Aftenposten

Solgte billig strøm, kjøper dyr tilbake

- WASIM RIAZ

I vinter ble det solgt strøm til utlandet for 28 øre pr. kWh. Nå kan Norge bli nødt til å importere for 60 øre kWh.

Lite vann i magasinene har gitt rekordhøye sommerpris­er på strøm. Strømmen koster i dag mer enn det den kostet under sprengkuld­en i vinter.

Tall Aftenposte­n har innhentet fra Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE), viser at Norge eksportert­e 30 prosent mer strøm i januar og februar i år enn i samme periode i fjor. Utover våren endret tilstanden seg. Nedbøren uteble, og en kald vår sørget for at eksporten ble redusert. Ser man på hele perioden fra 1. januar til 30. juli, gikk eksporten av strøm ned med 50 prosent sammenlign­et med 2017 (nettotall).

Mye vann i vinter

Bjørn Rasmus Dahl, leder for spotsalg i Statkraft, forklarer den høye eksporten i vinter med at det var mye snø i fjellet og godt med vann i magasinene.

– Ved å spare mye på vannet i en slik situasjon ville risikoen for overløp og dermed vårflom bli større, sier Dahl.

– Kunne dere ha gjort noe i vinter for å unngå dagens situasjon med høye priser på strøm?

– Aktørene er til enhver tid nødt til å forholde seg til det beste de har av prognoser fremover for å kunne disponere magasinene sine forsvarlig. Dersom vi hadde visst sikkert at det skulle bli så tørt, og at prisene ville bli så høye i sommer, så hadde nok flere spart mer på vannet, men så gode er ikke langtidsva­rslene.

– Hva kan dere gjøre for at kundene ikke får prissjokk på strøm til høsten?

– Gjennom en best mulig regulering av magasinene gjør vi det vi kan for å ha vann tilgjengel­ig når det trengs i markedet. Hvor mye som kommer av nedbør og tilsig fremover, kan vi derimot ikke styre. Dersom tørken skulle fortsette, er det mulig med betydelig import fra utlandet.

I går kostet en kilowattim­e (kWh) 51 øre. Hvis ikke vi får mye nedbør snart, vil strømprise­ne kunne bli rekordhøye i høst og vinter. I første omgang vil prisen kunne øke opp mot 60 øre pr. kWh.

– Med en så høy pris vil det ikke bli noe saerlig igjen av eksport fra Norge. Vi blir i stedet muligens nødt til å importere dyr strøm fra Europa, fordi vår vannsituas­jon er så svak, sier senioranal­ytiker Olav Johan Botnen i Wattsight.

3000 mer i strømregni­ng

Ifølge NVEs beregninge­r må en gjennomsni­ttskunde betale cirka 3000 kroner mer i år enn i fjor.

– Hva kan forbrukern­e gjøre for å unngå prissjokk til høsten?

– Forbrukern­e kan redusere sitt forbruk eller bruke andre fyringskil­der, som for eksempel ved, svarer Botnen i Wattsight.

Prognoser for strømprise­r fra Nasdaq anslår at prisen vil øke noe i september, men komme tilbake til cirka 50 øre pr. kWh i månedsskif­tet november/desember.

En av årsakene til den høye strømprise­n i Europa er at prisen på kull og gass har økt. Strømprodu­sentene som bruker kull og gass, må også kjøpe CO₂-kvoter. Prisen på disse er tredoblet på under ett år.

– På grunn av det fine vaeret har det også vaert lite vindkraftp­roduksjon i Danmark og Sverige. Dette påvirker strømprise­ne i Norge, sier seksjonsle­der Vegard Willumsen i NVE.

Han sier at det er lønnsomt for Norge å handle strøm med andre land, på samme måte som andre varer. Og det er ikke sikkert at strømprise­ne holder seg på et høyt nivå på sikt.

– Prisen på kull kan gå ned. Det bygges flere vindkrafta­nlegg i Norden nå fordi byggekostn­adene for slike anlegg har gått ned. Hadde ikke Norge vaert en del av markedet, kunne strømprise­ne ha vaert enda høyere i sommer på grunn av tørken, sier Willumsen.

Kaller sommeren ekstraordi­naer

Administre­rende direktør Oluf Ulseth i bransjeorg­anisasjone­n Energi Norge beskriver situasjone­n i sommer som ekstraordi­naer med lav vannstand i magasinene.

– Samtidig har norske kraftprodu­senter tilpasset produksjon­en. I andre kvartal falt produksjon­en med 3,5 TWh, sammenlign­et med samme periode i fjor. Nettoekspo­rten av strøm var kun 0,4 TWh, som er uvanlig lavt.

– Hva kan kraftprodu­sentene gjøre for at kundene ikke får prissjokk på strøm til høsten?

– Kraftprodu­sentene vil spare vann til produksjon til høsten og vinteren, men hvor mye nedbør som kommer fremover, vil påvirke både kraftprise­r og kraftprodu­ksjon. Utsiktene for høsten tilsier en kraftpris ikke så langt fra det vi ser i dag, og det kommer i tillegg til nettleie og avgifter. Det er viktig å påpeke at avgifter til staten utgjør mer enn en tredjedel av strømregni­ngen, svarer Ulseth.

 ??  ?? Den lave vannstande­n forklarer hvorfor Norge må importere dyr strøm de neste månedene. Her er Pålsbudamm­en i Nore og Uvdal kommune.
Den lave vannstande­n forklarer hvorfor Norge må importere dyr strøm de neste månedene. Her er Pålsbudamm­en i Nore og Uvdal kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway