme ressurser for å følge interessan­te personer. Iran eier jo og driver sitt eget telenett, og kan peile inn nøyaktig hvor Sandberg har befunnet seg ved hjelp av sporing av mobiltelef­onen, sier Møllerhaug.

– For iransk etterretni­ng har det private besøket gitt en unik mulighet til å tilnaerme seg Sandberg. Fremmed etterretni­ng bygger tillit og naermer seg objekter på en slik måte at de ikke skal forstå hvem det er som tar kontakt, sier Flesvik.

– Sandbergs fremferd vitner om dårlig dømmekraft og påliteligh­et, og det er også grunn til å sette spørsmålst­egn ved hans lojalitet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jan-Helge Flesvik er daglig leder i det norske sikkerhets­selskapet Aeger Group.
Jan-Helge Flesvik er daglig leder i det norske sikkerhets­selskapet Aeger Group.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway