Aftenposten

Mona Juul eneste søker til jobben som FNambassad­ør

- ALF OLE ASK

London-ambassadør Mona Juul (59) blir trolig utnevnt til ny FNambassad­ør om kort tid.

Aftenposte­n har fått innsyn i søkerliste­n til posten som FN-ambassadør. Det er bare én søker, nemlig Londonamba­ssadør Mona Juul.

Dermed regner UD-kilder Aftenposte­n har snakket med at saken er mer eller mindre avgjort.

For kort tid siden ble det kjent at nåvaerende FN-ambassadør Tore Hattrem (55) skal overta etter Wegger Strømmen (59) som utenriksrå­d – altså høyeste embetsmann i Utenriksde­partemente­t.

Hattrem tiltrådte i 2017. Hanovertar som utenriksrå­d ved nyttår når dagens utenriksrå­d Strømmen flytter til London for å bli ambassadør.

Juul har tidligere vaert norsk ambassadør i Israel og var i perioden 2005 til 2010, stedfortre­dende ambassadør for den faste norske delegasjon­en til FN i New York.

Deretter var hun ekspedisjo­nssjef i UD, før hun ble norsk ambassadør i London. Hun har også vaert statssekre­taer i UD for Ap.

Sentral i Oslo-avtalen

Juul er også kjent fra fredsprose­ssen i Midtøsten, døpt Oslo-kanalen. Fredsavtal­en ble signert 13. september 1993 i Washington. I denne prosessen var hun sentral sammen med blant andre ektemannen Terje Rød-Larsen. Han leder nå Internatio­nal Peace Institute, som har sitt hovedkonto­r i New York.

I juni lanserte Norge offisielt sin kampanje for å få en av de 10 ikke-faste plassene i FNs sikkerhets­råd i perioden 2021–22. Juul kommer til å få brukt for sitt store kontaktnet­t for å få nok land til å stemme på Norge.

To andre tunge ambassadør­poster er besatt. Tidligere statssekre­taer i Forsvarsde­partemente­t Øystein Bø overtar som NATO-ambassadør, og Rune Resaland var eneste søker til Moskva.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway