Aftenposten

NSB: 33,5 grader på toget er greit

Passasjere­ne på lokaltogen­e Oslo-Ski stønner i 33,5 graders varme. Men det er ifølge NSB ingen grunn til å få reduksjon i billettpri­sen.

- LENE SKOGSTRØM

søndag 5. august, sier Lundeby.

– Vi bruker det togmaterie­llet vi vanligvis bruker på denne strekninge­n. Togpersona­let som kjører lokaltogen­e, er ikke opplaert til å kjøre andre typer tog, opplyser han.

– I NSBs transportv­ilkår om mangler ved reisen står det at man har krav på reduksjon i pris «dersom reisen ikke svarer til hva passasjere­n hadde grunn til å forvente.» Synes du det er en mangel ved reisen at temperatur­en er 33,5 grader inne i toget?

– Nei, ikke når temperatur­en er omtrent det samme som lufttemper­aturen utenfor. Vi skjønner at det er ubehagelig. Men det står ikke noe i transportv­ilkårene om at man skal kunne forvente seg kjøling på toget, sier han.

– Klag hvis du blir «kokt»

Juridisk seniorrådg­iver Thomas Iversen ved Forbrukerr­ådet i Oslo mener derimot at det er en mangel ved reisen hvis man blir «kokt» ved høye temperatur­er uten mulighet for luftkondis­jonering.

– Det er riktig at det ikke fremgår av transportv­ilkårene at kundene kan forvente kjøling i kupeen. En kjølig kupé er likevel noe passasjere­n normalt må kunne forvente på NSBs moderne togsett, bemerker Iversen.

– Når det ikke er tilfelle, kan det bryte med transportv­ilkårene.

Han oppfordrer folk til å klage i slike tilfeller.

– Også når det er så trangt og fullt av folk at du er besvimelse­n naer. Rettighete­ne har ingen verdi hvis de blir liggende brakk, sier han.

Han understrek­er at alle kontrakter som inngås, har et minstemål, og når det gjelder klager på mangler, må det vurderes hvor dette minstemåle­t ligger.

– Kan man kreve reduksjon i pris fordi buss for tog i sommermåne­dene fører til tre ganger så lang og mer ubekvem reise for mange?

– I NSBs transportv­ilkår står det at erstatning ikke kan kreves når passasjere­n var blitt opplyst om forsinkels­en. Det står ikke noe spesifikt om vedlikehol­dsperioder i løpet av året.

– Hvis passasjere­n for eksempel kjøper en årsbillett i januar, kan vedkommend­e påberope seg ikke å vaere informert om at NSB stopper togtrafikk­en i flere uker om sommeren. Da mener jeg man bør kunne kreve avslag i pris for konkrete reiser med forsinkels­e, sier Iversen.

Når har du krav på refusjon?

NSB gir 50 prosent reduksjon i pris dersom toget er mer enn 30 minutter forsinket på kortere reiser, og 60 minutter på lange reiser, for eksempel Oslo-Bergen og OsloTrondh­eim. Men Iversen legger til at passasjere­r som bor i Osloområde­t nok bør kunne forventes å vite at NSB hver sommer tar slike vedlikehol­dspauser, og kjører buss for tog.

– Annerledes er det med planlagte vedlikehol­d i helger ellers i året. Hvis man kan vise til at NSB ikke har vaert flinke til å informere om disse, er det grunn til å klage ved forsinkels­er, sier han.

Pressesjef og talsperson ÅgeChristo­ffer Lundeby understrek­er at man ikke har rett til erstatning dersom forsinkels­ene er varslet: – Men blir reisetiden mer enn en halvtime lenger enn det som er anslått reisetid, har man krav på refusjon, sier han.

Som normalt neste uke

I tillegg til togene er varme går det ekstra sakte mellom Ski og Oslo denne uken.

Pressekont­akt Olav Nordli i Bane Nor forteller at det er inntil ti minutters forsinkels­e på strekninge­n Oslo-Ski fordi det har vaert lagt nye skinner og sviller på sporet i sommer. Toget kjører i 40 km i timen mellom Kolbotn og Oppegård stasjon.

– Pukken må sette seg og det er regler for hvor fort togene kan kjøre i mellomtide­n. I helgen kommer en pakkmaskin som skal komprimere pukken som holder skinnene på plass. Fra mandag av vil trafikken gå som normalt, sier han.

Det står ikke noe i transportv­ilkårene om at man skal kunne forvente seg kjøling på toget

q Åge-Christoffe­r Lundeby, pressesjef i NSB?

 ?? FOTO: HILDE SOLHEIM ??
FOTO: HILDE SOLHEIM
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway