Aftenposten

– Jeg ble slått og mistet jobben for dette bildet

- ANNIE GOWEN, THE WASHINGTON POST

Bildet av en mann og en kvinne som kysser i regnet på Universite­tet i Dhaka gikk viralt i Bangladesh nesten umiddelbar­t.

Det var fotojourna­list Jibon Ahmed som publiserte det på Facebook forrige mandag.

Mange i sosiale medier reagerte positivt på at fotografen hadde fanget et øyeblikk av frimodig lykke på universite­tet, som i den siste tiden har vaert preget av protester og voldshende­lser.

Uanstendig

Denne måneden ble tre konservati­ve studenter suspendert for angivelig å ha angrepet to studenter som gikk hånd i hånd.

Men andre i Bangladesh – et land der majoritete­n er muslimer, og ekstremism­en slår røtter – synes bildet var uanstendig.

Vil ikke bli offer

Ifølge nettstedet Bangladesh News 18 skrev en konservati­v blogger: «Kjaerestep­ar blir mer og mer uforskamme­t. Tidligere ble disse tingene gjort i hemmelighe­t. Nå gjør de det midt på lyse dagen. Det er ikke lenge til de begynner å ha samleie i all offentligh­et».

Paret protestert­e ikke mot å bli fotografer­t, ifølge fotografen. Bildet ble tatt på en offentlig plass. Fotografen sier han ikke vil tolerere å bli et offer for moralpolit­iet. Han uttaler til Bangladesh News 18 at «en forskrudd oppfattels­e av moral kan ikke diktere en kunstners arbeid».

Delt flere tusen ganger

I et intervju med The Washington Post forteller Ahmed at han var på utkikk etter noe å fotografer­e ved en av bygningene på universite­tsplassen, da han så et kjaerestep­ar som kysset hverandre i regnet. Han knipset situasjone­n og sendte inn bildet til redaksjone­n, men ble skuffet da redaktøren­e hans besluttet ikke å trykke bildet. De mente det ville føre til negative reaksjoner, ifølge Ahmed.

– Jeg sa «nei, du kan ikke tolke dette bildet negativt, fordi det er et symbol på ren kjaerlighe­t», sier Ahmed (30) til The Washington Post.

Han publiserte det senere på sin Instagram- og Facebook-konto, hvor bildet etter en time hadde blitt delt 5000 ganger.

– Fikk sparken

Neste dag ble han angrepet av noen kollegaer, hevder Ahmed. I går fikk han beskjed om å gi fra seg ID-kort og datamaskin, uten at sjefen ga ham noen grunn. Redaktøren sier imidlertid at de støtter Ahmed, og lovet å ta rettslige skritt da han fortalte dem om angrepet.

– Angrepet var ikke et resultat av hans profesjone­lle arbeid, men av hans private handlinger, skriver redaktør Khujista Nur-e-Naharin i Purboposhc­himbd i en e-post til The Washington Post.

– Hele redaksjons­ledelsen gratulerer ham for å ha tatt dette bildet, skriver redaktøren.

Ahmed sier han ble nedslått av hvordan situasjone­n ble håndtert.

– Paret hadde et spontant kyss. Jeg så ikke noe uanstendig i det.

– Selvfølgel­ig blir jeg motløs. I landet vårt er noen mennesker utdannet på papiret, men ikke i reell betydning. De klarer ikke å forstå den underligge­nde betydninge­n i bildet. Jeg er også litt bekymret for meg selv.

Pressefrih­et under press

Journalist­er i Bangladesh står overfor et bredt spekter av trusler, skrev Steven Butler, Asia-koordinato­r for Committee to Protect Journalist­s, i et blogginnle­gg tidligere i år. Pressen opplever militante angrep, strengere lovverk og en voksende intolerans­e fra statsminis­ter Sheikh Hasina og hans parti.

I disse «kvelende tider» vekker Ahmeds bilde håp om at alt ikke er tapt, skrev korrespond­ent Tanim Ahmed i Dhaka Tribune i en kommentar om kontrovers­en forrige uke.

«Det er forfrisken­de å tro at selv i disse tider eksisterer det folk som ikke har gitt opp livet eller kjaerlighe­ten eller ungdommen. Det varmer hjertet», skrev han.

Azad Majumder bidro til denne reportasje­n fra Dhaka.

 ?? FOTO: JIBON AHMED ?? Et par kysser i regnet på Universite­tet i Dhaka i Bangladesh. Mange synes bildet er uanstendig.
FOTO: JIBON AHMED Et par kysser i regnet på Universite­tet i Dhaka i Bangladesh. Mange synes bildet er uanstendig.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Fotograf Jibon Ahmed tok bildet av det kyssende paret.
FOTO: PRIVAT Fotograf Jibon Ahmed tok bildet av det kyssende paret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway