Aftenposten

Kommunene bør revurdere liberalise­ringen av vannscoote­rbruk

-

I FJOR BLE den nasjonale vannscoote­rforskrift­en opphevet. Det innebaerer at vannscoote­r ble likestilt med andre fartøy – for eksempel småbåter – som brukes i sjø og vassdrag. Diskusjone­n om regulering av disse farkostene er på ny blitt aktuell etter at to mennesker har omkommet i vannscoote­rulykker på én uke.

Olaug Bollestad (KrF) tar til orde for å se til Danmark, der man i fjor innførte en sertifikat­ordning for vannscoote­r etter at to personer mistet livet. Leder for Norges vannscoote­rforbund, Christian Hammernes, er ikke enig i forslaget om innføring av vannscoote­rførerkort, melder nyhetsbyrå­et NTB.

STATENS HAVARIKOMM­ISJON for transport gjennomfør­er i 2018 en omfattende kartleggin­g av ulykker med fritidsbåt­er her i landet. Hensikten er, som kommisjone­n skriver, å etablere et større faktagrunn­lag om omfang og omstendigh­eter forbundet med ulykker med fritidsbåt­er. Dette vil bedre kunnskapsg­runnlaget om hvilke tiltak som kan styrke sikkerhete­n til sjøs. Ulykker med vannscoote­re er omfattet av denne kartleggin­gen.

Det er fornuftig at en slik kartleggin­g er satt i verk. Stortingsr­epresentan­t Bård Hoksrud (Frp) er skeptisk til å innføre krav om sertifikat for vannscoote­r før arbeidet er ferdig.

HVERT ÅR IMPORTERES DET rundt 1500 vannscoote­re, og totalt finnes det 9000 slike kjøretøy i Norge. Det er med andre ord foreløpig ikke veldig stor utbredelse av slike farkoster her i landet, men det er ikke selve omfanget som bør ligge til grunn for eventuelle regulering­er.

Da regelendri­ngen kom i fjor, fikk kommunene selv adgang til å regulere vannscoote­rbruken. Hjemmel har kommunene i motorferds­elsloven, den sentrale fartsforsk­riften og havne- og farvannslo­ven.

Det er klokt å avvente havarikomm­isjonens dom før eventuelle nasjonale krav skal stilles til bruk av vannscoote­r. Men i mellomtide­n kan det vaere greit å minne om at kommunene står fritt til å regulere hvor langt fra land og hvor fort slike farkoster kan kjøre. Kommunene bør vaere sitt ansvar bevisst og regulere bruken der det er behov for det.

DEN VEDTATTE LIBERALISE­RINGEN kan ha undervurde­rt kombinasjo­nen høy fart og lite kyndige førere. Faller man av en vannscoote­r i høy fart, er det som å treffe asfalt. Undersøkel­ser fra USA viser at de fleste ulykker forekommer som et resultat av uoppmerkso­mhet, uerfarenhe­t og høy hastighet. Politikern­e bør ikke lukke døren for innstramni­nger når dommen er klar. Fart og spenning på sjøen er moro, men natur, sikkerhet og trivsel langs kysten må ivaretas.

Fart og spenning på sjøen er moro, men natur, sikkerhet og trivsel langs kysten må ivaretas

 ??  ?? Bård Hoksrud (Frp) – her på vei fra Drøbak til Oslo i regi av Norges Vannscoote­rforbund – er skeptisk til å innføre krav om vannscoote­rsertifika­t før et bedre faktagrunn­lag er på plass.
Bård Hoksrud (Frp) – her på vei fra Drøbak til Oslo i regi av Norges Vannscoote­rforbund – er skeptisk til å innføre krav om vannscoote­rsertifika­t før et bedre faktagrunn­lag er på plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway