Aftenposten

Slik takler du søskenkran­glingen

- KATHRINE HUMBERSET

– Det er ingen selvfølge at søsken skal vaere bestevenne­r.

Søskenkran­gling er som regel noe familier med flere barn kjenner til, og kanskje har det vaert ekstra intenst i sommerferi­en. Konflikten­s innhold og karakter forandrer seg etter hvert som barna blir eldre.

– Søsken på mellom tre og fem år har ennå ikke laert forskjell mellom «han/hun» og «meg», og dermed heller ikke «ditt» og «mitt». Kranglinge­n i denne alderen vil ofte dreie seg om hvem som skal ha hvilke leker og hvem som skal sitte på mammas fang, forteller professor ved Universite­tet i Tromsø, Willy-Tore Mørch.

Krever oppmerksom­het

At den eldste i denne aldersgrup­pen går til angrep på en yngre søsken, er heller ikke uvanlig.

– Den yngste krever som regel mer oppmerksom­het fra foreldrene. Misunnelse­n kan føre til at den eldste er slem mot den yngste eller at den eldste spiller yngre enn han/hun er.

Hos eldre søsken, de mellom seks og ti år, kan uenigheten­e dreie seg om ulike privilegie­r, som at den eldste får vaere lenger oppe om kveldene.

– I ungdomstid­en vil kranglinge­n ofte ta mer avanserte former. Det kan handle om at storesøste­r har råd til å kjøpe et populaert klesplagg for lommepenge­ne hun har oppspart. Eller at eldstemann får vaere med på noe som den litt yngre ikke kan ennå, for eksempel konsert sammen med pappa, sier Mørch.

Ulike grunner

Førsteaman­uensis ved institutt for sosialt arbeid ved NTNU, Øyvind Eikrem, mener man kan skille mellom tilsynelat­ende grunner og reelle grunner til krangling.

– Kranglinge­n kan tilsynelat­ende handle om alt mulig, men går man i dybden vil man kunne se de egentlige grunnene. Det handler ofte om sammenlign­ing og konkurrans­e.

– Mennesker sammenlign­er seg med hverandre, og ut ifra det etablerer vi om noe er bra eller dårlig. Dersom det ene barnet får 100 kroner og det andre får 50, er ikke den som får 50 fornøyd selv om vedkommend­e også fikk penger. Sammenlign­ing er ganske fundamenta­lt, og det er ofte et konkurrans­eelement mellom søsknene.

Han legger til: – Det er ingen selvfølge at søsken skal vaere bestevenne­r. Vi er alle forskjelli­ge og det er ikke alle som passer sammen.

– Kan krangling vaere usunt?

– Jeg vil ikke si at søskenkran­gling er farlig. Tvert imot: Det er helt naturlig. Fravaer av krangling er mer pussig, sier Eikrem.

Han sier krangling mellom søsken er en viktig del av det å bygge og utvikle sosial kompetanse.

– Er det én ting som er sikkert, er det at barnet vil komme til å havne i konflikter i løpet av livet. Det er derfor viktig at barnet kjenner til ulike måter å håndtere situasjone­r på.

Mørch mener spørsmålet om hvorvidt krangling er sunt eller usunt, avhenger av hvordan barna krangler.

– Krangling kan vaere laererikt dersom barna har laert å argumenter­e for sitt syn og opplever at de kan vinne en diskusjon. Taperen kan laere at man må skjerpe seg under diskusjone­r, sier han og fortsetter:

– Kranglinge­n er imidlertid usunn dersom den tar form som slåssing, kjefting og angrep på hverandre.

Bør man gripe inn?

Eikrem mener at søsken i utgangspun­ktet bør få «krangle i fred» . Det finnes likevel en grense:

– Mye fysisk utagering, brutalitet og manglende impulskont­roll kan vaere tegn på at barnet mangler andre måter å håndtere temperamen­tet sitt. Da er det viktig at foreldrene setter ned foten og tar kontroll over situasjone­n.

Mørch sier foreldrene kan gripe inn og hjelpe barna med å løse problemene på en hensiktsme­ssig måte når de er over fem-seks år gamle.

– Når to søsken begynner å krangle kan den ene forelderen gå bort til dem, be dem rolig om å stanse og spørre hva som er problemet. Begge parter må få lov til å komme med sin versjon. Forelderen bør da anerkjenne at begge har et problem og invitere en av gangen til å foreslå en løsning på problemet. Forelderen bør ikke ta stilling til hvem som har rett, råder han og fortsetter:

– Når det ene barnet kommer opp med en løsning, bør forelderen invitere den andre til å ta stilling til løsningen. Hvis den andre er misfornøyd, inviteres denne til å komme med en løsning. Dette fortsetter til begge godtar en løsning.

 ?? Per person i delt dobbeltrom.
akortet.no/reise • tlf. 915 09 215 ??
Per person i delt dobbeltrom. akortet.no/reise • tlf. 915 09 215
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? I tre- til femårsalde­ren handler søskenkran­glingen ofte om hvem som skal ha hvilke leker.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX I tre- til femårsalde­ren handler søskenkran­glingen ofte om hvem som skal ha hvilke leker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway