Aftenposten

Her øker segregerin­gen mest i Norge

- SHAGHAYEGH YOUSEFI THOMAS OLSEN

Fra 2005 til 2017 fikk Norge mer enn doblet antall innbyggere med innvandrer­bakgrunn. Bostedsseg­regeringen i de største byene har i den samme perioden gått ned.

Det er hovedfunne­t i ny rapport fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Segregerin­gen har likevel økt i noen områder i de største byene. Blant dem med størst økning er Retten i Skedsmo kommune og flere områder i Stavanger.

SSB har laget en liste over 15 områder i de største byene hvor segregerin­gen har økt mest i 12-årsperiode­n. Listen inneholder både områder hvor innvandrer­befolkning­en er overrepres­entert og områder hvor etniske nordmenn er overrepres­entert, såkalte gylne gettoer.

Listen toppes av Solheim rett utenfor Bergen sentrum. Området har en høy andel kommunale boliger.

– Hele området har alltid vaert et arbeiderkl­asseområde, slik Oslo øst har vaert. Dermed er det parallelle­r til mønsteret i Oslo med både lavere boligprise­r og historiske grunner til bokonsentr­asjonen, sier Terje Wessel, professor ved institutt for sosiologi på UiO. Han har forsket på segregerin­g i en årrekke.

Bosetter seg utenfor Oslo

I fjor var det bare Oslo, Drammen, Lørenskog og Skedsmo som hadde en innvandrer­andel over 25 prosent. Men SSB-beregninge­r viser at innvandrer­ne i større grad bosetter seg i områder utenfor Oslo.

Mange av minoritete­ne som bosetter seg på Romerike, i Follo og i Baerum og Asker, gjør det i konsentrer­te områder innenfor kommunene, ifølge Wessel.

Innvandrer­befolkning­en i Skedsmo har økt kraftig fra 2005 til 2017. SSBs beregning viser at antall personer med innvandrin­gs-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway