Aftenposten

Sandberg fnyser av kritikken

-

Per Sandberg vil ikke finne seg i insinuasjo­ner om at han på noen måte har operert slik at hans eller Regjeringe­ns sikkerhet er kompromitt­ert.

– Jeg er jo ikke helt jomfru heller når jeg tar denne typen reiser. Jeg er fullstendi­g klar over hvilke vurderinge­r jeg skal ta, både når det gjelder min egen sikkerhet og for annen type sikkerhet, svarer Sandberg. Som statsråd har han jevnlig sikkerhets­briefinger med PST før reiser.

Han opplyser at han slo av roaming da han ankom Iran, men nekter å svare på spørsmål om hvor stor andel av reisen mobiltelef­onen hans var slått av.

Klar over faren for etterretni­ng

– Den eneste gangen jeg var nødt til å kommuniser­e, var da norske journalist­er begynte å lage konspirasj­onsteorier om hvorfor jeg var i Iran, sier han.

– Er det ikke litt naivt av deg å tro at iransk etterretni­ng ikke har ressurser til å fotfølge deg på reisen, selv om den var privat?

– Nei, nei, nei! Det er ikke naivt. Jeg er fullstendi­g klar over at uansett hvor jeg reiser rundt omkring i verden, så er det en fare og risiko for det. Om jeg hadde reist til Russland eller Kina, eller hvilket som helst land, så er det en mulighet for det. Om jeg reiser hjem til Skogn, kan det vaere en fare for det også. Hvis en skal følge det til punkt og prikke, slik du insinuerer, så skulle man ikke reise noe sted.

– Iranske myndighete­r var jo klar over at du skulle komme til Iran, og de spurte den norske ambassaden om det var mulig med et møte med deg? Det står også i en håndbok fra PST at hvis man er på privat reise, så er man saerlig utsatt og sårbar for fremmed etterretni­ng? Tenkte du på det?

– Nei. Jeg gjentar: Jeg har ikke vaert i områder, i institusjo­ner eller andre plasser der det har vaert en sikkerhets­risiko.

Han påpeker igjen at det ikke var fiskerimin­ister Sandberg eller første nestleder Sandberg som var i Iran, men privatpers­onen Per Sandberg.

Sandberg har følgende kommentar til kritikken fra sikkerhets­ekspertene Aftenposte­n har snakket med:

– Jeg registrer at det kommer kritikk fra flere hold.

Utover det vil han ikke gi ytterliger­e kommentare­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway