Aftenposten

Faktisk.no gir Amundsen rett

- HANS O. TORGERSEN

Faktasjekk-nettstedet Faktisk.no har sjekket om Amundsens påstand er riktig eller ikke.

Den tidligere justismini­steren kom med uttalelsen sin på NRK Dagsnytten uke etter at Aftenposte­n publiserte en større artikkel om truslene som rammer overlevend­e fra massedrape­t på Utøya 22. juli 2011.

Opplever mer trusler

Faktisk.no har konkludert med at Amundsens påstand er «faktisk helt sant».

Undersøkel­ser blant topp-politikere fra både 2013 og 2017 viser nemlig at Frp-politikere opplever mer hat, trusler og fysiske angrep enn politikere fra KrF, Høyre og Ap.

Det er imidlertid usikkerhet knyttet til undersøkel­sene, blant annet fordi den har en for lav svarprosen­t til å si noe sikkert om de andre partiene, skriver faktasjekk-nettstedet.

Basert på selvrappor­tering

Rapporten «Trusler og trusselhen­delser mot politikere» kom i 2017, og er laget av forskerne Tore Bjørgo og Emilie Silkoset ved Politihøys­kolen. De spurte alle stortingsr­epresentan­ter og regjerings­medlemmer om i hvilken grad de er blitt utsatt for uønsket og truende oppførsel og faktiske angrep.

Forskerne skriver dette ifølge Faktisk.no:

– Vår rapport har ikke som ambisjon å kartlegge det faktiske omfanget av hatmelding­er, trakasseri­ng og trusler som blir uttrykt mot politikere, men snarere å gi et overblikk i hvordan politikern­es egne oppfatning­er utspiller seg til de ulike politiske partiene.

Undersøkel­sen er altså basert på selvrappor­tering blant det øverste toppsjikte­t av politikere i Norge, skriver Fisk.no.

En klar konklusjon i rapporten er at Frp-politikere rapportere­r at de er mer utsatt enn andre.

 ?? FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX ?? Per-Willy Amundsen (Frp) hadde rett i sin påstand om at en undersøkel­se viser at Frp-politikere er mest utsatt for hat, trusler og fysiske angrep, slår faktisk.no fast.
FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX Per-Willy Amundsen (Frp) hadde rett i sin påstand om at en undersøkel­se viser at Frp-politikere er mest utsatt for hat, trusler og fysiske angrep, slår faktisk.no fast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway