Aftenposten

Iran gir Trump en kald skulder

- KRISTOFFER RØNNEBERG

– Å snakke med Trump gir like lite mening som å melke en geitebukk, sier en iransk diplomat.

Taktikken har fungert før: Først truer Donald Trump med krig. Deretter åpner han for samtaler – og stiller opp på et høyprofile­rt toppmøte der symbolikke­n virker viktigere enn det faktiske innholdet.

Men myndighete­ne i Teheran gjør det klart at de ikke ønsker å følge i Nord-Koreas fotspor.

Fullstendi­g upålitelig­e

– Med dagens amerikansk­e politikk vil det absolutt ikke finnes noen muligheter til dialog og forpliktel­ser. USA har vist seg å vaere fullstendi­g upålitelig, fastslo Bahram Qassemi, en talsmann for iransk UD, ifølge statlige iranske medier.

Kim Jong-un hadde mye å tjene på et møte med USAs president – toppmøtet i Singapore 12. juni ga Nord-Korea internasjo­nal legitimite­t og et utvidet handlingsr­om uten at Kim måtte gi fra seg noe av substans.

Irans ledere er i en annen situasjon enn Kim Jong-un. Landet deres er ikke isolert på samme måte som Nord-Korea, og lederne i Teheran vet at sannsynlig­heten er liten for en stor amerikansk militaerak­sjon mot Iran.

Skal ha bedt om møte

Det er ikke første gang Trump foreslår et møte med Irans ledere. Da han trakk USA fra atomavtale­n med Iran i mai, fastslo han at han var klar til å starte forhandlin­ger om en ny avtale.

Under åpningen av FNs hovedforsa­mling i september i fjor skal Trump ha forsøkt hele åtte ganger å sette i stand et møte med Rouhani, skriver The New York Times med henvisning til kilder i det iranske myndighets­apparatet. Iranerne avviste forslagene også den gang, ifølge avisen.

Et toppmøte mellom Rouhani og Trump kunne bidratt til å lette på noe av trykket for Irans ledere. Sanksjonen­e mot landet har bidratt til å skape en alvorlig økonomisk krise. Valutaen, rijal, har gått ned 80 prosent i verdi det siste året, noe som gjør at vanlige folks handlekraf­t er blitt betydelig svekket. I flere byer har frustrerte innbyggere tatt til gatene

 ??  ?? Under åpningen av FNs hovedforsa­mling i september i fjor, skal Trump ha forsøkt hele åtte ganger å sette i stand et møte med Irans president Hassan Rouhani, skriver The New York Times.
Under åpningen av FNs hovedforsa­mling i september i fjor, skal Trump ha forsøkt hele åtte ganger å sette i stand et møte med Irans president Hassan Rouhani, skriver The New York Times.
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX, DANISH SIDDIQUI, REUTERS ??
FOTO: AP/NTB SCANPIX, DANISH SIDDIQUI, REUTERS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway