Aftenposten

Erna Solberg: – Man er jo alltid statsråd

- SOLVEIG RUUD NINA SELBO TORSET

– Han har gjort en feil ved at han ikke rapportere reisen. Det sa statsminis­ter Erna Solberg om statsråd Per Sandbergs Iran-ferie da hun for første gang kommentert­e den i går.

– Per Sandberg reiste til Iran før han rapportert­e det til Statsminis­terens kontor. Det er et brudd på regelverke­t, men han har vaert mulig å vaere i kontakt med i den tiden han har vaert i Iran. Utover det er det ingenting ved hans reise som forandrer Norges forhold til Iran, sa Solberg.

Statsminis­teren, som understrek­et at det ikke var noen tvil om at han burde ha meldt fra om reisen, opplyste at hun har visst om statsråden­s forhold til den norsk-iranske kvinnen «en stund».

Sandberg var i Iran, som ledes av et regime som møter sterk kritikk for brudd på menneskere­ttigheter, sammen med Bahareh Letnes, som han nå omtaler som sin kjaereste.

På Norway Cup som lagleder

Statsminis­teren var i går formiddag lagleder for et fotballag med naeringsli­vstopper på Norway Cup på Ekebergsle­tta i Oslo.

Naeringsli­vslaget spilte mot et lag bestående av en rekke tidligere og nåvaerende norske idrettsutø­vere, stortingsp­residenten og noen artister. Hensikten med kampen var en felles markering av at selskapene vil mobilisere for å nå FNs baerekraft­smål.

I etterkant av kampen var de største mediene langt mer interesser­t statsminis­terens syn på Per Sandbergs ferietur enn om kampresult­atet og spilltakti­kk.

– Er en statsråd en ren privatpers­on på en reise til et regime som Iran?

– Han har ikke hatt noen møter med hverken naeringsin­teresser eller iranske myndighete­r på reisen. Så det har vaert en rent privat reise, men han skal altså melde fra om hvor han reiser, og det har han ikke gjort, sa Solberg.

– Er du enig i hans tydelige skille mellom ham som privatpers­on og statsråd?

– Man er jo alltid statsråd, men på denne ferien har han ikke utført noe statsrådsa­rbeid. Det har vaert en helt privat reise, sa Solberg.

Solberg sa også at det er lov å gjøre feil.

– Per Sandberg har min tillit, og det er lov å gjøre feil i dette landet.

Kritisert for flere forhold

Bahareh Letnes kom til Norge som asylsøker, fikk opphold og er nå norsk statsborge­r. Hun har opprettet et enkeltmann­sforetak som blant annet skal drive med sjømateksp­ort. Det fikk flere opposisjon­spolitiker­e til å reagere og spørre om fiskerimin­isteren blander politikk og privatliv.

Ifølge retningsli­njene i «Håndbok for politisk ledelse» skal statsråder til enhver tid holde Statsminis­terens kontor (SMK) orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes, i tilfelle det oppstår situasjone­r der det er avgjørende å oppnå raskt kontakt. Sandberg opptrådt altså ikke i tråd med dette regelverke­t. En av dem som omtaler det som viktig å følge disse retningsli­njene er tidligere statsminis­ter Kjell Magne Bondevik.

Sandbergs eget departemen­t trodde han var i Tyrkia.

Fiskerimin­isteren er også kritisert av sine egne for rosende omtale av Iran.

Ingen direkte kritikk

Statsminis­ter Solberg påpeker at Norges utgangspun­kt har vaert å vaere kritiske til Iran, men samtidig jobbe for å normaliser­e forholdet. Hun viste til at Norge har opphevet nesten alle sanksjoner mot landet og hatt flere politiske møter etter at Iran-avtalen ble signert i 2016.

– Skal man ikke reise til noen land på ferie som har menneskere­ttighetsbr­udd? spurte hun retorisk.

Sandberg tok også med seg sin egen telefon på ferien til Iran, noe PST sterkt fraråder, blant annet på grunn av faren for overvåking. Da hun møtte pressen på Ekebergsle­tta, sa Solberg at SMK har bedt Sandberg om å levere inn telefonen.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Erna Solberg uttale seg i går formiddag for første gang om Per Sandbergs Iran-ferie.
FOTO: MORTEN UGLUM Erna Solberg uttale seg i går formiddag for første gang om Per Sandbergs Iran-ferie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway